subota, 07 oktobar 2017 16:47

Decenija rada Odjeljenja za humanu reprodukciju: Prvi ste počeli – i ostanite prvi

Svečanost povodom obilježavanja deset godina od osnivanja Odjeljenja za humanu reprodukciju Opšte bolnice “Danilo I” pod nazivom “Zajedno za novi život”, održana je danas u Biljardi na Cetinju.

Pozdravljajući prisutne, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović kazao je da je ovo jubilej cjelokupnog crnogorskog zdravstva, koji nas, Cetinjane, čini posebno ponosnim.

- Uloga tog odjeljenja u protekloj dekadi bila je od nemjerljivog značaja, a vaš predan rad nije samo predstavljao afirmaciju Opšte bolnice "Danilo prvi", već i našeg grada. Vremenom je upravo Odjeljenje za humanu reprodukciju postalo jedna od onih pozitivnih specifičnosti po kojima se i Cetinje prepoznaje – kazao je Bogdanović. 

On je naglasio da se misija uz koju je 2007. godine na Cetinju počela priča, podudarala sa načelima rada bolnice "Danilo prvi" - znanjem, umijećem i humanošću.

- Ne samo u slučaju cetinjske bolnice, već i kada je u pitanju crnogorsko zdravstvo i medicina, počeci rada ovog odjeljenja bili su pionirski poduhvat. Bila je to najprogresivnija, a dodaću i jedna od najplemenitijih misija svog vremena u Crnoj Gori – istakao je Bogdanović.

On je izrazio nadu i da će bolnica "Danilo prvi" ostati jedan od najstamenijih stubova crnogorskog zdravstva - kojoj će i dalje dolaziti korisnici iz svih krajeva države, nalazeći na njenim odjeljenjima adekvatnu pažnju, njegu i ozdravljenje.

- Prvi ste počeli - i ostanite prvi – kazao je gradonačelnik Bogdanović i dodao da će Prijestonica Cetinje i ubuduće, kao i do sada, biti posvećena saradnji sa bolnicom "Danilo prvi"

Načelnik Odjeljenja za humanu reprodukciju dr Željko Lazović kazao je da posebna zahvalnost pripada dr Tatjani Motrenko koja je zajedno sa menadžmentom bolnice "Danilo prvi" idejni tvorac ovog odjeljenja, kao i profesoru Luki Đeneroliju iz Bolonje i njegovom timu, koji je omogućio edukaciju ginekologa i biologa i vršio stručni nadzor kada je odjeljenje počelo sa radom.

Direktorica Opšte bolnice „Danilo Prvi“ dr Sonja Radojičić kazala je da je u proteklih deset godina na Odjeljnju za humanu reprodukciju rođeno više od 500 beba. Ona je kazala kako na Odjeljenju godišnje pomoć zatraži oko 200 parova, od čega su 75 procenata njih kandidati za neki od postupaka asistiranih reproduktivnih tehnika. Radojićić je istakla kako se svakoj novoj trudnoći i svakoj rođenoj bebi raduju jednako kao i sami roditelji i članovi njihovih porodica. Zahvaljujući savremenim medicinskim dostignućima, metodom vantjelesne oplodnje koja se već deceniju sprovodi na Cetinju, mnogi roditelji su, prema njenim riječima, ostvarili ono što je prirodna težnja i želja čovjeka.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Milovana Vujovića naglasio je da Ministarstvo ima poseban senzibilitet kada je u pitanju zdravlje majke i djeteta i da su kroz strateška dokumenta definisali i uredili ovaj veoma bitan segment zdravstvene zaštite i da su o trošku države omogućili obavljanje tri postupka vantjelesne oplodnje.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić kazao je kako je humana reprodukcija projekat čiji jer značaj Vlada Crne Gore prepoznala još 2004. godine, kada je kroz Zakon o zdravstvenom osiguranju uređen postupak ostvarivanja prava na vantjelesnu oplodnju. Čirgić je istakao da se danas možemo pohvaliti savremenim Odjeljenjem za humanu reprodukciju i da se na godišnjem nivou izdvaja oko 250 hiljada eura za njegov rad.

Na svečanosti je govorio i roditelj Slavko Janković, otac dvije dvogodišnje djevojčice koji je ispričao svoju životnu priču.

Danas na Odjeljenju za humanu reprodukciju rade dr Željko Lazović i dr Zdenka Koturović, biolozi-embriolozi Slavica Knežević-Nenezić, Biljana Gligorović i Dragana Vukićević, kao i pet medicinskih sestara.