Klubovi

Fudbalski klub „Lovćen“

FKLovcenFudbalski klub „Lovćen“ osnovan je 1913. godine i najstariji je sportski kolektiv u Crnoj Gori. Uoči Drugog svjetskog rata, „Lovćen“ je u pet navrata bio prvak Crne Gore.

„Lovćen“ je bio učesnik prvog crnogorskog poslijeratnog šampionata (1946.), zauzevši drugo mjesto, iza „Budućnosti“. Tokom 1947, omladinci „Lovćena“ postali su prvi prvaci Jugoslavije.

U poslijeratnom razdoblju, „Lovćen“ je tri puta bio u predvorju Prve savezne fudbalske lige. Prvi put, to se dogodilo 1946. godine. Naime, u doigravanju za popunu Prve lige, klub sa Cetinja tada je eliminisao „Makedoniju“ iz Skoplja (3:0), „Borac“ iz Banja Luke (5:1, 5:1), no u odlučujućem dvomeču, status prvoligaša izborio je beogradski „Metalac“ (0:2, 3:6).

Drugi put, cetinjski klub pojavio se u kvalifikacijama za Prvu ligu 1956. godine. U tom ciklusu, „Lovćen“ je odigrao ukupno šest mečeva – protiv skopskog „Vardara“ (1:2, 0:1), zagrebačke „Lokomotive“ (4:1, 1:6), i „Borova“ (1:0, 2:1). Prvoligaški plasman „Lovćenu“ je tada izmakao za bod, a konačan poredak bio je sljedeći: „Vardar“ 9, „Lokomotiva“ 7, „Lovćen“ 6, „Borovo“ 2.

Već sljedeće sezone, „Lovćen“ je dobio novu priliku za plasman u najjači rang. Ovog puta, u kvalifikacionom dvomeču, bolji je bio sarajevski „Željezničar“ (0:0, 0:2).

Inače, sve do raspada SFR Jugoslavije, „Lovćen“ je najčešće bio učesnik drugoligaškog takmičenja. Najstariji crnogorski klub u tom je rangu nastupao 552 puta. Najbolji plasman u jedinstvenoj Drugoj ligi, ostvaren je u sezoni 1954/55, kada je uz sedam pobjeda, dva remija i devet poraza osigurano šesto mjesto na tabeli. Rezultatski najuspješnija sezona, međutim, jeste 1968/69. „Lovćen“ je osvojio četvrto mjesto, uz skor 12-11-7.

Tokom postojanja SR Jugoslavije i Državne zajednice Srbije i Crne Gore, „Lovćen“ je nastupao u Drugoj saveznoj ligi, te u Crnogorskoj republičkoj ligi.

Prvi plasman u prvoligaško takmičenje, čiji je stabilan član, klub je obezbijedio 2007. godine, pošto je nadmoćno osvojio prvo mjesto u Drugoj fudbalskoj ligi. Dok je tokom prošlosti u devet navrata osvajao republički Kup, „Lovćen“ je 2009. godine, prvi put od obnove nezavisnosti, nastupio u finalu Kupa Crne Gore.

Od 2007. godine, cetinjski sastav je redovan sudionik Prve Crnogorske fudbalske lige.

Zvanična internet prezentacija: www.fklovcen.me

Prvaci Crne Gore u fudbalu: 1922, 1927, 1928, 1929, 1935.
Finalisti Kupa Crne Gore: 2008/09.
Omladinski prvaci SFR Jugoslavije: 1946/47.
Dobitnik Ordena crnogorske zastave: 2013.

Fudbalski klub „Cetinje“

fk cetinjeFudbalski klub „Cetinje“, koji tekuće sezone nastupa u Drugoj crnogorskoj ligi, osnovan je 1975. godine. Klub su formirali radnici Izdavačko - štamparskog preduzeća „Obod“, te je njegov prvi naziv bio „Štampar“. Tri godine po utemeljenju, dolazi do preimenovanja - ekipa je od tada nastupala pod nazivom „Tara“, a početkom devedesetih godina dobija aktuelni naziv.

„Cetinje“ danas nastupa u Trećoj ligi - ’Južna regija’, a najveći uspjesi kluba tokom prošlosti vezani su za nastupe u Crnogorskoj republičkoj fudbalskoj ligi.

Nedugo od osnivanja, tadašnji „Štampar“ osvojio je prvo mjesto u četvrtoligaškom rangu - takmičenju Kotorskog podsaveza 1976/77. Otud, već krajem ljeta 1977. godine, mlađi cetinjski sastav odigrao je svoje prve susrete u republičkom fudbalskom šampionatu. Prvi nastup u takmičenju koje je imalo 16 sudionika, „Štampar“ je okončao na posljednjoj poziciji, uz jednu pobjedu, četiri remija i 25 poraza.

Do danas, klub je proveo niz sezona u Crnogorskoj republičkoj ligi, a od 2006. godine do danas, „Cetinje“ pripada krugu uspješnijih ekipa u Trećoj ligi - ’Južna regija’. Najznačajniji rezultat u tom razdoblju ostvaren je 2009, osvajanjem prvog mjesta. Ipak, u baražu za popunu Druge Crnogorske fudbalske lige, u kojem su još nastupili „Iskra“ (Danilovgrad) i „Pljevlja“, „Cetinje“ nije uspjelo obezbijediti promociju u viši rang. Zapravo, plasman je izmakao za bod, koliko je iznosio zaostatak u odnosu na tim iz Danilovgrada. Ipak, najveći uspjeh u istoriji kluba - plasman u Drugu crnogorsku ligu, ostvaren je 2013. godine, nakon uspjeha u baražu sa "Komom" (Podgorica) i "Pljevljima".

Rukometni klub „Lovćen“

Najuspješniji rukometni klub u Crnoj Gori osnovan je 1949. godine. Poslije gotovo četiri decenije nastupa u republičkoj, te Drugoj saveznoj ligi - jug, „Lovćen“ je 1988. godine izborio plasman u Prvu ligu. U konkurenciji ekipa poput „Medveščaka“, „Crvene zvezde“, „Zagreba“, „Proletera“, „Metaloplastike“ i „Železničara“, klub sa Cetinja uspješno je opstajao u društvu najboljih.

rk lovcenNajuspješniji rukometni klub u Crnoj Gori osnovan je 1949. godine. Poslije gotovo četiri decenije nastupa u republičkoj, te Drugoj saveznoj ligi - jug, „Lovćen“ je 1988. godine izborio plasman u Prvu ligu. U konkurenciji ekipa poput „Medveščaka“, „Crvene zvezde“, „Zagreba“, „Proletera“, „Metaloplastike“ i „Železničara“, klub sa Cetinja uspješno je opstajao u društvu najboljih.

Veliki rezultatski uspon „Lovćena“ počeo je u drugoj polovini devedesetih godina. Na Cetinju je 1997. godine, prvi put odigran susret nekog evropskog rukometnog kupa – „Lovćen“ je u Kupu EHF odmjerio snage sa rumunskim „Minaurom“ (uk. 40:45). Na proljeće 1998. godine, cetinjski klub prvi put se pojavio u finalu državnog kupa, a potom je – tokom naredne dvije godine – igrao u dva evropska četvrtfinala. Prvi put, to se dogodilo u Kupu gradova, a drugi u Kupu EHF.

Istorijska sezona, ne samo za „Lovćen“, već i za cetinjski rukomet, okončana je na izmaku proljeća 2000. godine. Cetinjski prvoligaš postao je prvak SR Jugoslavije. Time se jedan crnogorski klub prvi put pojavio u Ligi šampiona. U tom takmičenju, „Lovćen“ osvaja prvo mjesto u grupi, a potom – nakon četvrtfinala protiv njemačkog Kila – završava sezonu kao petoplasirani tim u Ligi šampiona. U SR Jugoslaviji, iste godine, „Lovćen“ je osvojio i prvenstvo i kup.

Treća titula u istoriji kluba osvojena je 2007. godine – u prvom rukometnom šampionatu Crne Gore, a novi naslovi državnog prvaka uslijedile su tokom sezona 2011/12. i 2012/13.

Kako je vrijeme odmicalo, najbolji crnogorski rukometni sastav postao je nezaobilazan učesnik međunarodnih takmičenja. Od 1997. godine, „Lovćen“ je svake sezone nastupao u Evropi. Otud je do sada cetinjski sastav odigrao 65 utakmica u evropskim kupovima.

Rukometni klub "Lovćen" redovan je učesnik regionalne SEHA Lige, u kojoj nastupa počev od premijerne sezone.

Prvaci SR Jugoslavije u rukometu: 1999/2000, 2000/01.
Prvaci Crne Gore u rukometu: 2006/07, 2011/12, 2012/13.
Osvajači Kupa SR Jugoslavije: 2001/02, 2002/03.
Osvajači Kupa Crne Gore: 2008/09, 2009/10, 2010/11, 2011/12, 2012/13.

Rukometni klub „Cepelin“

cepelin  Na Cetinju je 1995. godine osnovan Rukometni klub „Cepelin“. Riječ je o kolektivu koji je, tokom dosadašnjeg djelovanja, prevashodno bio posvećen radu sa mlađim kategorijama. No, uz to, „Cepelin“ je bilježio i nastupe u najjačem domaćem seniorskom takmičenju.

 Nedugo po osnivanju, „Cepelin“ je, nakon prvih uspjeha u republičkom rangu, postao redovan učesnik Druge lige – zapad. Istovremeno, 1999. godine, stariji pioniri „Cepelina“ osvojili su titulu prvaka SR Jugoslavije.

Klub je, poslije obnove državnosti, igrao i u Prvoj muškoj senorskoj ligi. Tokom dvije posljednje sezone, „Cepelin/Lovćen“ je u vrhu drugoligaškog takmičenja, a podmladak kluba osvojio je niz nacionalnih trofeja.

Košarkaški klub „Lovćen“

Formiran 1947. godine, „Lovćen“ jedan je od najstarijih košarkaških klubova u Crnoj Gori. Sve do raspada SFR Jugoslavije, cetinjski tim nastupao je u republičkom šampionatu – gdje je bio među vodećim ekipama – te u Drugoj saveznoj ligi – jug.

kk lovcenReorganizacija takmičenja na nivou SR Jugoslavije, uslovila je da „Lovćen“ 1992. godine postane treći crnogorski klub koji se pojavio u prvoj ligi – nakon „Berana“ i „Budućnosti“. Izuzev sezone 1994/95, tokom koje je nastupao u „B“ ligi, cetinjski klub postao je standardan prvoligaš, a rezultatski zenit dostiže u drugoj polovini devedesetih.

Tokom 1997. godine, „Lovćen“ se prvi put plasirao u četvrtfinale prvoligaškog plej-ofa, a osvajanjem šestog mjesta 1998, uz plasman u plej-of, klub je prvi put izborio učešće u Evropi. Riječ je o Kupu Radivoja Koraća, u kojem je „Lovćen“ odmjerio snage sa ekipama „Virtus“ (Italija), „Krka“ (Slovenija) i „Hapoel“ (Izrael).

Najbolji prvoligaški plasman, „Lovćen“ je ostvario 2001. godine, kada je uz skor 13-9 osvojio četvrtu poziciju. U sezoni 2003/04, cetinjska publika bila je u prilici da prati mečeve „Lovćena“ u regionalnoj Jadranskoj ligi.

KK „Lovćen“ bio je viceprvak prvog šampionata nezavisne Crne Gore (2006/07), a iste godine nastupio je i u finalu Kupa Crne Gore. Najuspješnija sezona, međutim, bila je 2009/10. Uz novi nastup u finalu plej-ofa nacionalnog košarkaškog šampionata, tim sa Cetinja plasirao se i na final-four regionalne Balkanske lige u Sofiji. Pošto je u polufinalu savladao makedonsku „Feni industriju“ (81:74), „Lovćen“ je u finalu poražen od domaćina – „Levskog“ (65:77).

Zvanična internet prezentacija:www.kklovcen.me

Ženski košarkaški klub „Lovćen“

ŽKK Lovćen najmlađi je cetinjski prvoligaš. Klub je sa radom počeo tokom bliske prošlosti, a od sezone 2011/12. standardan je učesnik Prve ženske košarkaške lige.

Tokom prvog nastupa u elitnom rangu, košarkašice „Lovćena“ – kao ubjedljivo najmlađi sastav u šampionatu - osvojile su peto mjesto, čime su osigurale nastup u završnoj Superligi. „Lovćen“ je iste sezone nastupio i na finalnom turniru Kupa Crne Gore.

Narednu sezonu (2012/13), „Lovćen“ je takođe okončao kao petoplasirani tim, pri čemu je zabilježen novi nastup u završnici državnog Kupa.

Auto – moto društvo „Lovćen“

AMD „Lovćen“ osnovano je 1946. godine. Do danas, takmičari pomenutog kluba, na trkama u zemlji i inostranstvu, osvojili su više od stotinu trofeja, te sa pravom pripadaju krugu najuspješnijih auto – moto društava u zemlji.

Klub je organizator jedne od najznačajnijih brdskih auto trka u regiji, na stazi Cetinje – Ivanova korita.

Džudo – klub „Crnogorac“

Džudo klub „Crnogorac“ osnovan je u oktobru 1994. godine. Za relativno kratko vrijeme, pomenuti je kolektiv postigao izuzetne rezultate – njegovih 20 članova bili su prvaci SR Jugoslavije, a tri takmičara i šampioni Balkana.

Klub danas okuplja 69 registrovanih članova i takmiči se u Prvoj ligi. DŽK „Crnogorac“, takođe, organizator je jednog od najuspješnijih međunarodnih džudo turnira u Crnoj Gori – „13. novembar“.

Atletski klub „Lovćen“  Cetinje

Atletski klub „Lovćen“ je osnovan 10. marta 1948. godine. Do tada atletski klub je djelovao i radio pri fiskulturnom društvu „Lovćen“ kao atletska sekcija. Prvi trener u klubu je bio Dušan Stojanović. U prvim godinama svoga rada u klubu su se svojim rezultatima isticali Ljubo Martinović-Crni, Andrija Đurović, Andrija Banović, Rade Radovanović, Savo Jovićević, Bose Marković, Sonja Milošević, kao i reprezentativci Jugoslavije Mićo Todorović, Rajko Milošević-Crnie i drugi. Aktivnosti AK Lovćena su u prvih petnaest godina rada bile velike, pa je na Cetinju 1955 i 1962 godine u organizaciji AK Lovćen, održano Prvenstvo Crne Gore za seniore.  U narednim godinama dolazi do pada aktivnoti kluba, njegov rad se svodi na povremenim aktivnostima, organizacijama Srednjoškolskih prventava Crne Gore, Krosa Pobjede 1984 godine, da bi kasnije došlo do tihog gašenja kluba.

Skupština i obnova rada kluba je održana 10 marta 1992 godine, kada je za predsjednika izabran Mića Mitrović. Funkciju predsjednika kluba su još obavljali Marko Martinović i Nada Radović po dva mandata, Željko Perišić mandat i 2 godine, a od 2018 predsjednik kluba je Dušan Jablan. Šef stručnog štaba je Ivan Popović, međunarodni atletski trener i nacionalni trener atletske reprezentacije Crne Gore.

U periodu od obnove kluba, od 1992 godine do danas klub je u svojim redovima imao istaknute pojedince, olimpijce Milenu Milašević učesnicu Olimpijskih igara 2008 godine u Pekingu, Mariju Vuković učesnicu Olimpijade 2021 u Tokiju svjetsku šampionku u skoku uvis i Darka Pešića učesnika Olimpijade 2024 u Parizu. Od obnove nezavisnosti Crne Gore 2006 godine do danas u klubu je poniklo 13 reprezentativaca Crne Gore.

Na Prvenstvima Jugoslavije u periodu 1948-2005 godine, atletičri Lovćena su osvojili 42 medalje (11 zlatnih – 17 srebrnih – 14 bronzanih). Na Međunarodnim takmičenjima je osvojeno 18 medalja po 6 zlatnih, srebrnih i bronzanih. Klub sada broji oko 80 takmičara, a u klubu sa uspjehom radi i škola Dječje atletike uzrasta od 6-10 godina.

Adresa: Luke Ivaniševića 4A, Cetinje
Tel: +38267/573 728

E-mail:  ivanpopovic@t-com.me

Sportski klub za osobe sa invaliditetom STK OSI Orlov Krš, Cetinje

Sportski klub za osobe sa invaliditetom STK OSI Orlov Krš osnovan je s ciljem da omogući osobama sa invaliditetom da u potpunosti ispolje svoje sportske potencijale, kroz aktivno uključivanje u sport kao ravnopravni članovi društva. Klub je prvi takve vrste u Prijestonici Cetinje i pruža jedinstvenu priliku za osobe sa invaliditetom da se bave sportom u okruženju koje podržava inkluziju.

Osnivanje kluba je značajan korak u afirmaciji i razvoju paraolimpijskih disciplina u Crnoj Gori. Klub se fokusira na planiranje rada, organizaciju redovnih treninga, obuku i trening mladih i odraslih osoba sa invaliditetom, kao i na pripremu članova za učešće na sportskim takmičenjima. Takođe, klub se ponosi time što predstavlja Crnu Goru na međunarodnim sportskim takmičenjima osoba sa invaliditetom, doprinoseći tako i promociji zemlje na globalnoj sceni.

Kroz svoje aktivnosti, STK OSI Orlov Krš nastoji da osnaži osobe sa invaliditetom i promoviše inkluziju u sportu, stvarajući uslove za otvaranje novih sličnih klubova i proširenje sportskih mogućnosti za sve građane. Klub je posvećen daljem razvoju sporta i zdravih stilova života kod osoba sa invaliditetom, a njegovi ciljevi i misija jasno su usmereni na jačanje organizacionog potencijala i povećanje učešća lica sa invaliditetom u sportskim aktivnostima.

Adresa: Nova tržnica 16, Cetinje
E-mail:
stonoteniskikluborlovkrs@gmail.com

Tel: +38267/379 343

Sportski planinarski klub "Soko"

Sportski planinarski klub "Soko" osnovan je na Cetinju, dana 01. 10. 2013. godine, sa ciljem okupljanja ljubitelja prirode oko ideje o zaštiti prirode i organizovanja uspona na planine Crne Gore, zemalja regiona i svijeta. Tokom perioda svog djelovanja, Klub je okupio preko 200 članova, koji su uzeli učešće na preko 400 akcija nacionalnog i međunarodnog karaktera. Članovi Kluba su uspješno izvršili uspone na preko 300 vrhova iznad 2000 metara, a pored crnogorskih planina, ističu se usponi u masivima Dolomita u Italiji, Visokih tura u Austriji, Velikog Atlasa u Maroku, ali i brojni usponi na planinama Bosne i Hercegovine, Albanije, Makedonije, Grčke i Bugarske. Istorijat Kluba krase usponi na najviši vrh Evrope - Elbrus (5642m) na Kavkazu, najviši vrh Afrike - Kilimandžaro (5895m) u Tanzaniji, najviši vrh Španije - Pico del Teide (3715m) na Tenerifima, najviši vrh Sjeverne Afrike - Jebel Toubkal (4167m) u masivu Velikog Atlasa u Maroku i najviši vrh Austrije - Grossglockner (3798m) u masivu Visokih tura. Značajan rad Kluba je usmjeren na intenzivno djelovanje na polju ekologije, a njegovi članovi su prepozanti po organizaciji i učešću u brojnim humanitarnim akcijama.

Sportski planinarski klub "Soko"

Adresa: Bulevar crnogorskih junaka 101, Cetinje
E-mail:
planinarskiklubsoko@hotmail.com

Tel: +38267825007

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018