Obrazovanje

Prva predškolska ustanova na teritoriji Crne Gore osnovana je 1903. godine na Cetinju. Naime, početkom XX vijeka, na inicijativu načelnice „Djevojačkog instituta“ Sofije Petrovne, a pod pokroviteljstvom ćerke kralja Nikole Petrovića, Milice Nikolajevne, u našem je gradu osnovan „Djetski sad“. Već tokom prvih godina, rad pomenute predškolske ustanove pobudio je veliko interesovanje, te ga je redovno pohađalo stotinak najmlađih Cetinjanki i Cetinjana.
U dekadama nakon Drugog svjetskog rata, rad „Djetskog sada“ je reorganizovan, a cetinjski vrtić, 1959. godine, dobija i novi naziv – Javna predškolska ustanova „Zagorka Ivanović“.
Danas JPU „Zagorka Ivanović“- Cetinje u svom sastavu ima dvije vaspitne jedinice u kojima je zaposleno 65 radnika čiji rad je usmjeren na 520 mališana raspoređenih u 20 vaspitnih grupa.
Djelovanjem JPU „Zagorka Ivanović“ obuhvaćene su sljedeće jedinice:

Vaspitna jedinica „Novi vrtić“

Objekat vrtića koji se nalazi u Jabučkoj ulici, u rad je pušten 1988. godine. Površina „Novog vrtića“ iznosi 1.500 kvadratnih metara, dok spoljašnji prostor iznosi 3.400 kvadratnih metara. Pohađa ga 11 vaspitnih grupa, sa kojima radi 22 vaspitača.
U pomenutoj jedinici smještena je centalna kuhinja, odakle se distribuira hrana u drugu vaspitnu jedinicu. Takođe, među sadržajima „Novog vrtića“ nalaze se prva galerija dječijeg likovnog stvaralaštva, pod nazivom  „Bašta mašte“, biblioteka, kancelarija direktorice, stručnih saradnika i administracije JPU „Zagorka Ivanović“.

Vaspitna jedinica „Centralni vrtić“

„Centralni vrtić“ u Ulici vojvode Boža djeluje od 1975. godine. Objekat u kojem funkcioniše 9 vaspitnih grupa, sa kojima radi 18 vaspitača. Ima ukupnu površinu od 900 kvadratnih metara, dok  poljašnji prostor iznosi 1.500 m.

JU OŠ „Njegoš“  Cetinje

Osnovna škola Njegoš osnovana je 1834. godine, a osnovao je crnogorski vladar i vladika Petar II Petrović Njegoš, po kojem škola i nosi ime.  Bila je smještena u Cetinjskom manastiru, imala je 21 đaka i prvi učitelj je bio Petar Ćirković iz Kotora. U prvim decenijama iz ove škole izlazio je kadar koji je bio oslonac državne vlasti i administracije, perjanici, glavari, senatori, učitelji, a kasnije su njeni đaci postajali poznati naučnici, kulturni i javni radnici, revolucionari. Prvu školu, koju nazvaše Malom, pohađao je 21 učenik-momci iz uglednih crnogorskih porodica a prvi učitelj je bio Petar Ćirković   koji je prije toga tu dužnost obavljao u Luštici kod Herceg Novog. Kako izvori kažu, škola je  bila  internatskog tipa a sam učitelj   bio je veliki poštovalac i bliski prijatelj Vuka Karađžića. U njoj su izučavani gotovo isti predmeti kao i u manastirskim školama. Pretpostavlja se da je bila trorazredna i da se u njoj učilo čitanje i pisanje na staroslovenskom i narodnom jeziku, gramatika, račun, crkveno pjevanje, crkvena istorija i istorija Razvoj crnogorskog školstva prekinut je izbijanjem Prvog svjetskog rata i gubljenjem nezavisnosti 1918. godine. Kao sastavni dio Kraljevine SHS, a zatim i Kraljevine Jugoslavije, Crna Gora nije mogla nastaviti sa svojom prosvjetnom politikom. Odmah poslije 1918. godine, u crnogorskim školama je uveden nastavni plan škola Srbije iz 1899, kao i Zakon o školama Srbije iz 1904. godine. Decembra 1929. godine sprovedena je unifikacija školskog zakonodavstva i donijeti su jedinstveni planovi za čitavu zemlju, u cilju stvaranja jedinstvenog jugoslovenskog kulturnog prostora i dominacije jugoslovenske nacionalne ideologije u procesu obrazovanja i vaspitanja. Osnovno obrazovanje je podrazuimijevalo četiri razreda i obuhvatalo je uzrast djece od 7 do 11 godina.

O razvitku Cetinjske škole u predratnom, ratnom i poslijeratnom periodu podaci su crpljeni iz raspoložive dokumentacije (tri knjige ljetopisa, zapisnici sa sjednica Nastavničkog vijeća, upisnice) i literature (radovi objavljeni u štampi i časopisima), kao i iz razgovora sa starijim prosvjetnim radnicima i upraviteljima škole koji su u njoj radili.                                           

Cetinjska škola je od 1925. godine nosila naziv Narodna osnovna škola „Prestolonasljednik Petar“. Povodom proslave 100 – godišnjice, 1934. godine, Cetinjska škola se uselila u novu zgradu,  izgrađenu na principima savremene tehnike. Upravo prvi veliki jubilej 100 godina postojanja, proslavljen je 6. septembra 1934. godine  i tom prilikom  je otvorena Nova škola. Slavlje je trajalo tri dana  a novine su to prenijele ovakao:

   „...Stizale su iz unutrašnjosti banovine i poveće grupe seljaka iz okolnih sela, a oko 6 sati umilni zvuci sa tablje obznanili su da svečanost počinje. Cetinje je ličilo na cvjeti vrt. Naročito  je bio ukusno okićen i uređen prostor  ispred nove Osnovne škole.....Od Ivan begove ulice do ulaza u školu napravljen je hodnik okićen zelenilom, zastavama, državnim grbovima i štitovima. .....Ispred ulaza  podignuta je bila velika svečana kapija. Isto  tako svečano i lijepo bila je iskićena velika sala u Osnovnoj školi, u kojoj je izvršena svečano osvećenja....“

Tom prilikom je u Beogradu štampana spomenica pod naslovom Cetinjska škola. Između članaka, publikovana  je studija pod  naslovom Početak i razvitak prve škole u Crnoj Gori, doktora Petra Popovića.

Tokom Drugog svjetskog rata, odnosno od aprila 1941. godine, nastava u Cetinjskoj školi počinjala je sa zakašnjenjem, izvodila se sa manjim ili većim prekidima i formalno. U školskim prostorijama je bila smještena Vojna bolnica, pa se nastava izvodila u zgradi nekadašnjeg Đevojačkog instituta, kao i u zgradi bivšeg Ruskog poslanstva.

Poslije rata uslovi za rad su bili veoma teški. Škola je bila bez školskog prostora, dovoljno stručnog kadra i odgovarajućih učila i udžbenika. Ogromni napori su uloženi u otklanjanju ratnih posljedica, primjeni novog Nastavnog plana i programa, zasnovanog na socijalističkim principima, kao i izvođenju nastave na savremenim pedagoškim i naučnim osnovama u cilju stvaranja svestrano razvijene ličnosti socijalističkog čovjeka.

Četvororazredna škola je postepeno prerastala u osmorazrednu osnovnu školu. Školske 1950/1951. godine otvara se V razred, dok je naredne školske godine otvoren VI i VII razred. Sedmi razred sačinjavala su dva odjeljenja III razreda Gimnazije koja su ustupljena školi. Školske 1952/1953. otvara se VIII razred. Škola je imala đačku i nastavničku biblioteku, đački hor, pionirske i omladinske organizacije.

U zgradi škole radilo je više ustanova: Dječje zabavište, Pionirsko pozorište i Škola učenika u privredi. Nastava se izvodila u tri smjene. U trećoj smjeni je radila Škola učenika u privredi. U školi je uspješno radio i Pedagoški aktiv, koji je bio sastavljen od najboljih i najiskusnijih učitelja i nastavnika škole, a bavio se unapređenjem obrazovno – vaspitnog rada učenika i nastavnika, kao i pedagoškim uzdizanjem roditelja. Septembra 1960/1961. godine pri školi je osnovano Pedagoško savjetovalište koje je prikupljalo podatke i razmatralo probleme porodičnog vaspitanja učenika gradskih osnovnih škola, odnos roditelja prema školi, učenju i drugim obavezama.

Prosvetni radnici sa područja Cetinja 1951 god

Školske 1954/1955. godine u III i IV razredu uvodi se, kao eksperimentalni oblik rada, predmetna nastava, a 1958. godine dopunska nastava i slobodne aktivnosti učenika, čime škola postaje ogledna.

8 marta 1957 godine NOO – Cetinje je donio odluku o preimenovanju škole. Saopštenje direktora škole, Dušana Lauševića izmijenio je dosadašnji naziv ove škole, tako da će ona ubuduće nositi naziv: Osmogodišnja škola „Njegoš“ – Cetinje. 

Povodom 140-tog rođendana publikovan je Zbornik radova  u kojem su autori(između ostalih  dr Dušan Martinović, dr Vojislav Nikčević, Novak Jovanović, Tomaš Marković i drugi) ispoljili nastojanje da postanak i razvitak Škole prouče praveći dublje zahvate u problematiku, da njen život i rad sagledaju od samog nastanka do te 1974. godine.

Veliki jubilej 150 godina postojanja  obilježen je 19. i 20. novembra 1984. godine. Proslava je počela Akademijom za đake i roditelje i izložbom likovnih radova učenika škole. Na  Okruglom stolu ,,Osnovna škola danas“ na kojem su prisustvovale eminentne ličnosti iz kulturnog i javnog života tog vremena, promovisane su  knjige dr Rada Delibašića ¸¸Njegošev prosvjetni rad i pedagoška misao“ i „Crnogorski uđžbenici 1836-1981 “ autora dr Dušana Martinovića i Marka Markovića.

Povodom 160 rođendana održane su svečanosti 31. oktobra i 1. novembra 1994. godine.  Svečanost je počela Akademijom u Zetskom Domu, nastavljena izložbom likovnih radova i Okruglim stolom „Modernizacija nastavnog procesa i nove obrazovne tehnologije“. Tim povodom upriličena je Aukcija slika crnogorskih umjetnika  koji su novac od prodatih slika dodijelili školi. To je ujedno bilo i zadnje  svečano obilježavanje  na Državnom nivou, u vijeku iza nas .

U susret jubileju 170 godina,  dobila Zlatnu plaketu „Prosvjetnog rada“.

Sa naučnog skupa povodom obilježavanja 180 godina postojanja škole

Škola je 2014.godine obilježila veliki jubilej, 180 godina postojaja . U okviru trodnevne svečanosti održan je Naučni skup na temu Prosvjetne prilike u Crnoj Gori.  Objavljen je I Zbornik radova sa skupa. Tom prilikom škola je nagrađena nagradom 13 novembar za najbolje ostvarene rezultate u svim oblastima rada I stvaralaštva koji su od izuzetnog značaja za Prijestonicu Cetinje

U ovom dugom periodu od 186 godina dala je ogroman doprinos  i zaista bi bile velike brojke u pitanju kada bi računali koliko  je škola opismenila generacija, koliko je pomogla nauci, umjetnosti, prosperitetu društva, te koliko je iz njenjih klupa izašlo istaknutih nosilaca društvenog progresa.

Priznanja za doprinos razvoju obrazovanja, nauke i kulture

Trebalo bi mnogo vremena i prostora  ako bih detaljno pisala  obrazloženje o ogromnom doprinosu Osnovne škole „Njegoš“ u razvoju crnogorskog društva u proteklom periodu od 186 godina. Dovoljno je pomenuti činjenicu da su mnogi rodoljubi, narodni heroji, političari, svjetski poznate ličnosti iz oblasti umjetnosti, književnosti, sporta, kulturnog i javnog života bili učenici ove prosvjetne ustanove. 

Oreden zasluga za narod sa zlatnom zvijezdom kojim je Josip Broz Tito odlikovao školu

Osnovna škola ¸¸Njegoš¸¸ je bila i biće Luča crnogorskog prosvjetiteljstva i nosilac vaspitno –obrazovne misije u našoj državi.

JU OŠ "Njegoš" Cetinje
Adresa: Ivanbegova br 1.

E-mail: skola@os-njegos-ct.edu.me
Tel: 041/230 491

JU OŠ ,,Lovćenski partizanski odred“  Cetinje

JU O.Š.,,Lovćenski partizanski odred“, na Cetinju, nastala je 1975 godine spajanjem osnovnih škola „Marko Mašanović“ (osnovana 1955 god.) i „Vuk Karadžić“(osnovana 1964 god.). 1947 god., počela je sa radom. O.Š. „Lovćenski partizanski odred“, radila je u prostorijama Cetinjske gimnazije sve do 1.septembra 2004 godine kada prelazi u novi objekat, u Bogdanovom kraju. Prilikom formiranja škole, broj učenika iznosio je preko 1400, raspodijeljenih u 36 odjeljenja. Škola je imala ukupno 11 područnih odjeljenja: PO Lastva, PO Ubli, PO Resna, PO Bjeloši, PO Ćeklići, PO Markovina, PO Mikulići i PO Velestovo. PO Njeguši, PO Bajice i PO Čevo. Danas je u školi 26 odjeljenja.

U školskoj 2021/22. godini Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je urbaništičko tehničke uslove za postojeći objekat u kojem se izvodi nastava od 1. septembra 2004. godine ,a školske 2023/24 završena je sva potrebna dokumentacija u proceduri

legalizacije škole.  Uspostavljanjem saradnje Ministrstva energetike i rudarstva sa upravom škole ove školske godine biće realizovan projekat energetske efikasnosti - „KFW“ kojim je obuhvaćena rekonstrukcija objekta i nakon kojeg će škola krenuti sa kabinetskom nastavom, uz moderne i podsticajne uslove za rad i učenje. Zahvaljujući izvanrednoj saradnji sa Prijestonicom Cetinje i Ministarstvom prosvjete, u narednoj godini očekujemo izgradnju fiskulturne sale, čime će škola steći sve uslove za postizanje još boljih rezultata koji su vidljivi u svim segmentima života grada.

JU OŠ ,,Lovćenski partizanski odred“  Cetinje
Adresa: Peka Pavlovica 42
E-mail: skola@os-lpodred.edu.me
Tel.: 041/231 498

JU OŠ "Boro Vukmirović"

Prva osnovna škola u Rijeci Crnojevića otvorena je 1842.god., dok prema zapisima Pavla Rovinskog pisani dokument o radu škole potiče iz 1855. Škola se nalazila na Riječkom gradu u neposrednoj blizini crkve Svetoga Nikole, tačnije u dvorištu crkve gdje je bila čuvena Obodska štamparija, u vrijeme Ivana Crnojevića.

U ovoj školi 1871.god. je bilo 56 djece. Školu su većinom pomagali iseljenici koji su življeli u Trstu, u Italiji. Škola je radila sa karaćim prekidima do 1886.Ti prekidi su trajali tokom balkanskih ratova, sve do početka II svjetskog rata.

 Godine 1903/04.otvorena je ženska škola. Njeno sjedište je bilo u magacinu kod državnog mlina, na Bostanu. Učiteljica je bila Đurđina Popović.

 Druga osnovna škola je formirana na Rijeci Crnojevića, u prostorijama opštinskog doma, gdje su se koristile četiri prostorije kao učionice.

Đaci su imali svoje uniforme, koje su u školi nosili, a ta škola zvala se Kolonija. Škola je kratko vrijeme radila, jer su se prostorije morale ustupiti opštinskom domu.

 Osnovna škola  „ Boro Vukmirović“ otvorena je 1951. god. U dijelu Rijeka Crnojevića zvani Crni potok. Nešto kasnije dobila je ime po narodnom heroju Boru Vukmiroviću, a izgradnja zgrade počela je početkom II svjetskog rata. Poslije rata zgrada je završena, a u njenim prostorijama su, za kratko vrijeme, bila smještena Zemljoradnička zadruga.

JU OŠ "Boro Vukmirović"
Adresa: Rijeka Crnojevića bb
E-mail: skola@os-bvukmirovic.edu.me
Tel: +38267808141

JU OŠ „ Šunjo Pešikan“ , Trešnjevo – Cetinje

Osnovna škola „Šunjo Pešikan" u Trešnjevu jedna  je od najstarijih škola u Crnoj Gori. Nosi naziv po poznatom borcu Šunju Pešikanu, koji je rođen 26. Februara 1922. godine, od oca Stevana i majke Krstinje, u brojnoj siromašnoj i seljačkoj porodici..

Osnovnu školu je završio u Trešnjevu, sa odličnim uspjehom. Srednju školu je nastavio u Peći 1939. godine gdje se uključuje u Revolucionarni omladinski pokret. Kada je izbio rat, uspio je da se pješice prebaci u rodno mjesto, gdje se odmah uključio u rad na organizovanju ustanka pod rukovodstvom Komunističke partije.

Učestvovao je u borbama za oslobođenje Grahova, na Ćeklićima, Orahovcu, a kasnije  u borbama za Vasojeviće kao zamijenik političkog komesara čete. Po povratku dobrovoljno pristupa u II nikšićki udarni bataljon, a onda 1942 godine  biva ranjen.

Poslije IV neprijateljske ofanzive postaje puško mitraljezac u proleterskoj četi III proleterske divizije. Sa tom jedinicom je prošao V neprijateljsku ofanzivu učestvujući u borbama na Sutjesci. Poslije V ofanzive vraća se u lovćenski odred gdje postaje politički komesar II čete i katunskog bataljona.

U vrijeme II neprijateljske ofanzive, kao borac IV crnogorske proleterske brigare, učestvuje kao borac I politički komesar u borbama na terenu Vasojevića, gdje je na brdu Stražarici iznad sela Vasojevićke Tuzi između Lijeve Rijeke i Mateševa, poginuo 20. oktobra 1943. godine. Njegovi posmrtni ostaci zajedno sa posmrtnim ostacima njegovih drugova, prenešeni su u zajedničku partizansku grobnicu u Lijevoj Rijeci.

Prije otvaranja škole u Trešnjevu, postojalo je sedam škola u Crnoj Gori, a školske 1870/1871 godine klada je otvorena škola u Trešnjevu otvorene su još 24 osnovne škole.

Veliki doprinos utemeljenju škole dali su prvi učitelji : Đorđije Zvicer,Mihailo Lekić i Pavle Rajković. U toku Prvog svjetskog rata okupatorske vlasti pokušale su da organizuju nastavu po svojim uzorima ,ali su učenici i roditelji bojkotovali nastavu.

U vrijeme Drugog svjetskog rata prostorije škole služile su za partizansku bolnicu,održavanje partijskih sastanaka,a škola je u više navrata bombardovana.Poslije Drugog svjetskog rata otvara se odjeljenje petog razreda i škola postepeno prerasta u osmorazrednu.

Za zasluge i uspjehe postignute u osnovnom obrazovanju i vaspitanju mladih generacija, kao i za doprinos širenju prosvjete i kulture: škola je odlikovana Ordenom zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom.

JU OŠ „Šunjo Pešikan“, Trešnjevo - Cetinje
Adresa: Trešnjevo, Cetinje
E-mail:
skola@os-spesikan.edu.me
Tel: +38269569056  

JU Srednja stručna škola Cetinje

JU Srednja stručna škola je škola sa dugom tradicijom, koja je tokom svog postojanja više puta mijenjala ime. Osnovana je i počela sa radom školske 1932/33, a radila je sa kraćim prekidima do 1941. god. Godine 1946. ponovo počinje sa radom kao “Državna škola učenika u privredi”. Te godine otvorena je škola za bolničare, njegovateljice i medicinske sestre – Medicinska škola. U okviru škole na Cetinju radio je i farmaceutski odsjek. Škola je bila smještena u objektu bivšeg Djevojačkog instituta. Od 1964/ 65. god. škola  nosi naziv Školski centar  za stručno obrazovanje ,,Bogdan Laković,, - Cetinje. Od  01.09.1976. godine škola radi u sastavu Obrazovnog centra Cetinje. Školske 1995/96. godine izdvaja se pod nazivom  Mješovita stručna škola -  Cetinje. Od 2004. godine škola nosi naziv JU Srednja stručna škola i u njoj se učenici osposobljavaju za određena područja rada.

JU Srednja stručna škola Cetinje;
Adresa: Bulevar Crnogorskih junaka 95, Cetinje

E-Mail: sssct@t-com.me; skola@sss-ct.edu.me
Tel.: 041/233 508

JU SREDNJA LIKOVNA ŠKOLA "PETAR LUBARDA"

Istorijat nastanka prve umjetničke škole vezuje se za njene idejne tvorce, poznate crnogorske umjetnike Petra Lubardu i Mila Milunovića, koji su je osnovsli na Cetinju davne1946 godine. Lubarda je bio njen prvi direktor a Milunović profesor crtanja i slikanja. Profesor vajanja je bio Svetomir Poček, istorije umjetnosti Đorđe Oraovac, kaligrafije Milan Božović. U nedostatku prostora škola je dvije godine radila u prostorijama OŠ „Njegoš“ na Cetinju a zatim se seli u Herceg Novi. Lubarda i Milunović ostaju na Cetinju neko vrijeme a zatim odlaze u Beograd. Za direktora hercegnovske škole postavljen je Miloš Vušković. U školi predaju: crtanje i slikanje Mirko Kujačić, akvarel Veliša Leković, vajanje Svetomir Poček, istoriju umjetnosti Đorđe Oraovac. Osnivaju se novi odsjeci koje vode profesori: scenografiju i grafiku Savo Vujović, keramiku Boris Verigo, dekorativno vajarstvo Đorđe Petraš. Škola u to vrijeme postaje prepoznatljiva i postiže visoke obrazovno-vaspitne rezultate. 

U svojoj kratkoj i burnoj istoriji škola je mijenjala organizacione oblike i imena. Najprije je nosila naziv Škola za likovne umjetnosti sa odsjecima za obradu kamena i gipsa, za zidno slikarstvo, za unutrašnju arhitekturu, za keramiku, za primijenjenu grafiku. Škola za primijenjenu umjetnost postaje 1952. godine a kasnije Škola za umjetničke zanate. Na opšte iznenađenje ukida se kao „kadrovska škola“ od strane tadašnjih organa vlasti. Škola  se Ponovo konstituiše na Cetinju 1991 god uvođenjem „likovnog tehničara“ u srednje obrazovanje te njeno potpuno osamostaljenje 1998.godine pod imenom „Petra Lubarde“. Te godine se uvodi i „tehničar dizajna grafike“ a 2004. „likovni saradnik slikark“. Posljednja generacija „likovni tehničar“ završava školske 2006/2007.godine, a tehničar dizajna grafike školske 2011/2012godine. 

​Danas srednju likovnu školu čine dva obrazovna programa: Likovni saradnik –slikar, koji nudi klasično slikarsko obrazovanje, kao i kvalitetno obrazovanje kroz niz drugih likovnih disciplina, kao sto su ; crtanje, vajanje, grafika,konzervacijai restauracija, zidne tehnike, slikanje kopija. Grafički dizajner –saradnik, koji nudi savremenu edukaciju iz oblasti vizuelnih komunikacija, grafičkog oblikovanja knjige, grafičkih programa, tipografije, plakata, pisma, fotografije i filma... Renovirana 2008 godine, opremljena savremenim nastavnim sredstvima, Srednja likovna škola je danas obrazovno-kreativno jezgro koje okuplja mlade talente iz cijele Crne Gore. Ova sadašnja škola dokazuje svojim kvalitetom opravdanost svojeg postojanja i postaje prepoznatljiva ne samo na području države Crne Gore već i mnogo šire. Najstarija je i jedina vrsta likovne škole u Crnoj Gori, svoj identitet gradi više od 77 godine.

JU SREDNJA LIKOVNA ŠKOLA "PETAR LUBARDA"
Adresa: Bulevar Crnogorskih junaka 95, Cetinje
Tel: 041/233 600

JU Gimnazija Cetinje

Cetinjska gimnazija osnovana je davne 1880.godine, kao prva gimnazija u tadašnjim granicama Crne Gore, pod nazivom "Knjaževska crnogorska državna gimnazija". Škola nije imala svoju posebnu zgradu u kojoj bi se odvijala nastava, već se u prvoj školskoj godini nastava odvijala u prostorijama Cetinjskog manastira, a sljedeće školske godine za učenike Gimnazije i nastavno osoblje bilo je ustupljeno nekoliko prostorija u Biljardi. "Gimnazija bješe u prizemnom spratu Biljarde u vlažnim i mračnim podrumima…" kaže Simo Matavulj u djelu "Bilješke jednog pisca". Tako će prostorije Gimnazije ostati sve do 1915. godine, kada je u njoj prestao rad usled ratnih dešavanja.

Školske 1880/1881.godine prvi razred "Knjaževske crnogorske državne gimnazije" na Cetinju pohađalo je šesnaest učenika, a nastavu su izvodila četiri profesora: Jovan T. Pavlović, Simo Matavulj, Ilija Beara i Božo Novaković. Broj đaka rastao je iz godine u godinu. Školske 1883/1884. Gimnazija je imala pedeset tri učenika i pet nastavnika, a školske 1912/1913. godine  petsto dvanaest učenika.

Od osnivanja do školske 1886/1887. godine bila je to četvorogodišnja niža, realna gimnazija. Te godine je otvoren peti razred, ali je već naredne školske godine ponovo svedena na  četvororazrednu. Takva je ostala sve do 1902/1903. kada je prerasla u osmorazrednu, višu gimnaziju.  Prvi maturanti osmogodišnje gimnazije, njih četrnaest polagali su ispit zrelosti školske 1909/1910. godine.

Sve do 1907/1908. gimnaziju su pohađali samo muškarci, a nakon te godine i djevojke, ali u veoma ograničenom broju (1914/1915. g. samo dvadeset šest učenica).

Kada je riječ o nastavnom kadru, među predavačima su se nalazila  imena zaslužnih klasičara, literata, umjetnika, prosvjetno-kulturnih i naučnih radnika, koji su svojom djelatnošću doprinijeli afirmaciji ove prosvjetne institucije. Najveći dio crnogorske inteligencije do Prvog svjetskog rata izašao je iz ove škole. Zbog austrougarske okupacije Gimnazija   nije radila od 1915. do 1918. godine. Školske 1918/1919. dobila je novu zgradu - Plavi dvorac - i tu je  ostala  sve do oktobra 1947. godine kada je prešla u objekat u kojem se i danas nalazi.  Cetinjska Gimnazija je radila kao samostalna škola sve do integracije srednjih škola, 1976. godine i formiranja Obrazovnog centra, koji od 10.12.1993. godine mijenja  naziv u JU Srednja škola.

Cetinjska Gimnazija, od 1. januara 1997.g. pod nazivom JU Gimnazija ponovo dobija status samostalne škole, koja ima svoj školski prostor, svoje profesore i svoje učenike.

Danas ona broji:  219 učenika (107 djevojčica i 112 dječaka), 28 nastavnika   i 144 godine postojanja.

JU Gimnazija Cetinje
Adresa: Bulevar Crnogorskih junaka 79/1
e-mail: skola@gim-ct.edu.me
Tel: 041/230 055, 041/235 051

UNIVERZITET CRNE GORE – FAKULTET ZA CRNOGORSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST

Fakultet za crnogorski jezik i književnost je visokoobrazovna i naučno-istraživačka ustanova. Osnovala ga je Vlada Crne Gore 2014. godine kao prvu i jedinu specijalizovanu instituciju iz oblasti montenegristike odlukom 19. juna 2014. godine.

Fakultet za crnogorski jezik i književnost počeo je s radom 8. septembra 2014. godine svečanom akademijom održanom u Kraljevskome pozorištu Zetski dom. Fakultet je osnovan s misijom da obrazuje studente i studentkinje iz oblasti crnogorskoga jezika i književnosti te da praćenjem međunarodnih standarda omogući studentima vezu sa srodnim institucijama visokoga obrazovanja u inostranstvu. Fakultet je uz to nastavio prethodnu misiju Instituta – da podstiče naučno-istraživački rad i izdavaštvo na polju književne i jezičke montenegristike. Vizija je Fakulteta za crnogorski jezik i književnost da bude najvažnija i najprepoznatljivija visokoškolska i naučnoistraživačka institucija u području filološke i kulturne montenegristike, koja će obrazovati stručni kadar iz oblasti nauke o jeziku i književnosti te doprinijeti razvoju i kvalitetu obrazovnoga sistema u Crnoj Gori.

Fakultet za crnogorski jezik i književnost
Adresa: Baja Pivljanina 134, Cetinje
E-mail: info@fcjk.me
Tel.: 041/241 244

UNIVERZITET CRNE GORE - FAKULTET LIKOVNIH UMJETNOSTI CETINJE

Fakultet likovnih umjetnosti osnovan je 18.05.1988. godine na Cetinju, u mjestu u kome je poslije II svjetskog rata formirana srednja umjetnička škola, čime je na neki način okončan višedecenijski krug u razvoju pedagoških ustanova likovne kulture u Crnoj Gori.

U studijskoj 2019/2020. godini, Fakultet likovnih umjetnosti kao organizaciona jedinica Univerziteta Crne Gore zvanično se uselio u novu zgradu koja je samo dio budućeg Univerzitetskog kompleksa umjetničkih fakulteta - Univerzitet Crne Gore, a koja je smještena u samom centru Cetinja - na prostoru nekadašnje fabrike Obod. 

Nova zgrada fakulteta koja se prostire na više hiljada kvadratnih metara pruža studentima i nastavnom osoblju zavidne uslove za rad. Fakultet je opremljen najsavremenijom opremom za nastavni proces umjetničkih disciplina, što podstiče domaće i strane studente da upišu naš fakultet.

Po akreditovanom nastavnom planu, na Fakultetu likovnih umjetnosti na Osnovnim i Master studijama moguće je upisati tri Studijska programa: Slikarstvo, Vajarstvo i Grafički dizajn i jedan Interdisciplinarni studijski program Konzervacije i restauracije.
Studije se realizuju po sistemu 3+2: Osnovne studije (tri godine) + Master studije (dvije godine).

Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje
Adresa: Stari grad – Istorijsko jezgro, Ulica 17 br. 2, Cetinje

Tel: 041/231 506
E-mail: flu@ucg.ac.me

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018