razvojni projekti_1Na prostoru nekadašnjeg giganta elektroindustrije „Oboda“, koji se prostire na površini od 130.000m2 sa pratećom infrastrukturom, planirano je uspostavljanje različitih kulturnih, umjetničkih, turističkih i privrednih sadržaja sa ciljem privlačenja poznatih brendova i stranih investitora, a sve u saradnji sa poznatom umjetnicom Marinom Abramović. MACCOC će biti multifunkcionalno mjesto predviđeno za proizvodnju, distribuciju i prikazivanje, te razvoj različitih umjetničkih formi. Takođe, pored kulturnih aktivnosti cilj je i da se kroz realizaciju projekata iz oblasti preduzetničke ekonomije, određenih klastera sitne proizvodnje, biznis inkubatora i drugih sadržaja ekonomskog karaktera, doprinese aktivnom zapošljavanju lokalnog stanovništva. Master plan budućeg višenamjenskog centra već je kreiran, te slijedi sam proces uspostavljanja „Marina Abramović Community Center Obod Cetinje“.

razvojni projekti_2Projekat „Beautiful Cetinje“ podrazumijeva rekonstrukciju objekata u istorijskom jezgru grada, uz primjenu najsavremenijih mjera energetske efikasnosti. Realizacija projekta, koji vode Prijestonica Cetinje i Program UN za pomoć, počela je 2012. godine, kada je u cjelosti rekonstruisan prvi objekat – zdanje bivšeg britanskog poslanstva. Tokom 2014. godine, u sklopu istog projekta, završena je i rekonstrukcija starog zdanja bolnice "Danilo prvi", a tokom 2015. godine slijede i radovi na obnovi bivšeg ruskog poslanstva.

razvojni projekti_3Najduža turistička žičara na svijetu povezivaće Cetinje sa Bokokotorskim zalivom i predstavljaće posve nov, savremen i atraktivan segment turističke ponude Crne Gore. U sferi turizma, žičara ne samo da će predstavljati centralni projekat za područje Cetinja i Boke, već i za Crnu Goru. Projektom je predviđena gradnja žičare duge 15 kilometara, sa četiri stanice, a vožnja od Kotora do Cetinja trajaće 43 minuta. Tender za izbor privatnog partnera na pomenutom projektu biće raspisan tokom 2014. godine.

razvojni projekti_4Hotel „Lokanda“, u samom centru Cetinja, srušen je usljed oštećenja nakon zemljotresa 1979. godine. Kako je objekat i dalje imao status zaštićenog spomenika kulture, rušenje je bilo uslovljeno rekonstrukcijom u skladu sa važećim konzervatorskim principima. Ovaj pristup je bio sadržan u svim relevantnim planskim i finansijskim projektima iz perioda obnove nakon zemljotresa. Gradnja hotela „Lokanda“, otud, danas je među planiranim razvojnim projektima Prijestonice Cetinje, koja je već počela pregovore u pravcu rješavanja imovinsko – pravnih odnosa i drugih pojedinosti vezanih za lokalitet na kojem se on svojevremeno nalazio.

razvojni projekti_5Ikona presvete bogorodice Filermose, među najznačajnijim je hrišćanskim čudotvornim relikvijama. Ikona se u Crnoj Gori nalazi od 1941. godine, a od 2002. smještena je u Plavoj kapeli Narodnog muzeja Crne Gore. Shodno projektu, koji je već urađen, ikona će biti izmještena u prostor Cetinjske pećine, koja će pritom biti posebno adaptirana i prilagođena posjetama brojnih hodočasnika i turista.