Aleksandar BOGDANOVIĆ
Adresa: Bajova 2 (kancelarija 94)
Telefon / fax: 041 231 755
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović rođen je 11. marta 1977. godine na Cetinju. Srednju školu pohađao je u Kaliforniji, Sjedinjene Američke Države. Završio je Fakultet za menadžment u Beogradu, Srbija, i doktorant je na Univerzitetu u Bolonji, Italija.

Radnu karijeru počeo je u Ministarstvu privrede Crne Gore, gdje je radio od 2000. do 2002. godine. Nakon toga, bio je angažovan kao koordinator poslova u Lokalnom biznis centru Cetinje (2002 – 2003.), a potom i kao portparol Ministarstva ekonomije Crne Gore i savjetnik ministra (2003 – 2005.). Od 2005. godine obavljao je dužnost savjetnika Predsjednika Crne Gore za oblast ekonomskih odnosa, a 2009. godine stupio je na dužnost poslanika u Skupštini Crne Gore.

Funkciju gradonačelnika Prijestonice Cetinje, Aleksandar Bogdanović obavlja od decembra 2010. godine.

Tokom dosadašnjeg angažmana, bio je i član Stalne grupe visokog nivoa (PHLG) i predstavnik Crne Gore u sklopu Atinskog procesa, te predsjednik Odborničkog kluba Demokratske partije socijalista – Cetinje. Od 2007. godine, predaje na Fakultetu za državne i evropske studije u Podgorici, uz više gostujućih predavanja na Univerzitetu u Beogradu, Diplomatskoj akademiji u Sofiji i Univerzitetu u Sofiji.

Iz oblasti naučnog i stručnog rada, koji se odnosi na međunarodne ekonomske odnose, multilatilateralne ekonomske i političke odnose, Proces stabilizacije i asocijacije i evropske integracije, završio je niz obuka i seminara u zemlji inostranstvu, praksu je obavljao pri Institutu za evropsku politiku u Berlinu, a na poziv Državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država, 2004. godine učestvovao je u programu obuke portparola u Vašingtonu.

Od 2011. godine, Aleksandar Bogdanović predsjednik je Skupštine Zajednice opština Crne Gore.

Oženjen je Milenom Marović – Bogdanović, živi na Cetinju.