Cetinjski sportski klubovi danas su, u brojnim disciplinama, članovi elitnih državnih takmičenja. Fudbaleri, rukometaši, košarkaši, košarkašice, stonoteniseri, šahisti i članovi drugih kolektiva, nezaobilazni su članovi prvoligaškog ranga, među kojima ima i redovnih učesnika regionalnih, te evropskih klupskih nadmetanja.

Uz sve navedeno, gradski sportski klubovi i organizacije, kroz partnerstvo sa Prijestonicom Cetinje, domaćini su i brojnih tradicionalnih, mahom godišnjih sportskih manifestacija.

Riječ je, u prvom redu, o sastavnim sportskim segmentima proslave 13. novembra – Dana Prijestonice Cetinje, kada je na programu Međunarodna atletska ulična trka „Oslobođenje Cetinja“, te Međunarodni džudo turnir „13. novembar“.

Trka „Oslobođenje Cetinja“, koju, svakog 12. novembra, zajedno organizuju Prijestonica Cetinje, Atletski savez Crne Gore i Atletski klub „Lovćen“, ustanovljena je 2001. godine. Manifestacija svake godine okupi stotine učesnika – počev od najmlađih, sve do seniorki i seniora iz zemlje i inostranstva, te je danas stekla reputaciju jednog od najznačajnijih atletskih događaja u Crnoj Gori.

Međunarodni džudo turnir „13. novembar“ prvi put organizovan je 2006. godine. Od tada, svake godine, u susret Danu grada, stotine džudista iz zemlje i regiona okupljaju se u crnogorskoj Prijestonici. Tradicionalnu novembarsku sportsku manifestaciju organizuju Prijestonica Cetinje i Džudo klub „Crnogorac“.

Kada je riječ o Cetinju i šire, jedan od najpoznatijih sportskih događaja je i auto trka „Lovćen“. Tradicija brdske trke, na stazi Cetinje – Ivanova korita dugoj 12.2 kilometra, traje od 1978. godine. Manifestacija je bila dio šampionata SFR Jugoslavije i SR Jugoslavije, a već 1981. godine upisana je i u kalendar Međunarodne automobilske federacije. Od 1995. godine, trka se boduje i za zonsko prvenstvo Evrope.

boks

Svake godine, Cetinje je – kroz saradnju gradske uprave, državnih institucija, sportskih saveza ili klubova – domaćin i različitih državnih i međunarodnih turnira i prvenstava u drugim sportovima. Riječ je, prevashodno, o rukometu, boksu, stonom tenisu, bilijaru, šahu i drugim disciplinama.

Istovremeno, tradicionalni sportski događaji egzistiraju i na seoskom području. Kada je riječ o Katunskoj nahiji, najpoznatija manifestacija na programu je u julu – Viteške igre Crne Gore, a na području Riječke nahije – Riječke sportske igre.