kudnjegos

Početkom XX vijeka, a preciznije 1907.godine, na Cetinju je osnovan folklorni ansambl "Njegoš". Riječ je o najpoznatijem predstavniku tradicionalne kulture, čuvaru folklornih plesova, pjesama, muzike i baštiniku vrijedne tradicije Crne Gore.

Ansambl „Njegoš“ je, pored učešća na svim važnijim kulturnim, turističkim i prosvjetnim manifestacijama u Crnoj Gori, gostovao i na najvažnijim južnoslovenskim folklornim smotrama i na mnogim međunarodnim festivalima: Pariz, Luksemburg, Dižon, Rim, Berlin, Varšava, Prag, Moskva, Cirih, Kipar, Kanada, SAD, Meksiko i drugim, osvajajući značajne nagrade i priznanja.

Dobitnik je Ordena zasluga za narod sa srebrnim zracima 1977. godine, Srebrne i bronzane kolajne sa prestižnog internacionalnog festivala u Francuskoj – Dižon, Trinaestonovembarske nagrade 2000. godine, zlatne medalje sa Mediteranskog festivala folklora…

Ansambl narodnih igara i pjesama “Njegoš” domaćin je Međunarodnog festivala folklora koji se održava na Cetinju od 2001. godine. Za to vrijeme, Cetinje i ansambl “Njegoš” ugostili su na hiljade učesnika i gostiju.

Njegovi članovi, ambasadori ljepote,već više od vijeka čuvaju i baštine narodnu pjesmu i igru. Kroz ansambl su tokom proteklih godina prošle mnoge generacije,koje su obišle svijet, prenoseći glas Crne Gore kroz svaki kutak svijeta. Osim kao najstarije društvo u Crnoj Gori, ansambl ”Njegoš” je poznat po najboljim koreografijama folklornih igara. Na programu ima igre iz Crne Gore i drugih krajeva, koje su kao dio narodnog stvaralaštva pravi dokument o identitetu jednog naroda.