Prijestonica Cetinje član je više udruženja, asocijacija i inicijativa domaćeg i međunarodnog karaktera. Svojim intenzivnim djelovanjem, gradska uprava crnogorske Prijestonice pruža doprinos njihovom radu – što se u prvom redu odnosi na organizacije koje okupljaju jedinice lokalne samouprave iz zemlje ili inostranstva.

Zajednica opština Crne Gore

uomPrijestonica Cetinje član je Zajednice opština Crne Gore od njenog osnivanja. Riječ je o državnoj asocijaciji lokalnih zajednica, čija je misija prevashodno vezana za zastupanje interesa Glavnog grada, Prijestonice i crnogorskih opština kroz saradnju sa državnim institucijama, drugim nacionalnim asocijacijama i međunarodnim organizacijama. Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović obavlja dužnost predsjednika Skupštine Zajednice opština Crne Gore. Internet prezentacija Zajednice opština Crne Gore dostupna je na adresi www.uom.co.me.

NALAS – Mreža asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Evrope

logoNalasKao članica Zajednice opština Crne Gore, Prijestonica Cetinje participira u aktivnostima Mreže asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Evrope. Riječ je o Mreži koja danas okuplja 15 nacionalnih asocijacija i više od 9.000 lokalnih vlasti, direktno izabranih od strane 80 miliona građana. NALAS je utemeljen 2001. godine, a od 2005. je zvanično registrovan kao asocijacija, čije je sjedište u Strazburu. Dvije godine kasnije, u Skoplju je osnovan Sekretarijat NALAS-a. Internet prezentacija Mreže asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Evrope dostupna je na adresi www.nalas.eu.