ponedjeljak, 13 novembar 2017 13:44

Otkrivena spomen bista narodnom heroju Jovanu M. Vučkoviću

Spomen bista narodnom heroju Jovanu M. Vučkoviću svečano je otkrivena danas na Trgu revolucije na Cetinju.

Spomen bistu svečano su otkrili gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Bogdanović i Milinko Živković, direktor u Rudarsko topionicarskom basenu Bor, gdje je Vučković proveo dio svog životnog i radnog vijeka i koji je donirao bistu.

Jovan Vučković (1913 – 1944) rođen je u Prekornici kod Cetinja, a tokom mladosti radio je u rudniku u Trepči, a potom i u Boru. U tom je gradu pristupio Komunističkoj partiji Jugoslavije.

Poslije okupacije, vratio se u Crnu Goru gdje je aktivno učestvovao u pripremama Trinaestojulskog ustanka.

Kao doborovoljac stupio je u Lovćenski bataljon koji je u okviru Crnogorsko-sandžačkog partizanskog odreda, učestvovao u napadu na Pljevlja 1941. godine. Brojne su borbe i ofanzive u kojima je Jovan M. Vučković ostavio dubok trag – marš preko Romanije i Igmana, Sinjajevina, Konjic, Bugojno, Livno, Jajce, Prnjavor, Teslić, Livno. Istakao se u borbama oko Ivansedla, preko Neretve, Drine, Pive i Sutjeske.

Poginuo je trećeg aprila 1944. godine, u jurišu, nedaleko od Mrkonjić Grada, kao zamjenik političkog komesara Prvog lovćenskog bataljona Prve proleterske udarne brigade.

Trojica njegove braće strijeljana su 1942. godine u Rijeci Crnojevića, kao aktivisti Narodnooslobodilačkog pokreta.

Za narodnog heroja proglašen je 27. novembra 1953. godine.

Uprkos nevremenu, delegacije Prijestonice Cetinje, Skupštine Prijestonice i Saveza udruženja boraca Narodno – oslobodilačkog rata i antifašista Crne Gore i Udruženja boraca NOB i antifašista Cetinja, položile su jutros vijence na Spomen kosturnicu i humke poginulih oslobodilaca kod Vlaške crkve.