četvrtak, 02 novembar 2017 16:01

Gradonačelnik Bogdanović na sjednici Vlade: Realizacijom postavljenih prioriteta obezbjediti sveukupan razvoj Prijestonice

Godišnji program razvoja Prijestonice sa posebnom pažnjom tretira pitanje razvojnih, infrastrukturnih i projekata koji doprinose otvaranju novih radnih mjesta – kazao je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović na konferenciji za novinare nakon današnje sjednice Vlade Crne Gore, na kojoj je predstavio prvi godišnji razvojni program.

On je dodao da je Progamom predloženo da se za realizaciju ovih projekata opredijeli preko 5 miliona eura, što ukazuje na namjeru lokalne uprave da realizacijom postavljenih prioriteta obezbjedi sveukupan razvoj koji će, što direktno, što indirektno doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta i kvalitetnijeg života gradjana Cetinja. Riječ je o Programu koji je rezultat novog Zakona o Prijestonici, a koji je jednoglasno usvojen na sjednici Senata Prijestonice, kojim predsjedava Predsjednik Crne Gore.

Učestvujući na današnjoj sjednici Vlade Crne Gore, gradonačelnik Aleksandar Bogdanović kazao je da je širok spektar realnih potreba za razvoj Prijestonice u 2018. godini sublimiran u dvadeset četiri projekta koji čine program razvoja prijestonice za narednu godinu.

Kada je riječ o projektima u funkciji otvaranja novih radnih mjesta, Bogdanović je istakao da će u dvanaestomjesečnom periodu biti realizovano nekoliko projekata i to, između ostalog, komunalno opremanje i hitna sanacija na dijelu objekata u Biznis zonama, uspostavljanje Biznis inkubatora u poslovnoj zoni “Košuta” kao i podrška u zapošljavanju OSI populacije.

On je istakao da će snažan impuls razvoju Cetinja dati i razvojni projekti koji će biti realizovani u narednoj godini, u prvom redu, projekat rekonstrukcije Studentskog trga uz izgradnju dvoetažne garaže, ali i drugi projekti od značaja za razvoj našeg grada, koji indirektno utiču na stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta, a samim tim i privlačenje investicija.

- Tako će godinu pred nama obilježiti aktivnosti na unapređenju stanja u oblasti vodosnadbijevanja, podsticaj razvoja ruralnog područja našeg grada, te rekonstrukcija nekoliko mjesnih vodovoda – kazao je Bogdanović i ocijenio da će to usloviti povratak stanovništva na selo i motivisati razvoj seoskog turizma koji predstavlja trend u turističkoj ponudi, ne samo Crne Gore već i u državama regiona i zapadne Evrope.

On je napomenuo da je u 2018. godini planirana i realizacija gradnje sportske sale za potrebe Osnovne škole “Lovćenski partizanski odred”, kao i početak izgradnje nove sportske dvorane u zoni sporta.

U narednoj godini planirana je i realizacija projekata koji će biti u funkciji očuvanja kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa, kao što su uređenje prostora od Ćipura do Vladinog doma, uz rekonstrukciju podvožnjaka, uređenje staze do Orlovog krša, kao i projekat osvjetljenja Ćipura i Biljarde.

Gradonačelnik Bogdanović iskazao je uvjerenje da novi Zakon o Prijestonici otvara novu stranicu u cjelovitom razvoju crnogorske Prijestonice.