petak, 14 jul 2017 20:05

Hrabri cetinjski vatrogasci osmi dan se bore sa požarima

Vatrogasne ekipe cetinjske Službe zaštite i spašavanja već osmi dan se bore sa vatrenom stihijom u Katunskoj nahiji. Požari se trenutno pružaju na potezu od Velestova do Gornje Markovine, dok su se ponovo pojavili na mjestima na kojima su bili ugašeni – na Kopitniku i Garaču.

- Sve ekipe vatrogasaca su danonoćno na terenu, a zbog jakog vjetra požar se širi prema Čevu i Lastvi Čevskoj tako da se sada brane kuće i na tom području. Proteklih dana požar je ugrožavao oko 50 kuća na potezu Bajramovica – Velestovo, ali su sve odbranjene hrabrom intervencijom naših vatrogasaca – kazao je načelnik Službe zaštite i spašavanja Prijestonice Cetinje, Saša Zuber i naglasio da su se u jednom trenutku požari protezali u dužini od oko 20 kilometara.

On je kazao da se požar brzo širio zbog nepovoljnih vremenskih prilika, visokih temperatura i jakog vjetra, ali da sve cetinjske vatrogasne ekipe daju sve od sebe da se oni ugase. Veliki problem prilikom intervencija stvara i nepristupačan teren.

- Pored hrabrosti i požrtvovanja naših vatrogasaca, moram pohvaliti i mještane koji nam pomažu i koji su nam otvorili svoje domove da možemo spavati kod njih. Nadam se da će naše ekipe uspjeti da obuzdaju vatrenu stihiju koju je definitivno izazvao ljudski faktor nesmotrenim paljenjem sitnog rastinja – kazao je Zuber.

Za lica koja izazovu požar, namjerno ili iz nehata, zakonom su propisane kazne od šest mjeseci do 12 godina zatvora u zavisnosti od posljedica po živote i imovinu ljudi.