Dodijeljene godišnje nagrade najboljim sportistima, sportskim organizacijama i sportskim radnicima
25.12.2014


Izbor najboljih ove je godine realizovan na osnovu posebne Odluke o kriterijumima za izbor najboljih iz oblasti sporta sa teritorije Prijestonice Cetinje, koju je donijela Uprava za sport Prijestonice Cetinje.

Za najboljeg sportistu grada ove je godine izabran član Atletskog kluba „Lovćen“ Darko Pešić, dok je najbolja sportska organizacija Rukometni klub „Lovćen“. Najbolji trener za 2014. godinu je doskorašnji šef stručnog štaba Fudbalskog kluba „Lovćen“ Mojaš Radonjić, dok je najbolji sportski radnik Ivan Popović iz Atletskog kluba „Lovćen“.

Nagrade za najboljeg mladog sportistu pripale su džudisti „Crnogorca“ Luki Perišiću i članu Stonoteniskog kluba „Lovćen“ i Stonoteniskog kluba osoba sa invaliditetom „Flip“ Filipu Radoviću. Nagradu u posebnoj kategoriji, namijenjenu najperspektivnijim sportistima podijelile su Ana Mrvaljević (Atletski klub „Lovćen“) i Milica Vicković (Džudo klub „Crnogorac“).

Uspješna sportska godina

Na početku svečanosti, prisutne je pozdravio gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, koji je istakao kako je iza našeg grada još jedna uspješna sportska godina.

- Siguran sam da danas, kada sumiramo rezultate koji su obilježili minulih 12 mjeseci, sa pravom mogu reći da je iza Cetinja uspješna sportska godina. Svojim učinkom, naši su sportisti i kolektivi nadmašili očekivanja, a da je tako – govori nam niz primjera. Počev od fudbalskog kluba „Lovćen“, koji je osvojio trofej Kupa Crne Gore i odigrao prve mečeve na evropskoj klupskoj sceni, preko do rukometaša, košarkašica, stonotenisera, atletičarki i atletičara, džudista, sve do onih koji su se istakli u pojedinačnim disciplinama – njihova ovogodišnja odličja našem gradu služe na ponos. Ne želim izostaviti ni brojne druge kolektive i sportiste, koji su primjer posvećenosti i istrajnog rada, a koji su u periodu za nama na pravi način reprezentovali Cetinje. U navedene uspjehe usađen je trud i posvećenost, kako sportista i stručnih štabova, tako i brojnih subjekata koji su na brojne načine pomagali naše sporstke predstavnike – istakao je on.

Gradonačelnik Bogdanović podsjetio je kako Prijestonica Cetinje pripada krugu lokalnih uprava sa najznačajnijim procentualnim budžetskim izdacima u svrhu podrške sportskim kolektivima i pojedincima.

- Vjerujem da danas pred vama mogu ustvrditi da je i naša gradska uprava doprinijela radu i rezultatima mnogih kolektiva i sportista, o čemu najbolje svjedoče ovogodišnja izdvajanja u tu svrhu. Prijestonica Cetinje još jednom je bila među vodećim lokalnim upravama kada je riječ o procentualnim budžetskim izdacima usmjerenim ka razvoju sporta. Uz to, tokom čitave godine, na gradsku upravu bila su u potpunosti oslonjena dva najznačajnija budžetska korisnika iz sfere sporta – Fudbalski i Rukometni klub „Lovćen“. Ostali smo čvrsto posvećeni i nizu manifestacija i turnira koje su inicirali naši sugrađani – a koje su i ovog puta bile izuzetno zapažene – kazao je on.

Govoreći o godini koja je pred nama, gradonačelnik Bogdanović istakao je da će ulaganja u sport i dalje biti adekvatna, pritom najavljujući i važan infrastrukturni projekat.

- Tradicija nalaže da ovom prilikom vama, koji predstavljate cetinjski sport, predočim dio planova koji se odnose na predstojeću godinu. U prvom redu, želim pomenuti najznačajniji projekat koji se tiče infrastrukture, a koji – bez sumnje – predstavlja najizdašniju sportsku investiciju na Cetinju tokom dužeg niza posljednjih decenija. Riječ je o gradnji fudbalskog stadiona „Sveti Petar Cetinjski“, koja će početi već u prvoj polovini 2015. godine. Znatan dio priprema za taj projekat već je okončan, a uz Prijestonicu Cetinje, čitava aktivnost proteći će uz angažman Vlade i Fudbalskog saveza Crne Gore, koji već pružaju svoj doprinos. Uvjeren sam da pred vama ne treba posebno obrazlagati koliko je izazovno okrenuti se takvoj investiciji danas, kada smo i dalje izloženi djelovanju finansijske krize. Ipak, naša je obaveza da stalno radimo na unaprijeđenju sportske infrastrukture, i otud će Cetinje u narednom vremenskom okviru dobiti fudbalski stadion kakav mu i pripada – naglasio je on, zaključujući kako će grad i dalje pomagati sportske kolektive i pojedince.

Rezultat kao presudni kriterijum

Tokom današnje svečanosti, obratio se i direktor Uprave za sport Prijestonice Cetinje Petar Kapisoda, koji je čestitao dobitnicima.

- Prije svega, želim da vas informišem da je ovogodišnji izbor, za razliku od prethodnih godina, bio definisan posebnom odlukom o kriterijumima za izbor najboljih iz oblasti sporta u 2014 godini. Obzirom da je sport egzaktan, zasnovan na činjenicama, a činjenice u sportu su sportski rezultati, stoga je ovim posebnim aktom sportski rezultat definisan kao apsolutno osnovni i presudni kriterijum prilikom izbora. Prioritet prilikom izbora imali su sportovi koji pripadaju porodici Olimpijskih sportova. Takođe, poseban prioritet imali su međunarodni rezultati postignuti pod okriljem zvaničnih međunarodnih federacija – kazao je on.

Kapisoda je takođe napravio osvrt na projekte koji se tiču sportske infrastrukture na Cetinju.

- Da bismo nastavili strategiju stvaranja uslova za omasovljenje i razvoj sporta na dječjem i omladinskom nivou i krenuli u koncept transformacije Cetinja u metropolu sportskog turizma, kao osnovna potreba nameće se početak izgradnje novog modernog, fudbalskog stadiona, prilagođenog najstrožim standardima UEFA, nove multifunkconalne dvorane za dvoranske sportove sa loptom i zasebne standarne atletske staze sa osam traka, svim sadržajima i rekvizitima za skakačke i bacačke discipline. Na ovaj način, Cetinje bi postalo prepoznatljiv regionalni centar za pripreme sportista, ekipa i nacionalnih timova, poput Kranjske gore, Rogle, Delnica, Poreča, Pule, Jahorine, Zlatibora ili Kopaonika. Sa hotelskim kapacitetima koji bi ispratili ovaj projekat stekli bi osnovne infrastrukturne sadržaje koji bi cijeli model učinili samoodrživim i dugoročno ekonomski isplativim – zaključio je Kapisoda.

Nagrađeni za 2014. godinu

Nakon uvodnih obraćanja, uslijedila je dodjela priznanja najboljima. Nagrade je uručio gradonačelnik Aleksandar Bogdanović.

Najbolji sportista grada u 2014. godini bio je atletičar „Lovćena“ Darko Pešić. On je tokom tekuće godine postavio devet nacionalnih rekorda, a ovogodišnjim rezultatom u višeboju u dvorani (5.729 bodova) pripada krugu od šest najboljih višebojaca Evrope. Pešić je vlasnik čak 26 rekorda Crne Gore, od pionirske do seniorske konkurencije. Prvak je Balkana u desetoboju, pri čemu je postao i prvi crnogorski senior koji je na Balkanskom prvenstvu osvojio zlatnu medalju. Standardni je reprezentativac Crne Gore u više disciplina, ali i dobitnik specijalnog priznanja Atletskog saveza Crne Gore za postignute rezultate u tekućoj godini. Uz sve navedeno, Pešić je nosilac stipendije Crnogorskog olimpijskog komiteta, kao kandidat za odlazak na Olimpijske igre 2016, koje će biti održane u Rio de Žaneiru.

Za najbolju sportsku organizaciju proglašen je Rukometni klub „Lovćen“, ispred kojeg je nagradu preuzeo član uprave Ratko Marković. Naš najtrofejniji muški rukometni sastav i minule je sezone osvojio domaći šampionat i Kup. Bila je to treća uzastopna 'dupla kruna' cetinjskih rukometaša, koji u svojim vitrinama imaju ukupno šest trofeja namijenjenih prvaku SR Jugoslavije i Crne Gore, kao i osam pehara pobjednika državnog rukometnog Kupa. „Lovćen“ je redovan učesnik međunarodnih klupskih takmičenja, a tokom aktuelne takmičarske sezone nastavio je dominaciju u domaćem rukometnom šampionatu.

Priznanje namijenjeno najboljem treneru u 2014. godini dobio je doskorašnji šef struke Fudbalskog kluba „Lovćen“ Mojašu Radonjiću. Tokom prethodne takmičarske sezone, Radonjić je sa 'crveno-bijelima' ostvario istorijske uspjehe, među kojima je najznačajnije majsko osvajanje fudbalskog Kupa Crne Gore. Sjajne partije „Lovćen“ je pružao i u Prvoj Crnogorskoj fudbalskoj ligi, u kojoj je imao izuzetnu proljećnu polusezonu, te je na kraju osvojio drugo mjesto. Svi navedeni uspjesi rezultirali su i prvim nastupom Fudbalskog kluba „Lovćen“ u međunarodnim fudbalskim takmičenjima, odnosno julskim dvomečom protiv sarajevskog „Željezničara“ u UEFA Ligi Evrope.

Najbolji sportski radnik u Prijestonici Cetinje za 2014. godinu je Ivan Popović iz Atletskog kluba „Lovćen“, koji upravo ove godine slavi veliki jubilej – pola stoljeća rada u atletici kao takmičar, trener i vaspitač mladih generacija. Popović je, tokom trenerskog angažmana, stvorio veliki broj reprezentativaca, među kojima je i deset aktuelnih. Samo u 2014. godini, njegovi su takmičari osvojili čak 88 medalja. Uz zvanje međunarodnog atletskog trenera i međunarodnog atletskog sudije, Popović je nacionalni trener reprezentacije Crne Gore u višeboju i vertikalnim skokovima, a nosilac je priznanja Atletskog saveza Crne Gore i trenerske organizacije za postignute rezultate.

Najbolji mladi sportisti grada za 2014. godinu su Luka Perišić (Džudo klub „Crnogorac“) i Filip Radović (Stonoteniski klub „Lovćen“, Stonoteniski klub osoba sa invaliditetom „Flip“). Perišić od 2010. godine drži naslov prvaka Crne Gore, a postavio je i rekord od 18 mjeseci bez poraza na svim turnirima na kojima je učestvovao. Samo tokom tekuće godine, osvojio je 12 zlatnih i dvije bronzane medalje. Filip Radović, član kadetske, juniorske i seniorske reprezentacije Crne Gore, prvak je države u konkurenciji kadeta (pojedinačno i dubl), juniora (pojedinačno i dubl), u miks dublu, kao i u seniorskoj konkurenciji. Prvak je na TOP16 takmičenju Crne Gore, osvojio je nedavno završeni „Jola Kup“ u Novom Sadu, a na pojedinačnom seniorskom Prvenstvu Crne Gore – kao najmlađi učesnik finala u istoriji našeg stonog tenisa – osvojio je drugo mjesto.

Priznanja u posebnoj kategoriji, za najperspektivnije sportiste, pripala su atletičarki „Lovćena“ Ani Mrvaljević i džudistkinji „Crnogorca“ Milici Vicković. Mrvaljević, učenica četvrtog razreda Gimnazije, osmostruka prvakinja Crne Gore, osvojila je četiri prva mjesta na trofeju Crne Gore i mitingu u Danilovgradu. Najbolja je na tablicama Crne Gore u devet disciplina, a ove je godine na državnom takmičenju osvojila 10 zlatnih i tri srebrne medalje. Pobjednica je međunarodnog mitinga u Tirani, a bila je reprezentativka Crne Gore na ekipnom Prvenstvu Evrope u Tbilisiju. Milica Vicković nastavila je sa odličnim rezultatima na domaćim i međunarodnim džudo takmičenjima. Samo tokom tekuće godine, osvojila je 11 zlatnih medalja, i to na turnirima u Herceg Novom, Nikšiću, Podgorici, Kotoru, Skadru, Berkovićima, Mostaru i na Cetinju.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018