Najbolje prakse u lokalnoj samoupravi: Dodijeljena nagrada Prijestonici Cetinje
16.12.2014



Nagradu, koja je uručena gradonačelniku Aleksandru Bogdanoviću, u okviru programa „Najbolje prakse u lokalnoj samoupravi u Crnoj Gori“ dodjeljuje Zajednica opština Crne Gore, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Misijom OEBS u Crnoj Gori.

Set podsticaja gradske uprave, koji podrazumijeva brojne olakšice za investitore – a koji je kreiran u cilju otvaranja novih radnih mjesta za građane Cetinja – već je dao značajne rezultate. Samo tokom prve godine primjene stimulansa, u privatnom sektoru otvoreno je više od 100 novih radnih mjesta. Pritom, kroz podsticaje Prijestonice Cetinje, već su izgrađeni i novi privredni objekti – počev od turističkih, sve do komercijalnih sadržaja.

Uz to, gradska uprava već je različitim stimulansima podržala i predstojeće investicije – među kojima je najznačajnija gradnja komercijalnog centra na ulazu u grad, u kojem će zaposlenje naći više od 50 naših sugrađana.

- Drago mi je što su dosadašnje mjere Prijestonice Cetinje, usmjerene ka otvaranju novih radnih mjesta za naše sugrađane, prepoznate kroz Primjere dobre prakse i što je naša gradska uprava nagrađena za taj rad. Riječ je o još jednoj potvrdi da je naš paket stimulansa, ali i sve ostalo što je urađeno u cilju privlačenja investitora, dao zapažene rezultate.

Najvažnije je da su podsticaji Prijestonice Cetinje u protekle dvije godine imali dobar efekat, da smo zahvaljujući njima imali niz novih zaposlenja kod postojećih, ali i kod novih privrednika u našem gradu.

Posebno nas raduje što smo već potpisali ugovore i o novim značajnim investicijama, poput komercijalne zone na ulazu u grad, ili novim turističkih sadržajima, zahvaljujući čemu ćemo nastaviti sa otvaranjem novih radnih mjesta za građane Cetinja – kazao je danas gradonačelnik Aleksandar Bogdanović povodom dodjele nagrade.

photomain1

On je tokom svečanosti, upriličene u Danilovgradu, iskazao i zahvalnost u ime ovogodišnjih dobitnika.

- Vjerujem da danas, kada prisustvujemo sedmoj dodjeli ovih nagrada, nije neophodno posebno govoriti o Programu najbolje prakse u lokalnoj samoupravi. Jer, riječ je o konceptu koji jedinice lokalne samouprave podstiče da djeluju efikasnije, ali i da jedne od drugih stiču neophodna iskustva u primjeni dobrih standarda. Naša je obaveza da, kao servisi građana, budemo inovativni u svim segmentima svog djelovanja. A ova i slična priznanja u velikoj mjeri djeluju motivišuće na tom planu.

Nadalje, uvjeren sam da ova priznanja ujedno jesu i pokazatelj dobrih primjera iz rada naših gradova i opština – i da ona govore kako jedinice lokalne samouprave u Crnoj Gori danas mogu biti prepoznate po dobrim idejama koje su uspješno sprovedene u djelo. A ta činjenica samo dodatno govori o važnosti Programa najbolje prakse u lokalnoj samoupravi – rekao je gradonačelnik Bogdanović.

Podsjetimo, u pravcu kreiranja povoljnih uslova za razvoj privrede, Prijestonica Cetinje je postojećim preduzetnicima i investitorima ponudila niz inovativnih mjera. Nakon što je uspostavljen servis za investitore – „One Stop Shop“, kojim je omogućeno da sve procedure budu okončane u roku od 48 časova, uslijedilo je i formiranje dvije biznis. Konačno, najznačajniji podsticajni mehanizam predstavlja paket stimulativnih mjera „Invest in Cetinje“, koji sadrži čitav niz olakšica sa lokalnog i državnog nivoa.

photomain2

Shodno dosadašnjem iskustvu, ali i brojnim ocjenama, riječ je o najpovoljnijem setu podsticaja za privrednike na području Crne Gore.

Uz Prijestonicu Cetinje, koja je dobila priznanje u pogledu stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta, nagrađeni su i Glavni grad Podgorica (oblast „Transparentnost rada lokalne samouprave u funkciji borbe protiv korupcije na lokalnom nivou“), Opština Pljevlja („Razvoj i pružanje socijalnih usluga na lokalnom nivou“), Opština Tivat („Energetska efikasnost u lokalnoj samoupravi“) i Opština Žabljak (specijalna nagrada).

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018