Prijestonica Cetinje upriličila prijem za predsjednike ustavnih sudova iz zemalja Evrope
28.11.2014

Tokom događaja, predsjednike i predstavnike ustavnih sudova evropskih država, te članove državnih i međunarodnih institucija, pozdravili su predsjednica Ustavnog suda Crne Gore Desanka Lopičić i gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović.

Zahvaljujući Prijestonici Cetinje na prijemu, predsjednica Ustavnog suda Crne Gore Desanka Lopičić podsjetila je na izuzetan značaj našeg grada u istorijatu crnogorskog prava. Ona je naglasila kako ustavno sudstvo u našoj državi danas predstavlja temelj vladavine prava.

- Danas je u Crnoj Gori, kao sastavnom dijelu evropskog pravnog prostora, ustavno sudstvo temelj vladavine prava i ustavne demokratije – kazala je Lopičić.

Gradonačelnik Bogdanović iskazao je zadovoljstvo činjenicom da je Prijestonica Cetinje domaćin predsjednicima ustavnih sudova iz evropskih zemalja, pritom uputivši čestitke članovima Ustavnog suda Crne Gore povodom pola vijeka ustavnog sudstva u Crnoj Gori.

- Biću slobodan da ustvrdim kako pola stoljeća postojanja našeg Ustavnog suda čine dvije važne epohe. Prva i duža, vezana je za period Socijalističke Republike, a potom i Republike Crne Gore. Drugo, aktuelno razdoblje, počinje obnovom crnogorske državnosti 2006. godine. Zajednički imenitelj i karakteristika u radu Ustavnog suda tokom obje pomenute epohe, bez sumnje, jeste profesionalizam u radu, savjestan i odgovoran odnos sudija, ali i konstantno jačanje uloge Ustavnog suda u zaštiti prava, a time i u cjelokupnim društvenim procesima u našoj državi. A da je tako, svjedoči i aktuelna konferencija, odnosno njeni učesnici - koji dolaze iz uglednih pravosudnih institucija iz niza zemalja kontinenta – rekao je on.

Današnjoj svečanosti, između ostalih, prisustvovali su članovi Ustavnog suda Crne Gore, predstavnici Vlade Crne Gore, Savjeta Evrope, Evropskog suda za ljudska prava, Venecijanske komisije, kao i predsjednici i predstavnici ustavnih sudova Albanije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kosova, Jermenije, Letonije, Litvanije, Makedonije, Moldavije, Rusije i Srbije.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018