Održana komemorativna sjednica povodom smrti dr sci Voja Miloševića
14.11.2014

Na skupu, kojem su prisustvovali članovi porodice i brojni zdravstveni radnici i građani, prisutnima su se obratili gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, direktor Opšte bolnice „Danilo prvi“ dr Ivan Gazivoda i direktor JZU Dom zdravlja – Cetinje Nenad Vušurović.

Tokom događaja, naglašeni su brojni detalji iz života dr sci Voja Miloševića, koji je rođen 1929. godine na Cetinju. Tokom svoje izuzetne karijere u medicini, on je radio u Jugoslaviji, Etiopiji i Rusiji, pri čemu se istakao značajnim dostignućima u radu. Kako je naglašeno na današnjem skupu, dr sci Vojo Milošević, između ostalog, liječio je Josipa Broza – Tita, kao i posljednjeg cara Etiopije Hajle Selasija, pri čemu je bio i autor brojnih značajnih naslova u medicinskoj literaturi, kao i univerzitetski profesor.

Do studija medicine u Sarajevu i Beogradu, dr sci Vojo Milošević školovao se na rodnom Cetinju, gdje će od 1955. do 1964. godine raditi u Opštoj bolnici „Danilo prvi“. U našoj najstarijoj zdravstvenoj instituciji, bio je načelnik Hirurškog odjeljenja, i to od 1961. do 1964. godine.

Gradonačelnik Bogdanović kazao je kako je dr sci Milošević, prije svega, bio veliki humanista i dobročinitelj, koji je u svojoj medicinskoj karijeri postigao vanredne uspjehe.

- Radeći devet godina u Opštoj bolnici “Danilo prvi” na Cetinju, dr Vojo Milošević ostavio je traga u svom rodnom gradu, u kojem je stasavao uoči Drugog svjetskog rata i, kasnije, odlaska na studije. Bilo da je pomagao unesrećenima u ratnim žarištima na drugim kontinentima, ili i nekim od najznačajnijih svjetskih državnika - dr Vojo Milošević tome je uvijek pristupao na isti način. Motivisan ljubavlju prema čovjeku, bio je omiljen i uvažen gdje god da je obavljao svoju dužnost – naglasio je gradonačelnik Bogdanović.

Direktor OB „Danilo prvi“ dr Ivan Gazivoda podsjetio je na brojne značajne momente iz Miloševićeve biografije, naglašavajući da je riječ o jednom od najboljih hirurga koji je ponikao na ovim prostorima.

- Hirurškim nožem, ali i perom, ispisao je jednu nevjerovatno interesantnu životnu priču. Takođe, nije zapostavljao ni naučni rad - doktor medicinskih nauka postao je 1982. godine. Svoja znanja je kao profesor prenosio na brojnim fakultetima. Tada nastaju i njegove poznate stručne knjige koje i danas koriste studenti medicine i kolege – istakao je on, zaključujući pritom kako je tradicija nastavljena, te je sin dr sci Miloševića, dr Predrag Milošević danas načelnik Hirurškog odjeljenja OB „Danilo prvi“.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018