Povodom 13. novembra, održana Svečana sjednica Skupštine Prijestonice Cetinje
13.11.2014

Današnjoj sjednici prisustvovale su brojne zvanice, a među njima i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, predsjednica Ustavnog suda Desanka Lopičić, predsjednik Saveza udruženja boraca Narodno – oslobodilačkog rata i antifašista Crne Gore Andrija Nikolić, mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, ambasadori brojnih država u Crnoj Gori, predsjednici niza crnogorskih opština, predstavnici partnerskih i gradova pobratima, među kojima i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i mnogi drugi.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović naglasio je kako je iza grada uspješnih 12 mjeseci, tokom kojih su mnoga očekivanja građana ostvarena. Da je tako, kazao je on, svjedoče projekti poput rekonstrukcije gradske tržnice, te vodovodne i kanalizacione mreže, gradnje novih stambenih jedinica, ali i investicija koje su realizovane i koje slijede.

- Drago mi je što danas pred vama mogu reći da je naša gradska uprava u minulom vremenu ostvarila rezultate u pogledu implementacije stimulansa koje smo prošle godine ponudili privrednicima u cilju otvaranja novih radnih mjesta. Bio je to naš ključni prioritet u radu i stoga ću u narednom vremenu napraviti osvrt na ključne podatke koji su obilježili naše djelovanje na tom polju. Kroz ponuđene stimulanse i druge podsticaje, u prvoj godini primjene, svjedočili smo činjenici da je u privatnom sektoru otvoreno 105 novih radnih mjesta. Međutim, danas je sasvim izvjesno da su pred nama nove investicije, zahvaljujući kojima ćemo u bliskoj budućnosti – zajedno sa partnerima – omogućiti nova zaposlenja za naše sugrađane.

Prije svega, ova me prilika obavezuje da iskažem poštovanje prema inicijativi cetinjskih privrednika, da kroz institucionalan, zajednički rad nastupe u brojnim procesima. Riječ je o izuzetnoj i nadasve opravdanoj ideji, koja će, uvjeren sam, kroz snažan sinergetski efekat među lokalnim privrednim subjektima, rezultirati značajnijim aktivnostima u tom sektoru tokom narednog perioda.

Zbog toga, Prijestonica Cetinje u punoj je mjeri podržala osnivanje Privrednog kluba, zahvaljujući kojem ćemo i sami u budućnosti lakše ostvarivati ciljeve koji se tiču našeg krucijalnog zadatka – otvaranja novih radnih mjesta.

A kada govorimo o novim zaposlenjima, već sljedeće sedmice donijeće nam nove ohrabrujuće vijesti. Naime, u tom će vremenskom periodu početi gradnja komercijalnog sadržaja na ulazu u grad, zahvaljujući kojoj će biti otvoreno novih 55 radnih mjesta.

Slijedi i intenziviranje aktivnosti u pogledu valorizacije gornjeg ‘Oboda’, za koji je do sada urađen masterplan, uz izradu prostorno – planske dokumentacije i već proglašenu biznis zonu.

Svakako, posebnu pažnju posvetili smo turizmu, kao jednoj od strateški važnih privrednih grana. Najznačajniji aktuelni momenat na tom planu predstavlja valorizacija Lipske pećine u turističke svrhe. Realizacija tog projekta u završnoj je fazi, pa će Lipska pećina, kao prvi turistički speleološki objekat u Crnoj Gori, svoja vrata otvoriti već do proljeća.

Jako je vrijedna i investicija na Ivanovim koritima, gdje je izgrađen novi hotel koji ćemo otvoriti upravo danas. Zahvaljujući tome, ponuda Lovćena, a time i Cetinja, biće znatno bogatija, a realizacija projekta, kojem smo i sami pružili podsticaj, rezultiraće otvaranjem 20 novih radnih mjesta.

No, projekat koji posebno želim pomenuti, a čija realizacija kreće već od marta, jeste gradnja luksuznog eco resorta “Porto Skadar Lake”. To je, svakako, najznačajnija investicija na našoj teritoriji, vrijedna 90 miliona eura, kroz koju će biti ostvareno oko 200 zaposlenja. Raduje nas najava da će jedan tako značajan kompleks biti smješten na teritoriji Prijestonice Cetinje i otud smo u pravcu što skorijeg početka radova pružili svu neophodnu podršku pomenutoj investiciji.

Ono što vidimo kao izvjesne projekte koje ćemo početi sljedeće godine, jesu izmještanje ikone Bogorodice Filermose za što smo odradili svu neophodnu dokumentaciju i, konačno, gradnju žičare Kotor – Lovćen – Cetinje, što je već u znatnom kašnjenju usljed prolongiranja sa donošenjem Prostornog plana posebne namjene za Nacionalni park “Lovćen” u Skupštini Crne Gore.

Ipak, kako je i taj proces okončan, konačno su stvorene sve neophodne pretpostavke da krenemo sa tim projektom o kojem se isuviše dugo priča.

Tokom minulog perioda, naša je gradska uprava bila posebno senzibilna kada je riječ o socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

U proteklom razdoblju, koje se sada može mjeriti godinama, bili smo izdašni u pogledu socijalnih davanja, uprkos djelovanju finansijske krize. No, kao odgovoran servis građana – a imajući u vidu socio-ekonomske prilike na Cetinju, imali smo obavezu da se prema pitanju naših socijalno ugroženih sugrađana odnosimo uz posebnu odgovornost.


Sa druge strane, odgovoran rad u sferi socijalne politike podrazumijevao je i aktivnosti na rješavanju drugih egzistencijalnih pitanja građana. U tom pogledu, najznačajniji projekti vezani su za gradnju novih stambenih jedinica za socijalno ugrožene stanovnike i za zaposlene u javnom sektoru. Upravo ove godine, počeli smo sa gradnjom jedne stambene zgrade, a u narednoj godini, vjerujem, slijede još četiri takva projekta.

Ako govorimo o infrastrukturi na Cetinju, onda smo u posljednjih 12 mjeseci imali mnogo uspjeha. Baš danas, otvorili smo rekonstruisanu gradsku tržnicu, koja je doskora bila među najizraženijim infrastrukturnim problemima u središtu Cetinja.

Ovih dana kraju privodimo i uspostavljanje novog saobraćajnog koridora na ulazu u grad, koji je podrazumijevao gradnju i rekonstrukciju niza saobraćajnica, a koji će u upotrebi biti već do sredine decembra.

Nova saobraćajnica vodiće do objekta autobuske stanice koji je adaptiran i uređen i koji će sa radom početi neposredno po puštanju u upotrebu koridora na ulazu u grad. Na taj način, autobuska stanica na Cetinju biće opet u upotrebi nakon čitavih godina, a sada već i decenija.

Na tom potezu, radove ćemo nastaviti i naredne godine. Slijedi cjelovita rekonstrukcija Mojkovačke ulice, koja će biti od izuzetnog značaja u pogledu funkcionisanja biznis zone u gornjem “Obodu”.

Još jedan problem koji je dugo bio karakterističan za Cetinje, danas gotovo da je riješen. Zahvaljujući dosadašnjoj rekonstrukciji, restrikcija u vodosnabdijevanju više nema, obustave su svedene na minimum, no slijedi još posla. Jednako vidljive rezultate očekujemo i od rekonstrukcije postojeće i izgradnje nedostajuće kanalizacione mreže na čitavom gradskom području, koja je počela upravo minulih dana. Dva navedena projekta vrijedna su više od 25 miliona eura.

Sanaciju istorijskog jezgra grada nastavili smo rekonstrukcijom Njegoševe ulice, a sljedeće godine predstoje nam i obimni radovi na Studentskom trgu.

Ove godine, nastavili smo i program “Beautiful Cetinje”, te smo rekonstruisali još jedno važno zdanje u našem gradu – staru bolnicu “Danilo prvi”. Predaha, međutim, nema. Program koji realizujemo zajedno sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj, nastavićemo predstojećom rekonstrukcijom bivšeg ruskog poslanstva, u kojem će biti smješteno sjedište Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Ne želim propustiti ni da naglasim sve što smo uradili u pravcu poboljšanja infrastrukture na seoskom području, gdje su projekte od ključnog interesa predstavljali radovi na uspostavljanju više mjesnih vodovoda, gradnja saobraćajne infrastrukture i aktivna podrška poljoprivrednim proizvođačima.

Cijenim da nije neophodno podsjećati koliko je u minuloj godini urađeno na valorizaciji i afirmaciji turističkih potencijala, ali i uspostavljanju novih sadržaja o čemu sam govorio i ranije. Ipak, još jedan značajan momenat u toj oblasti bilo je i otvaranje nove Vinske kuće. Uz sve što smo uradili kako bi poboljšali ponudu Cetinja, rezultati su evidentni. I ove godine zadovoljni smo brojem turista koji su posjetili naš grad, a posebno raduje podatak o rekordnih 30.000 noćenja u prvih devet mjeseci. Svi hoteli na Cetinju ove će godine, prvi put nakon duže vremena, raditi i tokom čitave zime.

Zadovoljstvo mi je što danas mogu ustvrditi i da Cetinje, kako godine odmiču, postaje sve značajniji centar visokog obrazovanja. U septembru je naš grad dobio još jedan fakultet – na kojem student uče crnogorski jezik i književnost, a istodobno smo nastavili radove na univerzitetskom kompleksu fakulteta umjetnosti.

Ova me prilika obavezuje i da posebno akcentujem da je Prijestonica Cetinje, upravo na Lučindan, postala prvi grad u našoj državi koji je stvorio sve preduslove za gradnju jednog objekta Crnogorske pravoslavne crkve. Za potrebe gradnje crkve Svetog Ivana Prepodobnog Crnojevića, naša je gradska uprava ustupila Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi parcelu, a ove godine izdali smo i dozvolu za izvođenje radova.

Nadalje, uvjeren sam da smo i ove godine opravdali ulogu kulturnog i umjetničkog centra države, kroz brojne i raznovrsne manifestacije koje je ispratilo više od 50.000 posjetilaca.

Progres je napravljen i u oblasti sporta, gdje su nas ove godine radovali brojni sportski kolektivi. Neki od njih, poput Fudbalskog kluba “Lovćen”, ostvarili su najveće uspjehe u klupskoj istoriji. Stoga, Prijestonica Cetinje nastaviće sa kontinuiranim ulaganjem u sportske kolektive. Uz to, pred nama je i, biću slobodan da ustvrdim, najveći projekat na planu sportske infrastrukture – gradnja novog fudbalskog stadiona “Sveti Petar Cetinjski”.

Kada govorimo o radu gradske uprave, želim se posebno osvrnuti i na naše interne aktivnosti. Naime, protekli period ukazao je na potrebu za unaprijeđenjem određenih segmenata u radu Prijestonice Cetinje, a čemu ćemo u predstojećem vremenu posvetiti posebnu pažnju - posebno kada je riječ o konsolidaciji javnih finansija i primjeni novih standarda u radu.

Sa druge strane, kao izrazito pozitivan momenat vidim činjenicu da je aktuelna gradska uprava u protekle četiri godine redovno izmirivala sve zarade prema zaposlenima. Naime, u minulih 47 mjeseci isplaćeno je 50 zarada, pri čemu su uredna izmirenja bila i u svim javnim preduzećima.

Jednako, kao uspjeh vidim i činjenicu da smo, uprkos djelovanju finansijske krize, iz godine u godinu imali sve veći budžet, čija su sredstva iskorišćena na pravi način – upravo za projekte i aktivnosti o kojima sam govorio u prethodnom vremenu – naveo je gradonačelnik Bogdanović tokom svog obraćanja.

Predsjednik Skupštine Prijestonice Cetinje Jovan Martinović kazao je kako

- Čast mi je da Vam svima uputim čestitke, povodom 13. novembra, dana našeg grada, a posebno mi je zadovoljstvo što to činim u godini velikog jubileja. Danas je 70 godina od blistave pobjede i 70 godina od kada Cetinje u slobodi baštini antifašističke tekovine, gradeći pravi put generacijama koje dolaze, generacijama koje pamte i generacijama koje će izvlačeći nauk iz prošlosti graditi bolju budućnost.

Dozvolite mi da u ovom svečanom činu citiram poznatog hroničara crnogorskih prilika Pavla Rovinskog koji je o Cetinju rekao: ''Ne znam ima li u svijetu toliko male varošice, koja bi vukla k sebi više radoznalih putnika kao Cetinje, i ima li koja druga država, kao Crna Gora, koja bi obraćala na sebe više pažnju cijelog svijeta i igrala toliko važnu političku ulogu. Naravno da nema, a tome je uzrok u slavnoj istoriji Crne Gore i osobitom duhu njenih stanovnika i gospodara''

Sticajem istorijskih i društveno političkih okolnosti Cetinje je, tokom svog petovjekovnog postojanja, u svim važnijim pokretima i događajima imalo ulogu koja prevazilazi lokalne i nacionalne okvire. Kako to reče jedan naš savremeni istoričar Nije važno da li smo u svemu bili prvi kao što je to slučaj sa Štamparijom ali smo gotovo uvjek bili izuzetni i dosljedni, ja bih rekao revolucionarni!

A Danas je Cetinje puno simbolike, jer baš 70 spomenika i spomen obilježja, revolucionarne prošlosti na teritoriji Cetinja, svjedoče da naš grad nije samo centar crnogorske istorije, kulture, duhovnosti i misli, već da je Cetinje grad heroj od kojega to napraviše svi borci za slobodu i prava čovjeka kroz njegovu istoriju – rekao je on.

Tokom današnje svečane sjednice, prisutnima su se obratili i predstavnici dvije kompanije koje na teritoriji Prijestonice Cetinje realizuju značajne investicije. Ispred projekta “Porto Skadar Lake” govorio je Lionel Sonigo, dok je projekat valorizacije Lipske pećine u turističke svrhe predstavila Ljubica Knežević Cvelbar iz kompanije “Lipska pećina”.

Kako to tradicija nalaže, i ovog 13. novembra dodijeljene su nagrade Prijestonice Cetinje najboljim studentima umjetničkih akademija. Priznanja je uručio gradonačelnik Aleksandar Bogdanović.

Ispred Fakulteta dramskih umjetnosti, ove godine studentska nagrada pripada Aleksandru Radunoviću, koji pohađa osnovne akademske studije – studijski program dramaturgija. Tokom dosadašnih studija, on je na svim predmetima postigao najviši učinak, odnosno ocjenu „A“, uz prosječnu ocjenu 10.

Ispred Fakulteta likovnih umjetnosti, studentsku nagradu Prijestonice Cetinje dobila je Ina Martinović. Na svojoj akademiji, Ina Martinović pohađa studijski program vajarstvo, a tokom dosadašnjih studija na svim je predmetima postigla učinak „A“, uz prosječnu ocjenu 9.93.

Kada je riječ o Muzičkoj akademiji, dobitnica ovogodišnje studentske nagrade je Sara Arianna Serhatlić. Riječ je o studentkinji programa Opšta muzička pedagogija, koja je tokom dosadašnjih studija postigla učinak „A“ sa prosječnom ocjenom 9.95.

Tokom današnje svečane sjednice, upriličen je i raznovrstan umjetnički program, uz projekciju dokumentarnog filma o aktivnostima Prijestonice Cetinje iz posljednjih 12 mjeseci.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018