Otvoren 36. Crnogorski likovni salon "13. novembar"
12.11.2014

Ovogodišnje izdanje manifestacije koja je utemeljena 1965. godine, otvorio je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović.

- Kao događaj koji se prvi put pominje prije gotovo pola stoljeća, Crnogorski likovni salon “13. novembar” danas se može nazvati jednom od najznačajnijih, ako ne i najznačajnijom smotrom u crnogorskoj likovnoj umjetnosti. Da je tako, ne govori samo njegovo trajanje, već to najupečatljivije potvrđuju brojna imena koja su u svim minulim decenijama bila dio ove smotre. Zbog svega toga, čast mi je što mogu da vas pozdravim u svijetlu otvaranja 36. izdanja našeg salona – kazao je on.

Kako je naglasio gradonačelnik Bogdanović, gradska uprava u narednom će periodu nastojati da Crnogorski likovni salon „13. novembar“ u narednim izdanjima dobije regionalni karakter.

- Ovo je još jedna sekvenca našeg salona tokom koje su na Cetinju okupljena brojna imena koja imaju težinu na crnogorskoj, ali i široj likovnoj sceni. Ipak, ova me prilika obavezuje i da naglasim kako će Prijestonica Cetinje, kroz saradnju sa našim partnerima iz Ministarstva kulture, u budućnosti uložiti dodatni trud kako bi Crnogorski likovni salon “13. novembar” dobio i važan regionalni karakter. Kao prijestoni grad crnogorske kulture, Cetinje zaslužuje takav događaj, koji će samo doprinijeti imidžu i kultu koji našem gradu pripada kada govorimo o umjetničkim tokovima – zaključio je on.

Na ovogodišnjem Salonu radove su predstavile 22 autorke i autora, prema izboru selektorke Petrice Duletić.

Tročlani žiri kojim je predsjedavala Ljiljana Zeković, a u kojem su bile još Ana Ivanović i Petrica Duletić, donio je odluku da gran pri Salona ove godine pripadne Ivanki – Vani Prelević, autorki djela „Boravišta“.

Uz to, žiri je ove godine donio odluku i da nagrade Salona ravnopravno podijele tri autora. Nagrađeni su sljedeći autori: Nada Kažić, za djelo „Raskorak“; Ivan Šuković za rad „You, me and everybody we know“; Nikola Simanić, koji je autor djela „Domine“.

Gran pri Salona, kao i tri nagrade, umjetnicima je uručio gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović.

Inače, uz četvoro nagrađenih umjetnika, na 36. Crnogorskom likovnom salonu „13. novembar“ predstavili su se i sljedeći autori: Bojana Bogavac, Jakša Ćalasan, Sonja Đuranović, Vladimir Đuranović, Darko Đurović, Tijana Gordić, Olivija Ivanović, Marija Kapisoda, Predrag Milačić, Ilija Nikčević, Nikola Radović, Siniša Radulović, Adin Rastoder, Ivana Stanić Andrić, Božo Šekularac, Vlatka Vujošević, Nikolina Zuber i Zoran Živković.

Priča o Crnogorskom likovnom salonu „Trinaesti novembar“ korijene ima u šezdesetim godinama prošlog vijeka. Njen uvod smješten je u 1965. godinu, kada je održano prvo izdanje salona. Od tada, sve do danas, na salonu su svoja djela predstavile stotine učesnika, među kojima je i duži niz onih čija su imena nezaobilazna kada govorimo o regionalnoj, ali i evropskoj umjetničkoj sceni.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018