Gradonačelnik Bogdanović govorio na Forumu ministara vanjskih poslova Crne Gore
07.11.2014

Na događaju, koji je okupio brojne ministre vanjskih poslova Crne Gore od 1979. godine do danas, učesnike je, ispred grada domaćina, pozdravio gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović.

On je naglasio značaj ideje o organizaciji današnjeg skupa, iskazujući pritom uvjerenje da će Forum ministara vanjskih poslova na Cetinju postati tradicionalan događaj.

- Okupiti na jednom mjestu šefove crnogorske diplomatije iz posljednjih 35 godina i čuti njihove stavove o najznačajnijim pitanjima koja obilježavaju današnjicu u vanjskoj politici – samo po sebi, izuzetna je ideja koju i ovom prilikom pozdravljam sa posebnim zadovoljstvom. Smatram da ovaj skup jeste bitan korak za procese koji se tiču naše vanjske politike. Jer, siguran sam da na tom putu, diskusija kakva nas očekuje danas, ima nedvosmislen značaj. I zato, želim izraziti nadu da je ovo začetak jednog važnog i plodonosnog kontinuiteta koji će pratiti i uticati na smjernice za budućnost crnogorskih diplomatskih aktivnosti – rekao je on.

Gradonačelnik Bogdanović osvrnuo se i na činjenicu da Cetinje, baš kako je to bilo tokom prošlosti, opet postaje diplomatski centar Crne Gore.

- Ovaj i njemu slični događaji, takođe, mogu se posmatrati i kao snažan doprinos težnji da Cetinje iznova postane diplomatski centar Crne Gore. Naš je grad takav bio duž brojnih epoha – od uspostavljanja prvih bilateralnih međudržavnih odnosa, preko otvaranja prvih inostranih poslanstava u našoj državi, sve do savremenog razdoblja koje počinje obnovom nezavisnosti. Najznačajniji korak, ipak, biće napravljen u bliskoj budućnosti. Cetinje će, naime, postati sjedište Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, koje će raditi u zgradi bivšeg ruskog poslanstva. Radovi na uređenju pomenutog zdanja počeće već tokom predstojećih sedmica – zaključio je gradonačelnik Bogdanović.

Pozdravljajući prisutne, ministar vanjskih poslova i evropskih integracija u Vladi Crne Gore Igor Lukšić podsjetio je na dvije važne godišnjice za crnogorsku diplomatiju.

- Ove godine, crnogorska diplomatija obilježava dva važna jubileja - 135 godina od osnivanja, odnosno 35 godina od obnove Ministarstva vanjskih poslova. Podsjećanja radi, na čelu Ministarstva, od 1879. kada je osnovano, pa sve do njegovog ukidanja 1921. godine, bilo je 13 ministara, među kojima su istaknuta imena crnogorske diplomatije poput Stanka Radonjića, vojvode Gavra Vukovića, Lazara Mijuškovića, Janka Vukotića ili Jovana S. Plamenca – rekao je on.

Ministar Lukšić posebno se osvrnuo na noviju istoriju crnogorske diplomatije, konstatujući da je Crna Gora u tom vremenskom okviru ostvarila zapažene rezultate.

- Sa ponosom mogu da kažem da je Crna Gora, za osam godina od obnove svoje nezavisnosti, ostvarila značajne rezultate kako na unutrašnjem, tako i na planu spoljnopolitičkog djelovanja, što je prepoznato na svim važnim međunarodnim adresama. O dosadašnjim uspjesima crnogorske diplomatije svjedoči činjenica da je Crna Gora na samom pragu Sjevernoatlantskog saveza, u očekivanju poziva za članstvo do kraja naredne godine, da dinamično prelazi dionice na putu učlanjenja u Evropsku uniju. Kao posebno važno dostignuće naše spoljne politike izdvojio bih ulogu koju Crna Gora ima kao činilac regionalne stabilnosti, kao promoter i konstruktivan sudionik jačanja dobrosusjedskih odnosa, regionalnog dijaloga i saradnje – naglasio je ministar Lukšić.

Nakon uvodnih izlaganja, uslijedila je i panel diskusija, u kojoj su učestvovali ministri vanjskih poslova iz prethodnih saziva Vlade Crne Gore.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018