Na Cetinju održan okrugli sto "Pristupačnost fizičke sredine za lica sa invaliditetom"
03.11.2014

Okrugli sto upriličen je u okviru projekta ,,Moje pravo – pravo na slobodno kretanje“, koji je dio šireg programa ,,Ubrzajmo ljudska prava“. Projekat je finansiran od strane Evropske unije, posredstvom Centra za građansko obrazovanje (CGO) i Građanske inicijative (GI).

Tim povodom, Udruženje paraplegičara Cetinje danas je objavilo saopštenje u kojem, između ostalog, stoji sljedeće:

- Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici civilnog i javnog sektora, kao i predstavnici medija. Dat je pregled realizacije projekta i njegovih dostignuća. Predstvaljen je Informator o (ne) prilagođenim objektima u Prijestonici i pokrenuta je incijijativa za donošenje Odluke o izradi Akcionog plana za prilagođavanje prioritetnih objekata u javnoj upotrebi za pristup i kretanje lica smanjene pokretljivosti i lica s invaliditetom u Prijestonici Cetinje.

Na okruglom stolu su govorili: program menadžerka UP Cetinje Nada Vuković, kordinator programa Centra za građansko obrazovanjePetar Đukanović, predsjednica Saveza udruženja paraplegičara Crne Gore Nataša Borović, predsjednik UP Cetinje Dejan Tmušić i predsjednik Udruženja lica sa tjelesnim invaliditetom Crne Gore Andrija Marićević.

Dejan Tmušić je predstavio Informator o (ne)prilagođenim objektima u Prijestonici Cetinje, prvi ove vrste u Prijestonici. U njemu je predstavljeno što je sve urađeno na prilagođavanju, ali i što je sve potrebno uraditi da se stanje popravi. Naveo je da Informator ukazuje da nepristupačnost okruženja utiče na to da osobe s invaliditetom nijesu vidljive u Prijestonici. Istakao je i dobre primjere pristupačnosti, kao što je ,,Hotel Monte Rosa“ na Ivanovim Koritima.

Petar Đukanović je istakao da ovaj Informator može poslužiti Prijestonici kao dobra polazna osnova za određivanje prioriteta u rješavanju pristupačnosti i da se iz njega jasno vidi da je mali broj prilagođenih objekata u Prijestonici.

Andrija Marićević je upoznao prisutne sa inicijativom za donošenje Odluke o izradi Akcionog plana na prilagođavanju prioritetnih objekata u Prijestonici Cetinje. Neveo je zgradu Skupštine, u kojoj se nalazi veliki broj institucija, kao jedan od prioritetnih objekata za prilagođavanje. Najavio je da će ovih dana navedena Inicijativa biti podnesena lokalnoj samoupravi.

Božidar Drecun, sekretar za socijalnu politiku i mlade u Prijestonici Cetinje istakao je dobru saradnju lokalne samouprave sa ove dvije organizacije i pružio podršku pokretanju navedene Inicijative.

Njegosava Vujanović, pomoćnica gradonačelnika Prijestonice Cetinje istakla je spremnost lokalne samouprave da podrži aktivnosti ove dvije organizacije, kako bi zajednički doprinijeli unapređivanju pristupačnosti fizičke sredine za osobe s invaliditetom u Prijestonici.

Ana Kavaja, direktorica Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju u Prijestonici Cetinje pohvalila je inicijativu. Takođe je istakla dobru saradnju sa ove dvije organizacije.

Petar Martinović, predstavnik Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine, podržao je donošenje pomenutog Akcionog plana. Takođe je istakao da su ovom Sekratarijatu podnesena dva zahtjeva na osnovu Odluke o postavljanju, odnosno građenju i uklanjanju pristupnih rampi, kao i da će u narednom periodu početi realizacija ovih zahtjeva – stoji u saopštenju Udruženja paraplegičara Cetinje.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018