Svečanom akademijom obilježeno 180 godina postojanja Osnovne škole "Njegoš"
31.10.2014

 

Tokom svečanosti, kojoj je prisustvovao veliki broj zvanica, naglašen je značaj koji OŠ „Njegoš“ ima – ne samo kada je u pitanju crnogorsko obrazovanje, već i cjelokupni društveni tokovi.

Bogdanović: Danas slavimo dugovječnost crnogorskog prosvjetiteljstva

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, čestitajući na velikom datumu, istakao je kako on nije važan samo za Cetinje, već i za Crnu Goru.

- Slaveći 180 godina Osnovne škole „Njegoš“, mi zapravo slavimo dugovječnost prosvjetiteljstva i obrazovanja u Crnoj Gori. I baš kako nas ovaj grad i njegova prošlost obavezuju – da pamtimo i slavimo simboličke izvore sa kojih su potekli nebrojeni društveni procesi u Crnoj Gori – tako moramo poštovati i ponositi se našom prvom obrazovnom institucijom, iza koje je čitavih 18 uspješnih decenija rada.

Apsolutno sam uvjeren da jedna od najvećih vrijednosti, koje su u Crnoj Gori oduvijek bile na cijeni, jeste znanje. Tako nam govori prošlost. A na to nam jasno ukazuje i sadašnjost. A zbog prošlosti i zbog sadašnjosti, znamo da će i budućnost posebno vrednovati one koji su bili prvi u misiji presađivanja znanja naraštajima pred kojima su izazovi narednih epoha. I zbog toga – Osnovna škola „Njegoš“ danas je mnogo više od obrazovne institucije koja je na Cetinju i za Cetinjane oduvijek imala poseban značaj.

Jer, ova škola simbol je hrama znanja i posvećenosti, misli i rada, radosti i – naše budućnosti. Njeno ime svojevrsna je luča koja traje i čiji nas sjaj i danas uvjerava da oni stasavajući, na kojima leže izazovi sjutrašnjice, jesu na najboljem mjestu. I kao takva, Osnovna škola „Njegoš“ danas je mnogo više od obrazovne institucije kojom se ponosi Cetinje. Jer, njenim trajanjem i radom ponosi se Crna Gora – naglasio je on.

Milošević: Ponosni na dugu i bogatu prošlost

Prisutne u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“ pozdravila je direktorica OŠ „Njegoš“ Novka Milošević, koja je istakla kako je ta obrazovna ustanova, tokom svoje cjelokupne istorije, bila nosilac reformskih pravaca u oblasti prosvjete.

- U prvim decenijama postojanja Njegoševe škole, izlazio je kadar koji je bio nosilac državne vlasti  i administracije. Bili su to perjanici, senatori, glavari i budući učitelji. Opstajanje i razvoj škole u njenom prvom vijeku, bio je lociran od manastira, preko biljarde i privatnih kuća, da bi 1934. godine škola dobila svoju zgradu.

Svi znamo da je razvoj školstva bio uslovljen i tijesno povezan sa borbom crnogorskog naroda za slobodu. I kad bi se ukazala prilika  da ideja prosvjetiteljstva postane dominantna dešavao  bi  se obično još jedan rad za dokazivanje i odbranu crnogorskog indetiteta. Ali na sreću, uvijek se iznova i još jača rađala težnja ka novom duhu vremena i civilizacije ka novim formama prosviješćenosti i kulture.

Ponosni smo na ovu dugu i bogatu prošlost.

Naša škola danas predstavlja most između našeg i Njegoševog vremena, srećan spoj sadašnjosti  i prošlosti a sve  u ime budućnosti  - kazala je ona.

Vučurović: Kamen temeljac našeg državnog školstva

Na svečanosti se obratila i pomoćnica ministra prosvjete u Vladi Crne Gore Vesna Vučurović.

- Osnovna škola „Njegoš“ kamen je temeljac našeg državnog školstva i nacionalnog identiteta. O tome koliko je Osnovna škola „Njegoš“ uspješna u obrazovanju i vaspitanju govori činjenica da su iz njenih klupa izašli poznati revolucionari, naučni i kulturni radnici, umjetnici, intelektualci. Današnja svečana akademija prilika je da odamo priznanje OŠ „Njegoš“, luči crnogorske prosvijećenosti i ponosu Prijestonice Cetinje, čija duga tradicija jasno govori o njenom značaju u prošlosti, sadašnjosti, ali i u budućnosti.
Ovo je takođe prilika da istaknemo značaj nastavničke profesije i misije čija se suština može sagledati u čuvenoj misli Erazma Roterdamskog da najveća nada svake zemlje leži u primjerenom školovanju mladih – zaključila je ona.

U okviru svečanosti, upriličen je i sadržajan umjetnički program u kojem su učestvovali učenici OŠ „Njegoš“. Takođe, u pomenutom dijelu događaja nastupio je i naš poznati glumac Slobodan Marunović, kao i hor "Alata".

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018