Na Cetinju sa radom počeo Fakultet za crnogorski jezik i književnost
08.09.2014

 

Tokom svečanog skupa, kojem su prisustvovali brojni zvaničnici i javni poslenici, kao i prva generacija studenata, posjetioce su pozdravili ministar prosvjete u Vladi Crne Gore Slavoljub Stijepović, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, prof. dr Milenko Perović i dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnan Čirgić.

Pozdravljajući prisutne i čestitajući studentima na prvom danu rada, ministar prosvjete Slavoljub Stijepović iskazao je stav kako će Fakultet biti 'istinski hram znanja i stjecište vrijednih i darovitih mladih ljudi iz čitave Crne Gore.

- Vlada Crne Gore je činom osnivanja ovog fakulteta u prijestonom Cetinju iskazala visoku svijest o očuvanju i razvoju crngorskog identiteta. Početak rada ove institucije poseban je događaj u naučnom i prosvjetnom životu naše države, ali i u daljem utemeljenju crnogorske samosvijesti - naglasio je on.

Gradonačelnik Bogdanović iskazao je zadovoljstvo što je ideja o uspostavljanju Fakulteta za crnogorski jezik i književnost uspješno realizovana, i to na Cetinju u gradu koji predstavlja 'prijesto kulture i prijesto riječi, koji je nadahnjivao i u kojem su nastala neka od najznačajnijih djela crnogorske književnosti'.

- Danas na Cetinju zatvaramo jedan širok krug. Krug kojem je dugo trebalo da bude zatvoren - od dana kada je crnogorski narod, kao i svi u njegovom okruženju, zatražio formalizaciju sopstvenog jezikoslovlja, do danas, kada na Cetinju obilježavamo početak djelovanja značajnog obrazovnog programa o crnogorskom jeziku i književnom radu naših sunarodnika. Zato, za nas, sasvim je posebna činjenica da će mlade generacije izučavati crnogorski jezik i crnogorsku književnost na Cetinju. U gradu sa kojeg je sve poteklo i koji je, i kada je to bilo najteže, čuvao misao i ljubav prema svojoj državi, prema svemu što jeste njena kultura i što je dio njenog identiteta - kazao je gradonačelnik Bogdanović.

Prisutne je pozdravio i prof. dr Milenko Perović koji je naglasio kako je današnji početak rada Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju novi iskorak u pogledu afirmacije crnogorskog jezikoslovlja. Ipak, kako je dodao prof. dr Perović, neophodno je konstantno raditi u cilju daljeg obrazovanja na tom planu.

Dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnan Čirgić naglasio je kako je, po osamostaljenju, počeo sveobuhvatan proces utemeljenja i jačanja crnogorskih institucija.

- Taj je proces i spor i težak, ali danas možemo reći kako je na jedan bitan segment našeg državnog i nacionalnog pitanja stavljena tačka. Fakultet za crnogorski jezik i književnost, koji će funkcionisati samostalno, time će biti oslobođen balasta tradicionalizma koji bi mu eventualno mogao biti nametnut u sklopu kakve druge institucije – zaključio je Čirgić.

Ispred prve generacije studenata, prisutne je pozdravila Milena Parača, koja je iskazala uvjerenje da će profesori i rukovodstvo Fakulteta za crnogorski jezik i književnost sa studentima raditi posvećeno, ali i da će prva generacija ispuniti očekivanja.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018