Gradonačelnik Bogdanović, koji predvodi crnogorsku delegaciju, učestvovao na investicionom forumu u Pragu
28.08.2014

Forum, koji je organizovan povodom 65. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa NR Kine i Češke Republike, otvorili su predsjednik Vlade Češke Bohuslav Sobotka i zamjenik predsjednika Vlade NR Kine Zhang Gaoli.

Premijer Sobotka naglasio je izuzetan značaj saradnje NR Kine i zemalja Cerntralne i istočne Evrope.

Gradonačelnik Bogdanović, koji predvodi crnogorsku državnu i privrednu delegaciju, tokom prvog dana dvodnevnog foruma, govorio je na panel diskusiji kojoj su prisustvovali brojni državni zvaničnici Kine i zemalja Centalne i Istočne Evrope, ali i investitori zainteresovani za ulaganje u naš region.

Tom prilikom, on je kazao da, sagledavajući postojeće resurse, Crna Gora, kao mali i otvoren ekonomski sistem, ima izuzetne preduslove za privlačenje stranog kapitala i valorizaciju svojih potencijala.

- Ipak, da bi privukli strani kapital i iskoristili razvojne šanse, bilo je neophodno preduzeti niz mjera u cilju postizanja medjunarodne konkurentnosti ekonomskog prostora Crne Gore. Posebno je važno biti atraktivna investiciona destinacija za kompanije koje, u mjestima gdje posluju, ostvaruju snažne stope rasta. Takvo područje je, bez sumnje, i područje zapadne Kine, jer je riječ o regionu koji čini više od 70 odsto teritorije Kine, a čije proizvodne aktivnosti ostvaruju dvocifren rast godišnjeg bruto domaćeg proizvoda.

On je podsjetio i na sadržajne i tradicionalno prijateljske odnose Crne Gore i Kine, što je, kako je istakao, već rezultiralo izuzetno dinamičnom ekonomskom saradnjom tokom posljednjih godina.

- Danas imamo odličnu saradnju sa kineskim partnerima, počev od gradnje saobraćajne, sve do ostale infrastrukture. Konstataciju o izuzetnim odnosima temeljim i na tome što je Crna Gora iz “opredijeljene kreditne linije” u fazi ugovaranja više od milijardu dolara, što je više od deset odsto planiranih sredstava za region Centralne i Istočne Evrope - naglasio je on.

Gradonačelnik Bogdanović na kraju je iskazao uvjerenje da praški forum predstavlja podstrek jačanju saradnje i ekonomskih odnosa izmedju centralnih i istočnoevropskih država sa NR Kinom.

- Na ovaj način stvaramo okruženje u kom dijelimo zajedničke vrijednosti, doprinosimo dobrobiti naših građana i obezbjeđujemo veći kvalitet života u našim državama - zaključio je on.

Tokom foruma, gradonačelnik Bogdanović je imao više bilateralnih susreta sa ministrima i gradonačelnicima zemalja centralne i istočne Evrope, na kojima su razmjenjivana iskustva o dosadašnjoj saradnji, ali i potencijalima za buduću saradnju zemalja CEE i NR Kine.

Gradonačelnik Bogdanović sjutra će, zajedno sa šefovima delegacija ostalih država učesnica, potpisati Memorandum o razumijevanju i saradnji. Tom prilikom, kako je najavljeno, on će se sastati i sa predstavnicima kineske državne delegacije.

Forum u Pragu, koji će biti okončan sjutra, okupio je brojne učesnike, a ključne teme ovogodišnjeg skupa su unaprijeđenje ekonomske saradnje, zaštita životne sredine i podsticaj investicija.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018