Na Ljetnjoj pozornici otvoren deseti internacionalni festival folklora CIOFF "Cetinje 2014" (FOTO)
25.07.2014

Na festivalu, koji organizuju Prijestonica Cetinje, Turistička organizacija Prijestonice Cetinje i Kulturno - umjetničko društvo „Njegoš“, ove godine učestvuje sedam folklornih grupa iz pet država. Uz crnogorska kulturno - umjetnička društva „Njegoš“ (Cetinje), „Aluminijum“ (Podgorica) i „Sloga“ (Đenovići), ovogodišnji učesnici su i KUD „Zabok“ (Hrvatska), ansambl „Odesos“ (Bugarska), ansambl „Aegeanfolk“ (Turska) i nacionalni folklorni ansambl „Raduga“ (Rusija).

Prvi festivalski dan počeo je velikim defileom učesnika Njegoševom ulicom, a potom i Dvorskim trgom, gdje su, u prisustvu brojnih posjetilaca, uslijedili i nastupi folklornih grupa.

Svečano otvaranje uslijedilo je na Ljetnjoj pozornici, tokom kojeg je prisutne pozdravila zamjenica gradonačelnika Prijestonice Cetinje Ana Nikolić.

- Lijepo je što i večeras još jednom možemo konstatovati da folklor na Cetinju i dalje uživa posebnu pažnju. Za tu konstataciju, prije svega, zaslužni su naši sugrađani iz Kulturno - umjetničkog društva „Njegoš“, za koje i ovog puta, bez sumnje, mogu reći da predstavljaju jedan od najaktivnijih kolektiva u našem gradu.

Upravo zahvaljujući tome, večeras mogu naglasiti da kroz rad Kulturno – umjetničkog društva „Njegoš“, uprkos epohama koje su za nama, na Cetinju i dalje u izuzetnoj mjeri živi jedan lijep i bitan dio crnogorske tradicije i kulture.

A kada prisustvujemo večerima poput ove, kojoj prisustvuju i naši brojni gosti, onda je jasno da ćemo na Cetinju ovih dana imati svojevrstan splet različitih kultura i običaja, pri čemu ćemo istovremeno afirmisati značaj zajedništva i međunarodne saradnje.

Zbog svega navedenog, za našu gradsku upravu bila je čast da i ovog puta pružimo punu podršku organizaciji cetinjskog folklornog festivala, kao događaja koji sa dvocifrenim brojem izdanja već pripada krugu manifestacija od šireg značaja.

Da je tako, uostalom, potvrđuje i konstantna podrška Međunarodne organizacije festivala i narodne umjetnosti pri UNESCO, zahvaljujući čemu je naš festival i ove godine uvršten u međunarodni kalendar – kazala je ona otvarajući festival.

Nakon ceremonije otvaranja, na Ljetnjoj pozornici uslijedili su i nastupi svih folklornih sastava koji učestvuju na festivalu.

Deseti Internacionalni festival folklora CIOFF „Cetinje 2014“ biće nastavljen sjutra. Učesnici će prvo u ulozi izlagača proizvoda svojih zemalja nastupiti na drugom cetinjskom sajmu suvenira (11:00h, Balšića pazar), a druga festivalska noć na Letnjoj pozornici počeće u 20:30 časova.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018