Okruglim stolom završen konferencijski dio cetinjskog domaćinstva programu "Mostovi Balkana govore"
19.07.2014

Tokom okruglog stola, kojim je predsjedavao gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, više riječi bilo je o budućim aktivnostima i intenziviranju zajedničke komunikacije u pogledu buduće saradnje gradova zastupljenih u programu “Mostovi Balkana govore”.

- Vjerujem da smo tokom protekle tri konferencije, koje su održane u Bugarskoj, Turskoj i Albaniji, imali niz interesantnih razgovora, kojima smo zapravo otvorili vrata daljem jačanju odnosa naših gradova, koji imaju najmanje jednu zajedničku nit - a to je izuzetna, a dodaću i neprocjenjiva kulturna baština. Upravo tema okruglog stola na Cetinju djeluje podsticajno kada je u pitanju pomenuta oblast, pa otud iskazujem mišljenje da ćemo nakon današnje diskusije napraviti novi iskorak u cilju formiranja mreže gradova koji su uz mostove od istorijskog značaja prepoznati i kao centri kulture i bogate tradicije - istakao je gradonačelnik Bogdanović otvarajući okrugli sto.

Uz gradonačelnika Bogdanovića, na današnjem okruglom stolu učestvovali su i gradonačelnici i predstavnici Berata (Albanija), Struge (Makedonija), Mostara (Bosna i Hercegovina) i Velikog Trnova (Bugarska).

Učesnike okruglog stola pozdravila i generalna direktorka UNESCO

Učesnike i brojne posjetioce okruglog stola pozdravila je i generalna direktorka UNESCO Irina Bokova, koja je još jednom naglasila značaj regionalnih inicijativa poput programa “Mostovi Balkana govore”. Ona je istakla kako je domaćinstvo Cetinja četvrtoj konferenciji proteklo uspješno.

Skupu je prisustvovao i predsjednik Nacionalnog tijela za UNESCO Branislav Mićunović, kao i predstavnica Crne Gore pri UNESCO Irena Radović.

Zaključci

Učesnici okruglog stola usvojili su i zaključke konferencije na Cetinju, koji su objedinjeni u pet ključnih tačaka:

- Gradovi učesnici programa „Mostovi Balkana govore“ saglasni su u težnji da regionalna saradnja u pravcu uspostavljanja čvrste međusobne formalne mreže u narednom vremenskom okviru bude dodatno intenzivirana, u pravcu ostvarenja zajedničkih interesa.

- Aktivnija međugradska saradnja u sklopu programa „Mostovi Balkana govore“, uz aspekte koji se tiču kulture i umjetnosti, vremenom bi trebalo da bude ostvarena i u sferi turizma, odnosno u ostalim društvenim oblastima od zajedničkog interesa.

- Regionalna saradnja na Balkanskom poluostrvu bitan je mehanizam na putu ka ostvarenju zajedničkih ideja i stoga učesnici programa „Mostovi Balkana govore“ nedvosmisleno podstiču i podržavaju sve oblike te saradnje uz otvorenu spremnost da doprinesu kulturnim i drugim procesima u zemljama Jugoistočne Evrope.

- Gradovi učesnici programa „Mostovi Balkana govore“ iskazuju posebnu zahvalnost Fondaciji „Balkanika“ i UNESCO-u na bezrezervnoj i neophodnoj podršci da ideja zajedničkog djelovanja balkanskih naroda u oblasti kulture doživi širu afirmaciju i time već sada postane prepoznata kao primjer pozitivne formalne inicijative u okvirima Balkanskog poluostrva.

- Gradovi učesnici programa „Mostovi Balkana govore“, uz podršku Fondacije „Balkanika“ i UNESCO-a, dodatno će raditi na međusobnom povezivanju i u periodu između redovnih konferencija, čime će biti napravljen još jedan iskorak u jačanju ovog značajnog regionalnog partnerstva.

Cetinjsko domaćinstvo konferenciji „Mostovi Balkana govore“ biće završeno večeras u 21 čas, kada je na Dvorskom trgu na programu koncert folklornih grupa iz više zemalja regiona.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018