Obilježena 78. godišnjica Belvederskih demonstracija
26.06.2014

Tokom skupa, kojem su prisustvovali brojni građani, naglašeno je kako današnji datum predstavlja priliku „da se podsjetimo hrabrosti i rodoljublja, kao temeljnih vrijednosti crnogorske težnje za slobodom, jednakošću i pravednoću“.

- Belvederske demonstracije danas predstavljaju nezaobilazan istorijski događaj, koji simbolizuje borbu Crnogoraca protiv obespravljenosti i tlačenja. Bila su to teška vremena, u kojima je najteže bilo ukazati na položaj Crne Gore. Ali, bila su to i vremena hrabrih i odvažnih ljudi, koji nijesu željeli ćutati i čije su demonstracije naišle na snažan odjek. Jer, na Belvederu je sve počelo. Belveder je bio podsticaj za crnogorski narod da, u godinama koje su uslijedile, nastavi da se bori za svoje ideale, za pravdu i za svoju Crnu Goru. Ugušene u krvi, Belvederske demonstracije događaj su koji pokoljenja obavezuje na poštovanje i vječnu uspomenu na njihove učesnike. A činjenica da svake godine u sve većem broju na ovom mjestu obilježavamo godišnjicu tog znamenitog događaja, najbolje potvrđuje da Crna Gora duboko pamti i uvažava žrtvu, ali i djela i ideale kojima su učesnici Belvederskih događaja bili vođeni – kazao je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović.

Belvederske demonstracije, u kojima je učestvovalo više hiljada građana, ugušene su u krvi, a tom prilikom poginulo je šest učesnika, a dvadeset demonstranata je povrijeđeno.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018