Gradonačelnik Bogdanović govorio na konferenciji povodom 23. juna - Dana javne službe
23.06.2014

Uz gradonačelnika Bogdanovića, koji je na današnjem skupu učestvovao i kao predsjednik Skupštine Zajednice opština Crne Gore, prisutnima su se obratili i šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič, predstavnik Sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori Bendžamin Perks, ministar unutrašnjih poslova u Vladi Crne Gore Raško Konjević, kao i direktor ReSPA Suad Musić.

Pozdravljajući posjetioce današnjeg događaja, gradonačelnik Bogdanović ukazao je kako je protekli vremenski okvir donio brojne iskorake u pogledu funkcionisanja javnih institucija, ali i da je neophodno preduzeti brojne mjere u cilju budućeg progresa.

- Vjerujem da ćemo se saglasiti sa tvrdnjom da je u Crnoj Gori u proteklom vremenskom okviru urađeno niz iskoraka u pravcu poboljšanja rada organa javne uprave. Riječ je o iskoracima koji su bili neophodni kako bi naša javna uprava – počev od državnog, sve do lokalnog nivoa – i u praksi predstavljala servis građana, koji će na brz i profesionalan način obavljati poslove iz svog djelokruga. Jer, ukoliko povučemo paralelu sa stanjem koje smo imali nekoliko godina ranije, jasno je da javna uprava danas počiva na znatno savremenijim principima i da u svom funkcionisanju, kako vrijeme odmiče, primjenjuje sve više inovativnih mjera.

Kao rezultat toga, danas imamo činjenicu da su mnoge institucije prevazišle nekad nezaobilazne birokratske mehanizme – poput dugih procedura, redova na šalterima i gotovo beskrajne papirologije koja je bila neophodna i u slučaju najprostijih usluga koje su one pružale građanima. Takođe, svjedoci smo i činjenice da je danas sve više onih institucija koje građanima nude i mogućnost interakcije, odnosno pružanje usluga elektronskim putem, što je takođe jedan od osjetnijih i važnijih koraka naprijed.


Izuzev samih institucija, koje su zaista uložile mnogo truda u navedene reforme, procesu modernizacije njihovog rada u bitnoj je mjeri doprinijela i podrška međunarodne zajednice. Počev od Evropske unije i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, sve do inostranih diplomatskih predstavništava, međunarodnih i drugih organizacija, čija je logistička, finansijska i druga podrška bila od velikog značaja za rješavanje mnogih situacija koje su u radu javne uprave viđene kao krucijalni problemi – istakao je on.

Prema mišljenju gradonačelnika Bogdanovića, pred javnom upravom u Crnoj Gori ostalo je još niz momenata u pravcu ispunjenja predviđenih reformi.

- Naspram prethodne konstatacije da su brojne institucije osavremenile svoj rad, dio njih to nije uspio učiniti, a razlozi su brojni – počev od nepovoljne kvalifikacione strukture zaposlenih, preko nedostatka vještina i korišćenja informacionih tehnologija, pa sve do finansijskih, prostornih i drugih nedostataka. Sve to ukazuje da je javna uprava u Crnoj Gori, uprkos velikom napretku iz posljednjih godina, i dalje suočena sa pojavama koje negativno utiču na njihov rad. Konačno, svjedoci smo i toga da i dalje postoje institucije koje uopšte nijesu zastupljene na globalnoj mreži, što onemogućava progres njihove korespondencije sa građanima.

Navedeno, bez sumnje, i dalje predstavljaja najveći izazov u procesu reformisanja i modernizacije rada javne uprave i na njih je posebno važno ukazati danas, kada obilježavamo Dan javne uprave.

Zbog toga, ovaj datum i ovaj skup, idealna je prilika da ukažemo na značaj reformskih procesa, kojima kao društvo moramo biti potpuno posvećeni i u budućnosti, kako bi naša javna uprava u globalu bila usklađena sa onim što je praksa institucionalno razvijenijih evropskih zemalja. Naša je obaveza, dužnost i potreba da kreiramo institucije koje će u potpunosti biti komplementarne svemu onome što će građanima donijeti jednostavnije i efikasnije procedure, a zahvaljujući čemu će i javna uprava u Crnoj Gori iz dana u dan u sve većoj mjeri opravdavati epitet servisa građana – zaključio je on.

Tokom drugog dijela skupa, održana je i radionica “Pravo na dobru upravu”, tokom koje su izlagali predavači dr Ivan Kopric (profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Zagrebu), dr Polonca Kovac (profesorica Pravnog fakulteta Univerziteta u Ljubljani) i mr Rosana Lemut – Strle (zamjenik povjerenika za informacije Republike Slovenije).

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018