Na Cetinju počela 23. sjednica Evropskog komiteta Svjetske federacije veterana
16.06.2014

 

Tokom uvodnog izlaganja, gradonačelnik Bogdanović iskazao je zadovoljstvo činjenicom da je upravo crnogorska Prijestonica, kao simbol slobode i državnosti Crne Gore, domaćin događaja koji je okupio veliki broj učesnika i delegata iz blizu 40 zemalja.

- Jer, na Cetinju se prepliću istorija kojom se ponosimo i budućnost koju dočekujemo sa optimizmom. Na Cetinju su, jedna uz drugu, srasle najljepše priče o herojskim podvizima i borbi za slobodu sa onima koji govore o zajedništvu, uspostavljanju i jačanju saradnje i prijateljstva među evropskim državama i šire. Na Cetinju je, uostalom, čuvana sloboda i državnost Crne Gore, jedne od najstarijih evropskih zemalja, koja je već sasvim dovoljno poznata kao država koja se nikad nije dala porobiti i skrenuti sa puta koji simbolizuje slobodu, antifašizam i jedinstvo naroda.

Osvajanje slobode u teškim vremenima, sasvim sigurno, jedan je od najvećih izazova za sve narode. Jer, mnogo je vremena i hrabrosti potrebno kako bi to osvajanje zaista bilo uspješno, toliko da služi na ponos pokoljenjma. A crnogorski narod oduvijek se znao boriti i izboriti za svoju slobodu, uvijek protiv brojčano, ali ne i srčano jačeg protivnika. Uvijek protiv onih koji su u svom vremenu bili snaga od koje je podrhtavala čitava Evropa, ali ne i jedna mala država hrabrih ljudi koja se nije dala porobiti – rekao je on.

Gradonačelnik Bogdanović je, tokom svog izlaganja, podsjetio i na priču o velikim narodnim ustancima protiv fašizma u Crnoj Gori, koja je prva ustala protiv tamničara jednog vremena i tako postala svijetli primjer koji će slijediti čitav kontinent do konačnog oslobođenja.

- Zbog toga, Crna Gora i danas je ponosna na svoje antifašističke tekovine. Na mnoge datume koji su oduvijek bili i koji će zauvijek ostati spona koja nas snažno veže - na 13. jul, kada je sve počelo, ili na 9. maj, kada je za čitavu Evropu završena jedna mračna saga prošlosti. A ponosni smo i na 13. novembar, dan kada je oslobođeno Cetinje, koje će kasnije, zbog svojih vanrednih zasluga u narodno - oslobodilačkoj borbi, biti proglašeno Gradom herojem.

Cetinje kroz istoriju nije bilo samo svjetionik slobode, već i važan centar evropske diplomatije i grad u kojem su snažene karike između prijateljskih zemalja. Da je tako, potvrđuje i činjenica da je prije 100 godina u našem gradu bilo smješteno 13 stranih ambasada. A da je tako, potvrđuje i podatak da su danas sa nama predstavnici trostruko većeg broja država, koje želim pozdraviti i odati im priznanje za njihov neumoran i posvećen rad na afirmaciji antifašističkih i slobodarskih ideja – istakao je gradonačelnik Bogdanović u svom obraćanju.

Na današnjem dogadjaju, govorili su i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik SUBNOR i antifašista Crne Gore Andrija Nikolić, predsjednik Svjetske federacije veterana Datuk Abdul Hamid Ibrahim i Predsjednik Evropskog komiteta Dan Viggo Bergtun.

Tom prilikom, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović dodijelio je medalje za zasluge gospodinu Datuk Abdul Hamid Ibrahimu, predsjedniku Svjetske federacije veterana i Dan Viggo Bergtunu, predsjedniku Evropskog komiteta svjetske federacije veterana.

Inače, gradonačelnik Bogdanović, zajedno sa predstavnicima organizacija koje su organizovale skup, tokom dana položio je vijence i na spomenik “Lovćenska vila”.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018