Gradonačelnik Bogdanović govorio na Cetinjskom parlamentarnom forumu
10.06.2014

Tokom drugog dana Foruma, kojem je ove godine prisustvovao veliki broj učesnika iz zemalja regije, predstavnika parlamenata više država, te međunarodnih organizacija, gradonačelnik Bogdanović govorio je o ulozi jedinica lokalne samouprave u procesu podsticanja ženskog preduzetništva.

U tom pogledu, on je predstavio primjer Prijestonice Cetinje, odnosno projekat “Razvoj ženskog preduzetništva u Prijestonici Cetinje”, dodajući kako je on već rezultirao brojnim benefitima.

- Naša gradska uprava je sa posebnom pažnjom tretirala pitanje podrške ženskom preduzetništvu. Tako smo prije dvije godine, uz snažnu podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj i Ministarstva za ljudska i manjinska prava, pokrenuli dugoročan projekat „Razvoj ženskog preduzetništva na Cetinju“. Iako je riječ o periodu u kojem se osjećalo snažno djelovanje globalne finansijske krize, odlučno smo postavili cilj da sprovedemo program kroz koji ćemo, prije svega, ohrabriti i osposobiti dio naših sugrađanki da kroz sopstvene inicijative otpočnu bavljenje biznisom, čime istovremeno utičemo i na smanjenje nezaposlenosti u našem gradu.

Nakon niza radionica, obuka i razmjene iskustava sa preduzetnicama iz drugih gradova, učesnice našeg projekta prošle godine već su ostvarile svoje prve ideje iz oblasti preduzetništva, koje su se odnosile na različite grane privrede. Ipak, najznačajniji angažman učesnica, bio je u sferi turizma, a on je do danas dao rezultat bolji od očekivanog.

Naime, kako je većini učesnika današnjeg skupa to dobro poznato, Cetinje je grad koji na godišnjem nivou ugosti više od 150.000 turista. U skladu s tim, a kroz saradnju sa gradskom turističkom organizacijom, identifikovali smo postojeće nedostatke u turističkoj ponudi, i upravo ti nedostaci postali su šansa za učesnice projekta „Razvoj ženskog preduzetništva na Cetinju“.

Otud, grupa učesnica posvetila se proizvodnji autentičnih suvenira i za veoma kratko vrijeme svjedočili smo prvim uspjesima njihovog rada. Turisti su krajnje pozitivno reagovali na novu ponudu, pa je odlučeno da projekat bude nastavljen. Nedugo zatim, ustanovili smo i godišnji sajam suvenira, kojem je prisustvovalo više od hiljadu posjetilaca, a na kojem su naše preduzetnice bile u prilici da predstave, ali i prodaju svoje proizvode.

Kako bi pružili dodatnu podršku i podsticaj našim sugrađankama, u cilju kvalitetnijeg plasmana njihovih proizvoda, naša gradska uprava obezbjedila im je prostor u gradskom središtu, i u njemu danas djeluje velika prodavnica suvenira.

Na taj način, postigli smo višestruke benefite. Prije svega, niz učesnica programa „Razvoj ženskog preduzetništva“ dobilo je zaposlenje. Takođe, turisti koji posjete Cetinje više ne nailaze na nekad izuzetno izražen problem – da u gradu jednostavno nemaju gdje da kupe autentični cetinjski suvenir. I konačno, animiranjem naših gostiju, postigli smo željeni efekat – sve što naše preduzetnice proizvedu, biva prodato u izuzetno kratkom roku.

Navedeni pokazatelji govore da je projekat „Razvoj ženskog preduzetništva“ na Cetinju dao odlične rezultate i otud smo odlučni da ga nastavimo. Kroz pomenuti projekat, nadalje, pomagali smo i preduzetnice iz drugih sfera, među kojima danas ima i onih koje su otvorile svoje privatne kompanije i prodajne objekte u gradskom području. I zbog svega toga, konačno, pomenuti će program biti nastavljen i u budućnosti.

Vjerujem da je sve navedeno tek jedna u nizu ilustracija na koji se način, kroz koordinaciju lokalnih institucija, mogu podržati ideje koje se tiču rodne ravnopravnosti, a koja se, u slučaju Cetinja, ogleda u sektoru preduzetništva. Jer, naš zadatak, i to ne samo kao servisa građana, već i stanovnika ovog grada, jeste da pružimo punu podršku ženama i da stvorimo ambijent u kojem njihove ideje neće nailaziti na barijere. Samo to, pravi je put do implementacije svih mehanizama koji ukazuju da je i na lokalnom nivou kreiran sveobuhvatan ambijent adekvatne rodne ravnopravnosti, a što se tiče svih činilaca - od lokalnih i državnih struktura, sve do onih koji su u fokusu, a to su građanke i građani - istakao je gradonačelnik Bogdanović.

Dvodnevni Cetinjski parlamentarni forum biće završen danas.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018