Na Cetinju održan skup „Moj grad se priprema! Vrijeme je za djelovanje“
10.06.2014

 

Događaj je upriličen u sklopu istoimene kampanje, kojoj se priključila i Prijestonica Cetinje, a koju realizuju Kancelarija Ujedinjenih nacija za smanjenje rizika od katastrofa (UNISDR) i Svjetska meteorološka organizacija, uz podršku Evropske komisije.

Na događaju je naglašeno kako geofizičke i klimatske nepogode, zajedno sa povećanom urbanizacijom, u sve većoj mjeri utiču na ranjivost gradova. Stoga, kako je naglašeno, neophodno je jačanje uloge i posvećenosti lokalnih vlasti u pravcu smanjenja rizika od katastrofa, kao i njihova dobra koordinacija sa državnim i regionalnim organima.

Tokom događaja, o pomenutoj je temi govorio i gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović.

- S obzirom da na Cetinju živi 15.000 stanovnika i da se na njemu danas nalazi gotovo 70 odsto crnogorske kulturne baštine, jasno je da na našoj lokalnoj upravi leži posebna odgovornost kada su u pitanju mogući hazardi koji prijete našem gradu.

Jer, katastrofalnim zemljotresom iz 1979. godine, poplavom iz 1986. godine, ali i nepogodama tokom kojih je visina snijega nerijetko prelazila i dva metra, poslata je jasna poruka prirode, koja se mora poštovati. S tim u vezi, na ovom trusnom, hidrološki i geološki rizičnom području, potrebno je preventivno djelovati i stvarati predpostavke da, u slučaju potrebe, prirodne katastrofe stavimo u funkciju sve neophodne kapaciteta u cilju zaštitu ljudskih života, zdravlja i dobara.

Upravo imajući to u vidu, te nedavno iskustvo iz 2012. godine, kada su nas zadesile velike nepogode sa visokim snijegom, a što je ugrozilo vitalne fukcije grada, pristupili smo izradi dokumenta koji sadrže jasne mjere i scenarije za spašavanje u slučaju od poplava, šumskih požara, klizišta i drugih hazarda. Takođe, otpočeli smo i sa uspostavljanjem svih tehničkih predpostavki za izradu dokumentacije koja će definisati jasne mjere za zaštitu od zemljotresa. Radeći u tom pravcu, saradnja sa državnim institucijama ima poseban značaj I ulogu, dajući nemjerljiv doprinos gradnji institucionalnog okvira za integralno djelovanje svih ključnih činilaca sistema zaštite i spašavanja.

Takođe, posebno bih naglasio i ulogu civilnog sektora u samoj kampanji, koji svoj doprinos posebno pruža kroz aktivnosti podizanja svijesti kod osjetljivih kategorija o rizicima i mjerama za njihovo ublažavanje, ali i ulogu medija koji na objektivan i profesionalan način daju doprinos kroz difuziju osnovnih principa i ciljeva kampanje uopšte.

Na kraju, dozvolite mi da sa posebnim poštovanjem pomenem aktivnosti koje svakodnevno sprovode naši članovi Službe zaštite i spašavanja Prijestonice Cetinje, koji svoje profesionalne zadatke obavljaju besprekorno - bilo da se radi o lokalnom, nacionalnom ili međunarodnom nivou. Riječ je o homogenom i nadasve humanom timu ljudi koji je spreman da u svakom trenutku, vrlo odgovorno reaguje na izazove I zadatke koji su pred njima – kazao je gradonačelnik Bogdanović.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018