Gradonačelnik Bogdanović učestvovao na Konferenciji COSAP
03.06.2014

Tokom događaja, gradonačelnik Bogdanović govorio je o ulozi gradova i opština u procesu evropskih integracija, a prevashodno o korišćenju sredstava iz pretpristupnih fondova, namijenjenih projektima na nivou jedinica lokalne samouprave.

- Samo u protekle dvije godine, kroz podršku IPA fondova, napravili smo snažne iskorake u pravcu poboljšanja lokalne infrastrukture, osavremenili smo rad javnih službi i uspostavili sadržajnu međuopštinsku i regionalnu saradnju.

Kroz projekat „Unaprijeđenje kanalizacionog sistema Prijestonice Cetinje“, kroz predpristupne fondove obezbjedili smo više od 4.5 miliona eura bespovratnih sredstava. Navedeni projekat podrazumijeva  rekonstrukciju postojeće i izgradnju nedostajuće kanalizacione mreže, čime ćemo riješiti ključni i višedecenijski problem u funkcionisanju grada. Tim projektom, predviđena je i nabavka dijela savremene opreme za održavanje kanalizacione mreže, što će našem preduzeću „Vodovod i kanalizacije“ mogućiti da odgovori svim izazovima u narednom periodu.

Takođe, cijeneći problem tretmana otpada kao jedan od visoko pozicioniranih na ljestvici prioriteta, Prijestonica Cetinje, uz podršku Evropske unije i njenih pretpristupnih fondova, i na tom je planu obavila dio posla. Identifikovali smo prostor za transfer stanicu i pripremili svu neophodnu dokumentaciju za saniranje nesanitarnog odlagališta na Cetinju, što će sa skoro milion eura biti finansirano iz fondova Evropske unije.

Pored rješavanja ključnih infrastrukturnih problema, predano smo radili i na prekograničnoj i međuopštinskoj saradnji. Tako smo, kroz saradnju sa Hrvatskom obezbjedili 200.000 eura za finansiranje projekta  „Vinski koridor“. Takođe, saradnja sa partnerima iz Hrvatske nam je omogućila i uređenje staza u Nacionalnom parku „Lovćen“, povećanje bezbjednosti u saobraćaju, nabavku opremu za potrebe Turističke organizacije i brojne druge aktivnosti za šta je obezbjeđeno preko 600.000 eura bespovratnih sredstava.

Sa druge strane, kroz međuopštinsku saradnju, podržanu od strane Evropske unije, obezbjedili smo nastavak projekta „Beautiful Cetinje“ i to u vrijednosti od preko 150.000 eura – naglasio je gradonačelnik Bogdanović, podsjećajući da je Prijestonica Cetinje bila prva lokalna uprava u državi koja je uspostavila posebno odjeljenje za evropske integracije.

foto03061

Nakon njegovog obraćanja, uslijedila je diskusija, tokom koje su članovi parlamentarnih odbora iz zemalja regije konstatovali kako je u narednom periodu neophodno dodatno intenzivirati međuopštinsku i prekograničnu saradnju, u pravci realizacije zajedničkih projekata.

Uz gradonačelnika Bogdanovića, o značaju procesa evropskih integracija iz perspektive lokalnih uprava govorio je i predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić.

Današnjoj konferenciji, između ostalih, prisustvovao je šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič, kao i parlamentarne delegacije iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije, kao i zemlje domaćina. Takođe, na skupu su učestvovali i predstavnici Regionalnog sekretarijata za parlamentarnu saradnju Jugoistočne Evrope, te predstavnik Grčke, koja u aktuelnom periodu predsjedava Evropskoj uniji.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018