Gradonačelniku Bogdanoviću dodijeljen Orden viteza italijanske zvijezde
02.06.2014

Orden je gradonačelniku Bogdanoviću dodijelio ambasador Republike Italije u Crnoj Gori Vinćenco Del Monako, a isto visoko priznanje Republike Italije dobila je i predsjednica Opštine Kotor Marija - Maja Ćatović.

Zahvaljujući na priznanju, gradonačelnik Bogdanović istakao je kako je riječ o ordenu koji pripada čitavom Cetinju.

- Dozvolite mi da, uz naglašene emocije, iskažem posebno zadovoljstvo i izrazim zahvalnost, jer ovo odlikovanje nije samo trenutak časti i priznanje za moj rad i doprinos promociji italijanske kulture, već snažno priznanje ulozi Cetinja u stvaranju sada već viševjekovnih sadržajnih odnosa Crne Gore i Italije. Zato ga dozivljavam i kao priznanje institucijama naše države, koje su snažno posvećene afirmaciji odnosa dvije zemlje.

Ti odnosi su počeli, trajali i njegovani upravo na Cetinju – crnogorskoj Prijestonici koja je kroz istoriju imala posebnu ulogu. Na Cetinju, gdje je rođena naša princeza Jelena koja je kao kraljica Italije bila iskra prijateljstva naših država i naroda. Na Cetinju, gdje je bilo smješteno prvo italijansko diplomatsko predstavništvo u Crnoj Gori. Upravo zato, ovo odlikovanje, za mene i Cetinje, ima posebnu vrijednost i značaj.

Ujedno, dragi prijatelji, ova privilegija je i novi podsticaj, da svakog trenutka, predano i posvećeno, radim na jačanju prijateljstva naših država i građana. A kao gradonačelnik crnogorske Prijestonice, simbola crnogorske slobode i nezavisnosti, imam dodatnu odgovornost i obavezu da gradim nove mostove i neraskidive veze - upravo one koje će svjedočiti našoj ponosnoj prošlosti, njegovati sklad i partnerstvo sadašnjosti, i otvoriti horizonte nove saradnje i prijateljstva budućnosti.

U to ime, želim izraziti posebnu zahvalnost Predsjedniku Republike Italije Đorđu Napolitanu na ordenu koji će, bez sumnje, dodatno podstaći moje buduće aktivnosti da, zajedno sa svojim prijateljima i svima vama, snažno doprinosim jačanju prijateljstva Crne Gore i Italije.

Na kraju, iskoristiću priliku i da ambasadoru Republike Italije u Crnoj Gori Njegovoj ekselenciji Vinćencu del Monaku, kao i svim građanima prijateljske Italije uputim iskrene čestitke povodom Dana državnosti – rekao je on.

Inače, ambasador Republike Italije u Crnoj Gori Vinćenco Del Monako obrazložio je večeras odluku predsjednika te države Đorđa Napolitana da gradonačelnik Bogdanović bude odlikovan Ordenom viteza italijanske zvijezde.

- Gospodin Aleksandar Bogdanović u čijem se akademskom profilu ističe nesvakidašnji evropski i međunarodni duh, zahvaljujući takođe i školovanju u Bolonji, gradonačelnik je grada čija je istorija istovremeno u srcu Crne Gore i tako intimno povezana sa Italijom. Bogdanović nije samo istakao poseban senzibilitet za vrednovanje nasljeđa naše zajedničke prošlosti, već nije štedio napore gledajući u budućnost i doprinoseći postavljanju novih osnova za dodatno intenziviranje prijateljskih odnosa između naših zemalja. Pomenuću samo dijalog koji je započeo sa pojedinim italijanskim gradovima koji imaju jake veze sa Crnom Gorom, kao i uvjerljivu podršku italijanskim naporima za pokretanje saradnje na polju muzike, kinematografije i slikarstva - rekao je Del Monako.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018