U Matici crnogorskoj otvorena izložba Veska Pejovića "Za Cetinje"
20.05.2014

Na izložbi je predstavljeno deset projekata, od kojih su neki već i realizovani kroz dosadašnji rad gradske uprave.

Kako se moglo čuti, večerašnjom izložbom, autor je samo još jednom potvrdio svoju posvećenost radu u interesu grada, kroz ideje i projekte kao konkretna rješenja pojedinih infrastrukturnih, saobraćajnih i drugih pitanja.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović.

- Vjerujem da vama ne moram govoriti o tome u kojoj je mjeri naš susjed, prijatelj i sugrađanin Vesko Pejović posvećen ovom gradu. O tome, uostalom, govori i ova izložba, koja je svojevrstan skup ideja i vizija na koji način treba rješavati pitanja kako bi naše Cetinje u budućnosti bilo još ljepše. Stoga, moje je zadovoljstvo što je gradska uprava, na čijem sam čelu, u proteklom periodu već bila u prilici da uvaži zamisli Veska Pejovića, kao što smo to uradili prilikom uspostavljanja kružnog toga na ulazu u grad, gradnje bunara na Dvorskom trgu ili skulpture Dimitrija Popovića kod Biljarde – istakao je on.

Otvarajući izložbu, gradonačelnik Bogdanović istakao je i kako je Vesko Pejović jedan od onih koji “24 sata rade za svoj grad”.

- Kao gradska uprava, kao servis građana, u obavezi smo da podržimo i njihove zanimljive i praktične ideje. A kada je riječ o Vesku Pejoviću, tih ideja je na pretek. Jer, Vesko je zaljubljenik u Cetinje, a dodaću i čovjek koji 24 sata radi za svoj grad. Biću slobodan da ustvrdim kako deset projekata, koji su dio ove izložbe, imaju prilično različit karakter. Naime, neke od njih već smo implementirali, a neki su već uzeti u razmatranje i, vjerujem, u budućnosti će dio njih biti realizovan upravo onako kako je to sugerisano kroz ovu izložbu - rekao je on.

photo20052

Prisutne na večerašnjem događaju pozdravio je i Marko Špadijer, koji je istakao kako je Cetinje ’jedno, jedinstveno i neponovljivo’.

- Predlozi Veska Pekovića su snovi u slikama i planovima. On je virtuelni graditelj i propagator svojih zamisli. Ovoga puta se usredsredio na desetak tačaka u gradu koje svakog dana gledamo. Oko svoje ideje okupio je prijatelje arihitekte, urbaniste, građevince, slikare, književnike, vajare, mašinske inženjere, profesore, politikologe, šumere… To je respektivna grupa mladih ljudi koji se deklarišu kao aktivni građani željni učešća u društvenim poslovima – istakao je on, čestitajući autoru večerašnje izložbe na dosadašnjem predanom radu.

photo20053

Ispred Matice crnogorske – ogranak Cetinje, obratio se naš proslavljeni karikaturista Luka Lagator.

- Godinama , a možemo reći i decenijama, Vesko Pejović je prosto zaokupljen svojim rodnim gradom. Njegove misli su stalno usmjerene na Istorijsko jezgro Cetinja, Manastir, Biljardu, Ćipur, Podvožnjak, Njegoševu, Bajovu, na cijeli podlovćenski dolac a i više od toga – na Rijeku Crnojevića, Njeguše, Lovćen,  sa željom da njegovi sugrađani i on žive u još ljepšem ambijentu i da crnogorska prijestonica Cetinje sija što jačim sjajem. Ne završava se to na pukom razmišljanju i opisivanju problema  - na kritici postojećeg stanja. On nudi rješenja. I to ne bilo kakva. Nudi prije svega realna ali i lirski suptilna i sasvim prihvatljiva rešenja. Sve je nacrtano i stručno elaborirano, sve je jasno prikazano i vidljivo, kako običnom posmatraču tako i stručnjaku za urbanistička i prostorna planiranja. Moja je želja, a vjerujem i svih vas, da se Veskovi „snovi“ o ljepšem Cetinju pretočeni u idejna rešenja koja nam je prezentirao na ovoj izložbi a od kojih je dio već realizovan, ostvare u potpunosti – istakao je Lagator.

Izložba radova Veska Pejovića trajaće tokom predstojećih 30 dana, a Prijestonica Cetinje i ovim putem poziva sugrađane da  posjete postavku.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018