Gradonačelnik Bogdanović učestvovao na "Europe Forum Wachau"
18.05.2014

Tokom događaja, na kojem su uvodna izlaganja održali ministar za Evropu, integracije i međunarodne odnose SR Austrije i potpredsjednik Evropskog parlamenta, ali i brojni austrijski državni i federalni zvaničnici, upriličene su četiri panel sesije posvećene međunarodnoj i bezbjednosnoj politici, regionalnoj politici, ekonomiji i kulturi.

Gradonačelnik Bogdanović, kao predstavnik Crne Gore, učestvovao je u panelu o regionalnoj politici, pod nazivom „Strategija Evropa 2020 – impulsi za budućnost“.

Tokom učešća u sesiji, on je podsjetio na dosadašnji napredak Crne Gore u procesu evropskih integracija, pri čemu je naglasio i kako je naša država već postigla zapažene rezultate i na planu doprinosa ciljeva koji proizilaze iz strategije „Evropa 2020“.

Tokom obraćanja, on je posebnu pažnju posvetio ulozi lokalnih uprava u integracionim procesima.

- Evropske integracije proces su koji se tiče svih društvenih činilaca. Od najviših državnih institucija do pojedinaca - svi možemo pružiti značajan doprinos tom procesu. I samo na taj način, doista ćemo i dostići vrijednosti kojima težimo, a od kojih, uostalom, zavisi i naše članstvo u evropskoj porodici naroda.

Otud, apsolutno smo svjesni koliko posla u integracionim procesima počiva i na lokalnim upravama, kao najneposrednijem obliku vlasti u državi.

Stoga, gradovi i opštine moraju napraviti dodatne napore u pravcu jačanja svojih kapaciteta i usklađivanja brojnih pravnih regulativa sa odredbama koje važe u Evropskoj uniji. Kao gradonačelnik, ali i kao direktan akter cjelokupnog procesa, ja danas sasvim odgovorno mogu ustvrditi da su procesi reforme lokalne samouprave u našoj državi već duže u toku, a da su sada vidljivi i sasvim konkretni rezultati tog rada.

A osim doprinosa evropskom putu naše države, lokalne uprave u Crnoj Gori već imaju i snažne benefite od procesa pridruživanja, o čemu ću govoriti upravo na primjeru našeg grada - rekao je gradonačelnik Bogdanović.

foto18055

On je informisao učesnike Foruma da je Prijestonica Cetinje jedan od gradova koji učestvuju u pretpristupnim pregovorima crnogorskih lokalnih uprava sa Komitetom regiona Evropske unije.

- Kada je riječ o pridruživanju Evropskoj uniji, sa zadovoljstvom mogu naglasiti da je gradska uprava Cetinja već preduzela brojne mjere kako bi odgovorno pristupila realizaciji posla koji je u njenoj nadležnosti.

Sve je počelo 2011. godine, kada smo postali prva lokalna uprava u državi koja je uspostavila Odjeljenje za evropske integracije. Na taj način, mogli smo početi sa radom na dva polja. Prvo - počeli smo sa aktivnim učešćem u korišćenju sredstava iz pretpristupnih fondova, zahvaljujući čemu smo do danas realizovali nekoliko značajnih infrastrukturnih projekata. I drugo - od samog uspostavljanja pomenutog organa, počeli smo sa usklađivanjem svih lokalnih propisa i praksi sa evropskom regulativom. Zbog toga, danas sa zadovoljstvom mogu istaći da smo na tom planu već obavili znatan dio posla. Takav zaključak dodatno dobija na značaju kada se zna da se 75 odsto legislative Evropske unije upravo odnosi na primjenu na lokalnom nivou.

Uz saradnju sa nizom gradova iz članica Evropske unijekoja je rezultirala i zajedničkim projektima koji su finansirani iz IPA sredstava, Prijestonica Cetinje danas je jedna od ključnih gradskih uprava u državi na planu međuopštinskog povezivanja i saradnje.

Naš grad tako je dio Mreže asocijacija lokalnih uprava Jugoistočne Evrope, a od prošle godine, jedan od gradova koji učestvuju u dijelu pregovora lokalnih uprava sa Komitetom regiona Evropske unije – upravo je i Cetinje – istakao je on.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018