FREI 2014: Gradonačelnik Bogdanović govorio u okviru drugog dana skupa
14.05.2014

Ovogodišnji skup u Miločeru, koji traje od 13. do 15. maja, posvećen je nizu tema iz sfere ekonomije, investicija i nekretnina, a jedna od tema kojima je posvećena posebna pažnja jeste i uloga lokalnih uprava u procesu optimizacije investicionog ambijenta.

Obraćajući se učesnicima ovogodišnjeg Festivala, gradonačelnik Bogdanović posebno je naglasio važnost intenzivnog rada gradskih uprava u pravcu prevazilaženja biznis barijera.

- Prema dosadašnjem iskustvu, ali i svemu što nas čeka u doglednoj budućnosti, sasvim sam uvjeren da crnogorski gradovi i opštine, uz podršku nacionalnih institucija, mogu ispuniti lokalne ciljeve koji se tiču privlačenja investicija, a prije svega - stvaranja povoljnog ambijenta za ulaganje. Konstatacija da gradske uprave, osim kao servis građana, danas treba da servisiraju i potrebe investitora - možda je isuviše pretenciozna, ali vjerujem da upravo na takvom principu i leži zdrava budućnost lokalnih zajednica koje teže ekonomskom rastu. Jer, tog rasta nema bez novih zaposlenja. A novih zaposlenja, opet, nema bez investicija - rekao je on.

Nerijetko prepoznate po dugim procedurama i birokratiji, lokalne uprave u Crnoj Gori u proteklom periodu napravile su vidljive iskorake u cilju prevazilaženja barijera.

- Donedavno, u javnosti je bio široko rasprostranjen stav da jedinice lokalne samouprave, uz rijetke izuzetke, predstavljaju centre birokratije, dugih procedura i svega što u savremenim ekonomsko - društvenim tokovima može biti objedinjeno pod terminom - biznis barijere. Opterećeni pitanjima socijalnog karaktera, dugovanjima, viškom zaposlenih, a najčešće i nemogućnošću da se izbore sa krucijalnim lokalnim problemima, gradovi i opštine bili su prepoznati po problemima usljed kojih su nerijetko bili onemogućeni da se bave razvojnim aktivnostima, a u prvom redu revitalizacijom privrede na lokalnom nivou. Ako navedene tvrdnje uzmemo kao vjerodostojne, onda danas možemo konstatovati da se stvari već neko vrijeme mijenjaju, pa privreda, odnosno valorizacija investicionih potencijala, u sve većoj mjeri postaju jedno od ključnih polja njihovog djelovanja. Da je tako, potvrđuju već realizovane ili ugovorene investicije. Uz to, vjerujem da danas nema grada ili opštine koji u svojim strateškim aktima, kao jednu od ključnih aktivnosti nije prepoznao upravo privlačenje investicija i nova zapošljavanja - istakao je on.

Govoreći o tome na koji način treba praviti korake u pogledu prevazilaženja biznis barijera, gradonačelnik Bogdanović podsjetio je na dosadašnje mjere koje je preduzela Prijestonica Cetinje.

- Uvjeren sam da neću pogriješiti ukoliko ustvrdim da je i Prijestonica Cetinje u proteklom vremenu bila jedna od onih lokalnih uprava koje su već napravile niz konkretnih mjera u pravcu oživljavanja privrede. Da je tako, potvrđuje podatak da je samo tokom prošle godine, uz podršku naše gradske uprave, u privatnom sektoru otvoreno 105 novih radnih mjesta, kako u postojećim, tako i u novim privrednim sadržajima – istakao je on.

A da bi mogli govoriti o konkretnim rezultatima, kako je istakao gradonačelnik Bogdanović, bilo je neophodno preduzeti niz mjera. Gradska uprava prvo je, kako je on podsjetio, napravila izuzetne iskorake u donošenju prostorno – planskih dokumenata. Nakon toga, uspostavljene su dvije biznis zone, a potom su investitorima ponuđeni izuzetni podsticaji, objedinjeni u paketu „Invest in Cetinje“.

- Riječ je o setu podsticaja, kako sa državnog, tako i sa lokalnog nivoa, zahvaljujući kojem su svi investitori koji žele ulagati na Cetinje oslobođeni plaćanja niza dažbina, ali i više poreza koji tretiraju oblast privrede i novih investicija. Kako je to praksa pokazala, posebno primamljiv bio je dio podsticaja koji je podrazumijevao finansijsku podršku privrednicima za svako novootvoreno radno mjesto, u slučaju deset ili više zaposlenja. Sve mjere objedinjene su u paketu „Invest in Cetinje“ i početkom prošle godine predstavljene su zainteresovanoj javnosti.

Godinu od početka implementacije pomenutih stimulansa, nedvosmisleno mogu reći da smo više nego zadovoljni dosadašnjim odzivom, ali, prije svega i iznad svega, samim rezultatima. Jer, uz više od 100 novih zaposlenja, na Cetinju su, prvi put nakon duže vremena, izgrađeni novi objekti u funkciji privrede - što je takođe snažno podržano od strane lokalne uprave – zaključio je gradonačelnik Bogdanović.

Festival investicija i nekretnina 2014, iza čije organizacije stoje „RLC Montenegro“, „Biznis Link“, Ministarstvo održivog razvoja i turizma i „Atlas grupa“, biće okončan sjutra.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018