Gradonačelnik Šarlotenburg - Vilmersdorfa Rajnhard Nauman boravio u posjeti Prijestonici Cetinje
05.05.2014

 

Riječ je o drugom susretu gradonačelnika Bogdanovića i Naumana tokom posljednja dva mjeseca, s obzirom da je prvi upriličen u martu u Berlinu. Tokom sastanka, gradonačelnik Bogdanović iskazao je zadovoljstvo što je Prijestonica Cetinje u prilici da uzvrati gostoprimstvo gradonačelniku Šarlotenburg – Vilmersdorfa.

Gradonačelnik Bogdanović upoznao je današnjeg sagovornika sa aktivnostima gradske uprave, pri čemu je gradonačelnik Nauman posebno interesovanje izrazio za tekući projekat „Beautiful Cetinje“, ali i mjere koje će Prijestonica Cetinje preduzeti u pogledu dalje valorizacije turističkih potencijala.

Govoreći o programu „Beautiful Cetinje“, gradonačelnik Bogdanović kazao je kako je riječ o jedinstvenom projektu u Crnoj Gori, s obzirom da on podrazumijeva rekonstrukciju zdanja u istorijskom jezgru grada uz postizanje najsavremenijih elemenata energetske efikasnosti. On je naglasio kako je kroz pomenuti projekat već rekonstruisana zgrada bivšeg britanskog poslanstva, da je u toku završetak obnove stare bolnice „Danilo prvi“, ali i da predstoje radovi na bivšem ruskom poslanstvu, u kojem će biti smješteno sjedište Ministarstva vanjskih poslova. Cetinje će time, kako je dodao gradonačelnik Bogdanović, opet postati diplomatski centar države, kako je to bilo i tokom prošlosti.

Gradonačelnik Nauman naglasio je značaj djelovanja gradskih uprava na unapređenju energetske efikasnosti, pri čemu je iskazao interesovanje za koncept projekta „Beautiful Cetinje“.

foto05052

Tokom dijela razgovora koji se odnosio na valorizaciju potencijala iz sfere turizma, gradonačelnik Bogdanović upoznao je gradonačelnika Naumana sa dosadašnjim aktivnostima, ali i sa projektima koji će biti realizovani u budućnosti. U tom pogledu, današnji gost Prijestonice Cetinje interesovao se za gradnju žičare Kotor – Lovćen – Cetinje.

Na sastanku, više riječi bilo je i o činjenici da je prvo diplomatsko predstavništvo Njemačke u Crnoj Gori bilo smješteno u samom središtu Cetinja.

Gradonačelnik Nauman interesovao se i za proces nominacije istorijskog jezgra Cetinja za upis na listu zaštićene svjetske baštine UNESCO, pri čemu je poželio uspjeh Prijestonici Cetinje u toj ambiciji.

Razgovarano je i o potencijalnoj saradnji Prijestonice Cetinje i Opštine Šarlotenburg – Vilmersdorf, pri čemu je obostrano zaključeno da su dosadašnjim susretima već postavljeni temelji kreiranju sadržajnih odnosa u budućnosti.

Tokom posjete Cetinju, gradonačelnik Nauman posjetio je više muzeja i znamenitosti u istorijskom jezgru grada, kao i Rijeku Crnojevića.

Sa 320.000 stanovnika, Šarlotenburg – Vilmersdorf predstavlja jednu od najvećih opština (okruga) u Berlinu, a njenom teritorijom obuhvaćen je zapadni dio centra njemačke prijestonice.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018