"Pobjeda": Demanti Evropske privredne komore
04.05.2014

U nastavku, integralno prenosimo tekst koji je danas objavljen na portalu dnevnog lista "Pobjeda".

CETINJE – Evropska privredna komora iz Oksforda, inače organizator godišnjeg Samita lidera u Londonu, oštro je u subotu demantovala pisanje „Vijesti“ o navodnoj ’kupovini’ prestižne nagrade „Sokratovo međunarodno priznanje“, koja je Prijestonici Cetinje prije petnaestak dana dodijeljena u glavnom gradu velike Britanije.

U reagovanju koje je Pobjedi dostavljeno iz  Evropske privredne komore, navodi se da je nije istina da se njihove prestižne nagrade mogu biti ’kupljene’.

- Prijestonica Cetinje ove godine, zajedno sa gradovima Rio de Žaneiro (Brazil), San Sebastijan (Španija), Irkutsk i Krasnojarsk (Rusija), prepoznata je po brojnim projektima, ali i izuzetnim potencijalima u oblasti turizma i kulture. Gradska uprava Cetinja prepoznata je po investicionom potencijalu, efektivnom menadžmentu i širokoj međunarodnoj saradnji… Cetinje je nominovano za nagradu zbog svog potencijala u turizmu, efektivnog grada na razvoju gradske infrastrukture i načina promocije kulturnog i istorijskog nasljeđa. Cetinje je zato među balkanskim gradovima koji su tokom posljednjih godina zavrijedili našu nagradu – stoji u saopštenju EBA.

Evropska privredna komora navodi da nagrada ,,koju je zavrijedila Prijestonica Cetinje ne podrazumijeva bilo kakvo plaćanje“, te da je ,,jedina finansijska obaveza Prijestonice prema našoj instituciji bila participacija za učešće na Samitu“. Kotizaciju za učešće platilo je svih 50 gradova učesnika među kojima je njih pet nagrađeno na osnovu projekata.

Prestižna nagrada Evropske privredne komore Prijestonici Cetinje dodijeljena je na Samitu u Londonu na osnovu rezultata glasanja, u kojem su učestvovali učesnici pomenutog skupa, odnosno predstavnici 50 gradova iz 35 zemalja sa različitih kontinenata. Uz učesnike, za projekte gradova, uoči samog Samita, moglo se glasati i putem online forme.

Da bi projekat uopšte i bio nominovan, bila je neophodna potvrda organizacionog odbora Samita lidera, a same aplikacije, prije glasanja, bile su razmatrane i od strane nezavisnih stručnih krugova, objašnjavaju u EBA.

U Prijestonici Cetinje danas nijesu željeli da komentarišu navode „Vijesti“. O istinitosti informacija koje objavljuje taj medij najbolje, kako su poručili, govori reagovanje renomirane institucije kao što je Evropska privredna komora.

Ovo nije prvi put da Vijesti pokušavaju da ospore nagradu Evropske privredne komore. To su uradile i u slučaju Kotora, koji je ranije dobio nagradu EBA za dostignuća te gradske uprave u sferi turizma, kulture i investicija.

'Kupovao' i Rio de Žaneiro

Prijestonica Cetinje jedan je od pet gradova koji su dobili ovogodišnju nagradu Evropske privredne komore. Među dobitnicima je i Rio de Žaneiro. Brazilski grad nagrađen je u kategoriji ’najbolji projekti’ i to za idejno rješenje Olimpijskog tornja, koji će biti izgrađen nu susret Olimpijskim igrama 2016. godine. Biće da su i Brazilci ,,kupili“ nagradu.

...

U prilogu (donja sekcija) nalaze se dopisi Evropske privredne komore povodom dodjele ovogodišnjeg priznanja Prijestonici Cetinje.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018