Članovi skupštinskog Odbora za evropske integracije posjetili Prijestonicu Cetinje
09.04.2014

Razgovoru su, ispred Odbora za evropske integracije prisustvovali predsjednik Slaven Radunović i članovi doc. dr Srđa Popović i Dritan Abazović.

Tokom sastanka, najviše riječi bilo je o evropskim integracijama, ulozi jedinica lokalne samouprave u tom procesu, te projektima koji se finansiraju iz međunarodnih fondova.

Gradonačelnik Bogdanović upoznao je današnje sagovornike sa činjenicom da je Prijestonica Cetinje u minulom periodu bila izuzetno aktivna u pogledu apliciranja sa projektima za sredstva iz IPA fondova, pri čemu su već odobreni i realizovani mnogi među njima. Kao primjere uspješnih projekata koji su realizovani zahvaljujući međunarodnim fondovima, gradonačelnik Bogdanović pomenuo je unaprijeđenje kanalizacionog sistema u Prijestonici Cetinje, međuopštinski projekat u cilju poboljšanja energetske efikasnosti, projekat „Vinski koridori“ koji je urađen zajedno sa Dubrovačko – neretvanskom Županijom i slično.

On je posebno naglasio značaj projekta rekonstrukcije kanalizacione mreže na Cetinju, za koji je iz pretpristupnih fondova EU već obezbijeđeno 3,2 miliona eura.

Gradonačelnik Bogdanović istakao je kako je Prijestonica Cetinje preuzela aktivnu ulogu u procesu evropskih integracija i kroz angažman u Komitetu regiona Evropske unije. On je dodao i da Prijestonica Cetinje ima izuzetnu saradnju sa više gradova iz članica EU, što će - kako je naglasio - rezultirati novim zajedničkim projektima.

Članovi Odbora za evropske integracije naglasili su kako lokalne uprave mogu imati višestruke benefite od procesa evropskih integracija, navodeći kao primjer projekte u pravcu unaprijeđenja infrastrukture i drugih segmenata u lokalnim zajednicama.

Oni su pozvali gradonačelnika Bogdanovića da učestvuje na ovogodišnjoj Konferenciji odbora za evropske poslove zemalja članica EU koja će biti održana u Crnoj Gori, te da na pomenutom skupu prenese pozitivna iskustva Prijestonice Cetinje vezana za međunarodne fondove.

U fokusu današnjeg razgovora bilo je i uspostavljanje instituta predstavnika crnogorskih lokalnih uprava pri Evropskoj uniji, pri čemu je naglašeno da je pomenuti proces u završnoj fazi.

Uoči susreta sa gradonačelnikom Bogdanovićem, predstavnici Odbora za evropske integracije razgovarali su i sa učenicima cetinjske Gimnazije.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018