Gradonačelnik Bogdanović učestvovao na UNESCO forumu "Mostovi Balkana govore" u Beratu
30.03.2014

Riječ je o trećem forumu u sklopu pomenutog programa, u kojem participira 12 gradova na čijim se teritorijama nalaze prepoznatljivi mostovi od izuzetnog istorijskog značaja, a među kojima je i Prijestonica Cetinje – odnosno most na Rijeci Crnojevića.

Tokom foruma u Beratu, gradonačelnik Bogdanović učestvovao je na konferenciji pod nazivom "Izgradnja odnosa između gradova", a upriličeni su I bilateralni susreti sa generalnom direktorkom UNESCO-a Irinom Bokovom, savjetnikom predsjednika Vlade Republike Albanije za kulturu Fate Velajem i ministarkom kulture u Vladi Albanije Mirelom Kumbaro .

Na konferenciji, na kojoj su učestvovali generalna direktorka UNESCO Irina Bokova, ministarka kulture u Vladi Republike Albanije Mirela Kumbaro, gradonačelnici i predstavnici svih gradova koji učestvuju u projektu, jedna od ključnih tema bile su smjernice za međusobnu saradnju u pravcu promocije i afirmacije kulturne baštine Balkana.

Gradonačelnik Bogdanović iskazao je zadovoljstvo zbog činjenice da Prijestonica Cetinje predstavlja Crnu Goru u programu “Mostovi Balkana govore”.

– Koncept prema kojem se 12 balkanskih gradova, prepoznatljivih po starim, istorijski dragocjenim mostovima, uvezuju kroz umjetnost, pri čemu zajednički šalju poruku o značaju kulturnog nasljeđa - predstavlja dobro osmišljenu ideju. A posebno raduje činjenica da sama realizacija cjelokupne zamisli do sada teče planiranom dinamikom, što je zajednički uspjeh UNESCO-a i gradova partnera u ovom programu – rekao je gradonačelnik Bogdanović.

On je sa današnje konferencije uputio poziv gradovima učesnicima da intenzivnije sarađuju, jer, kako je istakao - kultura je oblast koja povezuje.

– Uvjeren sam da neću pogriješiti ukoliko sa ovog skupa uputim poziv i da naši dalji susreti budu doživljeni i kao novi koraci u zbližavanju naših gradova, koji u budućnosti, udruženi, mogu biti kreatori i akteri uspješnih regionalnih inicijativa. A upravo teme koje se odnose na nemjerljivo bogatu kulturnu baštinu, pohranjenu u našim gradovima, temelj su te saradnje. U takvom odnosu i saradnji, uostalom, leži i jedna od ključnih ideja koje sam prepoznao u programu “Mostovi Balkana govore”. Udruženi zahvaljujući istoriji naših gradova, kojom se ponosimo, djelovaćemo zajedno u budućnosti. Ova prilika, ipak, posebno me obavezuje da pomenem UNESCO i kontinuirane napore te organizacije u pravcu podrške inicijativama koje se tiču našeg regiona, ali i afirmacije izvanredne kulturne baštine koju posjeduje svaka od naših zemalja. Baš kako je to i sa ostalim članicama Sistema Ujedinjenih nacija, UNESCO je već prepoznat kao posvećen partner Balkana i svega što simbolizuje njegovu tradiciju, kulturu i istorijski identitet oličen u dragocjenom nasljeđu. Dodaću i da, kako vrijeme odmiče, UNESCO postaje sve privrženiji podneblju Balkanskog poluostrva - što ne samo da ohrabruje, već treba i da nas motiviše u pogledu aktovnosti koje se ukazuju pred nama – zaključio je on.

Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici niza gradova učesnika, među kojima i gradonačelnici Berata, Loveča, Struge, te predstavnici Grada Mostara.

Na konferenciji su, takođe, razmatrana pitanja kako da kultura i kulturna industrija budu ključni faktor urbanog razvoja, da li su kreaitivni gradovi kapije ka inostranim tržištima, te kako izgraditi lokalne kapacitete u poslovnim vještinama i održati kulturnu prepoznatljivost.

Tokom bilateralnih susreta, gradonačelnik Bogdanović sastao se sa savjetnikom predsjednika Vlade Republike Albanije za kulturu Fate Velajem, te ministarkom kulture te države Mirelom Kumbaro. U fokusu je bila saradnja na polju kulture, ali i sam program “Mostovi Balkana govore”, za koji je ocijenjeno kako predstavlja izuzetnu priliku za kreiranje novih regionalnih inicijativa.

Gradonačelnik Bogdanović, takođe, razgovarao je i sa predstavnicima Berata, Mostara, Loveča i Struge, iskazujući zadovoljstvo što će njihov domaćin u okviru narednog foruma biti Prijestonica Cetinje.

Gradonačelnik Bogdanović čestitao je Gradu Beratu na uspješnoj organizaciji, pri čemu je govorio I o narednom forumu “Mostovi Balkana govore”, koji će u drugoj polovini jula biti održan u Prijestonici Cetinje.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018