Usvojen Budžet Prijestonice Cetinje za tekuću fiskalnu godinu
27.03.2014

Tokom diskusije o Budžetu, prisutnim odbornicima, predstavnicima gradske uprave i medija, obratio se gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović.

- Prije svega i iznad svega, raduje me što smo pred usvajanjem i nominalno i realno najvećeg Budžeta grada u novijem razdoblju. Jer, koliko god stavovi ovdje prisutnih odbornika bili razjedinjeni, jedna činjenica je nepobitna - a to je da Budžet Prijestonice Cetinje, kako godine odmiču, raste u sve većoj mjeri. Tako smo 2010. godine imali izvršenje budžeta na nivou od oko 4,1 milion eura. Godinu kasnije, imali smo gradske prihode i rashode u visini od 7,2 miliona eura, a 2012. oni su bili na nivou od 7,6 miliona. Prošle godine, izvršenje Budžeta bilo je u visini od 7,2 miliona, a ove godine, pred vama je Budžet sa iznosom od 7,9 miliona eura.

Smatram da je riječ o dobrim indikatorima, o kontinuitetu koji sasvim jasno ukazuje da nijesmo posustali pred krizom u kojoj djelujemo tokom svih ovih godina, a prije svega da radimo za dobro grada i u interesu naših sugrađanki i sugrađana. Zbog toga, saglasiću se sa resornim sekretarom, koji je u svojoj uvodnoj riječi kazao Cetinje dobija još jedan narodni Budžet, koji ima hiljade korisnika – istakao je on.

Gradonačelnik Bogdanović podsjetio je kako je i ovogodišnji Budžet koncipiran u periodu djelovanja ekonomske krize.

- Ne bježim od činjenice da i dalje djelujemo u razdoblju ekonomske krize. A izazovi koji su dio kriznih vremena, zahtijevaju odlučne odgovore, a bolje je reći – odgovorne odluke. Otud, tokom realizacije ovogodišnjeg Budžeta, baš kako je to bilo i prošlih godina, vodićemo se težnjom da nastavimo sa realizacijom projekata, da podstičemo privredu, da budemo odgovorni prema gradskim organizacijama i pojedincima, ali prije svega - da trošimo racionalno.

Samo na taj način, i ovu fiskalnu godinu završićemo nalik prethodnim. A ukoliko treba podsjetiti, naša gradska uprava jedina je u Crnoj Gori koja je protekle tri fiskalne godine završila sa ostvarenjem Budžeta većim od 100 odsto - podsjetio je on.

Kako je istakao gradonačelnik Bogdanović, iz ovogodišnjeg Budžeta biće servisirane potrebe brojnih korisnika – počev od gradske uprave i gradskih preduzeća, sve do različitih organizacija, kolektiva, civilnog sektora, ali i pojedinaca.

- Dugo vremena trebalo je da napravimo finalnu verziju ovog dokumenta. Jer, nastojali smo zadovoljiti potrebe svih gradskih struktura, a da to bude u skladu sa mogućnostima koje nam se ukazuju u tekućoj godini. Ipak, vjerujem da sada imamo Budžet koji će nam omogućiti da i tekuću godinu obilježimo završetkom ili početkom više infrastrukturnih i razvojnih projekata.

Podsjetiću da smo izdvajanjima u minulim godina uradili mnogo. Jer, samo neobjektivan posmatrač neće primijetiti da je rekonstruisan Dvorski trg, Njegoševa ulica, da je izgrađena jedna stambena zgrada, vatrogasni dom, Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, da smo povukli vidljive korake u cilju obnove privrede i da su u našem gradu konačno prisutni i neki novi brendovi, da smo rekonstruisali niz saobraćajnica – od ulaza u grad sve do seoskih pravaca, da smo od vremena kada Cetinje ni danju nije imalo vode došli do vremena kada završavamo rekonstrukciju vodovoda, a o finansijski manje zahtjevnim projektima, poput „Beautiful Cetinje“, nove javne rasvjete ili besplatnog interneta, neću ni govoriti. Vjerujem i da nije tako teško primijetiti postojeća gradilišta – bilo da govorimo o gradskoj tržnici, staroj bolnici „Danilo prvi“, Univerzitetskom kompleksu fakulteta umjetnosti ili o novim saobraćajnicama na potezu „Zone sporta“.

Čini mi se, takođe, da danas možemo govoriti i o sasvim vidljivoj finansijskoj konsolidaciji u gradskoj upravi i javnim preduzećima, ali i u drugim organizacijama i kolektivima koje smo svesrdno podržavali.

Kroz dosadašnje budžete, podmirivali smo potrebe socijalno najugroženijih sugrađana, pri čemu smo vodili računa o potrebama mladih, ali i onih najstarijih. Servisirali smo sve – od organizovanog prevoza studenata, preko kućne njege za stare, sve do potreba zdravstveno ugroženih kategorija stanovništva.

Dokazali smo i da se skromnim sredstvima, ali napornim radom, mogu pokrenuti prave stvari u kulturi, sportu i drugim oblastima. Dovoljno je osvrnuti se koliko je novih festivala uvedeno u okviru „Ljeta u Prijestonici“, koliko desetina hiljada ljudi posjećuje naš grad samo zbog kulturnih manifestacija, ili pogledati koje mjesto danas u fudbalskom šampionatu Crne Gore zauzima naš „Lovćen“, kojeg ćemo već od jula gledati u evropskim klupskim takmičenjima.

Sve to, ali i niz drugih događaja i aktivnosti, daju mi za pravo da pred svima odgovorno ustvrdim da smo u minulom vremenu na pravi način raspolagali gradskim Budžetom, a to je sada evidentno na svakom koraku ili, ako mogu dodati, u svakoj oblasti.

Zbog svega toga, nemam dilemu – ja znam da ću, kada budemo svodili račune iz ove fiskalne godine, pred vas izaći i ustvrditi da smo još jednom ispunili obećano. Jer, baš kao i svih prethodnih godina, i ovaj ćemo budžet ostvariti u cjelosti – zaključio je gradonačelnik Bogdanović.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018