Zamjenik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Jan Eliasson posjetio Prijestonicu Cetinje
09.03.2014

Uz gospodina Eliassona, na Cetinju su boravili i šef Kancelarije UN u Beogradu Peter Due, te stalni predstavnik UNDP u Crnoj Gori Rastislav Vrbensky.

Tokom posjete, gradonačelnik Bogdanović i gospodin Eliasson obišli su istorijsko jezgro Cetinja, pri čemu su posjetili neke od lokacija na kojima su realizovani zajednički projekti Prijestonice Cetinje i Sistema Ujedinjenih nacija.

Prva od lokacija bilo je bivše britansko poslanstvo, kao jedno od zdanja koja su rekonstruisana tokom dosadašnje realizacije projekta „Beautiful Cetinje“. Gradonačelnik Bogdanović informisao je današnjeg sagovornika kako pomenuti projekat podrazumijeva rekonstrukciju objekata u istorijskom jezgru uz primjenu najsavremenijih elemenata energetske efikasnosti, a da u njegovoj realizaciji učestvuju Prijestonica Cetinje i UNDP.

Nakon toga, uslijedila je i posjeta Dvorskom trgu, koji je u potpunosti rekonstruisan 2011. godine, upravo kroz zajednički angažman Prijestonice Cetinje i UNDP.

Gradonačelnik Bogdanović upoznao je gospodina Eliassona sa činjenicom da je Cetinje jedini grad u regiji u kojem postoji Park Ujedinjenih nacija, pri čemu je govoreno i o drugim projektima u kojima aktivno učestvuju gradska uprava i UNDP, UNICEF, UNHCR ili UNESCO.

Tokom razgovora, gradonačelnik Bogdanović naglasio je kako je Cetinje prije dvije godine posjetio i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun, a prošle godine i direktorka UNDP za Evropu i Zajednicu Nezavisnih Država Džihan Sultanoglu. On je istakao kako će naš grad tekuće godine posjetiti i generalna direktorka UNESCO Irina Bokova.

Zamjenik generalnog sekretara UN istakao je kako aktivnosti na Cetinju predstavljaju odličan primjer na koji način može biti trasirana saradnja gradskih uprava sa Sistemom UN. On je iskazao posebno zadovoljstvo činjenicom da je UN, sarađujući sa Prijestonicom Cetinje, doprinio projektima koji su se ticali sanacije istorijskog jezgra Cetinja, kao jedinstvene cjeline u Crnoj Gori.

Tokom današnjeg susreta, više riječi bilo je i o zajedničkim projektima koji su u toku, poput rekonstrukcije stare bolnice „Danilo prvi“, ali i o onima koji slijede – kao što je rekonstrukcija bivšeg ruskog poslanstva.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018