Gradonačelnik Bogdanović učestvovao na tribini "Upravljanje lokalnim samoupravama u Crnoj Gori"
26.02.2014

 

Uz gradonačenika Bogdanovića, na skupu koji je upriličen u organizaciji Saveza studenata Ekonomskog fakulteta, još su govorili i predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić i predsjednik Opštine Tivat Miodrag Kankaraš.

Obraćajući se posjetiocima današnje tribine, gradonačelnik Bogdanović govorio je o mehanizmima koje je neophodno implementirati u cilju jačanja efikasnosti u radu lokalnih uprava.

- Vjerujem da ćemo se složiti sa činjenicom da su lokalne uprave donedavno bile doživljavane kao najizraženija utočišta birokratije, odnosno kao instituti dugih, zamornih procedura, čiji je rad lišen efektivnosti, kreativnosti i dinamike. Navedeno, uvjeren sam, zvuči grubo i pretjerano – ali, riječ je o stavu koji je bio široko rasprostranjen. No, ukoliko detaljnije sagledamo mogućnosti koje danas stoje pred gradovima i opštinama, a govoreći iz našeg iskustva – jasno je da rad svake gradske uprave, ipak, nudi širok spektar mogućnosti u pogledu kreativnog pristupa radu, gotovo svakodnevnog poboljšanja efikasnosti, što nadalje vodi ka uklanjanju administrativnih barijera i brže realizacije mjera u pravcu boljeg i praktičnijeg funkcionisanja grada – istakao je on.
O funkcionisanju jedinica lokalne samouprave, pojednostavljenju procedura, podršci privrednom sektoru, projektima, međunarodnoj saradnji i njenim benefitima, te o kadrovskim pitanjima poput angažmana mlađih ljudi i viška zaposlenih koji je karakteristika gotovo svih gradskih i opštinskih uprava u zemlji, gradonačelnik Bogdanović govorio je na osnovu primjera iz rada Prijestonice Cetinje.

Kako bi gradovi i opštine, dodao je gradonačelnik Bogdanović, funkcionisali kao istinski servisi građana, neophodno je u kontinuitetu praviti iskorake, pratiti inovativne trendove i odgovoriti izazovima koji se nameću pred lokalnim zajednicama.

- Iskoraci, međutim, nijesu potrebni samo zato da bi svoj rad porediti sa drugima. Ili, ako ćemo svoj rad vrednovati tako što ćemo praviti paralele - kako je bilo nekad, a kako je sada. Naprotiv. Iskoraci su potrebni isključivo kako bi građani, iz dana u dan, živjeli u boljoj i uređenijoj sredini - kako bi svakim novim projektom bio riješen makar jedan problem sa kojim se barem dio populacije suočava. Jedino u takvom pristupu radu, nalazi se ključ uspjeha svake lokalne uprave ponaosob. Imajući to u vidu, apsolutno sam uvjeren da ćemo i u vremenu koje slijedi imati dovoljno mogućnosti i kapaciteta, odnosno da ćemo ispuniti predstojeće ciljeve. Jer, samo odgovornim pristupom i predanim radom, opravdaćemo ulogu servisa građana - efikasnog, efektivnog i ekonomičnog, onakvog kakav on danas i treba da bude – zaključio je gradonačelnik Bogdanović.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić govorio je o aktivnostima u pogledu revitalizacije privrede, koje su u tom gradu prevashodno bazirane na uspostavljanju biznis zona. Korišćenje hidro-potencijala, prema riječima predsjednika Žurića, jedna je od značajnih mjera koje u budućnosti treba da realizuju lokalne uprave sa sjevera naše države. Govoreći o animiranju privrednika, on je naglasio kako put do ulaganja i novih investitora podrazumijeva prethodni rad lokalnih uprava na brojnim poljima, a prevashodno u pogledu izrade prostorno - planske dokumentacije i kreiranja biznis zona.

Predsjednik Opštine Tivat Miodrag Kankaraš upoznao je posjetioce današnje tribine sa vodećim investicijama u tom primorskom gradu, pri čemu je naglasio i podatke koji se tiču projektovanih prihoda i benefita od tih projekata u budućnosti. On je naglasio kako proces optimizacije broja radnih mjesta predstavlja reformu koja je neminovna u radu svih jedinica lokalne samouprave u Crnoj Gori, pritom akcentujući rezultate koje je u toj sferi postigla Opština Tivat. Teritorijalno najmanja, a po gustini naseljenosti vodeća opština u državi, kako je dodao predsjednik Kankaraš, i u budućnosti će biti posvećena podršci investicijama, jer je riječ o procesu koji je u interesu cjelokupnog stanovništva.

Tokom drugog dijela tribine, posjetioci su bili u prilici da postavljaju pitanja današnjim učesnicima, koja su se prevashodno odnosila na teme vezane za efikasnost rada gradskih i opštinskih uprava i revitalizaciju privrede u lokalnim zajednicama, ali i na pitanja poput viška zaposlenih, obrazovanja novih jedinica lokalne samouprave u Crnoj Gori i korišćenja prirodnih i drugih potencijala kojima raspolažu gradovi i opštine.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018