"Cetinjski list": Intervju sa gradonačelnikom Aleksandrom Bogdanovićem
24.02.2014

U nastavku, integralno prenosimo intervju gradonačelnika Bogdanovića "Cetinjskom listu".

Koliko možemo uraditi govori sve što smo do sada uradili

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović rado se odazvao pozivu da govori za portal Cetinjski list. Čestitajući nam godinu rada i postojanja Bogdanović kaže da će u narednom periodu raditi na stvaranju novih radnih mjesta na Cetinju,da će raditi na realizaciji započetih projekata i otpočeti nove. Gradonačelnik je zadovoljan radom javnih službi, najavljuje i određene promjene u organima gradske uprave i osvjezavanje  kadrovske strukture u nekoliko resora. Smatra da odbornici, nezavisno od političke pripadnosti, moraju biti posvećeni svom gradu i svojim sugrađanima.

  • S obzirom na Vaš ekspoze nakon izbora za gradonačelnika, želio bih da ukažete koji su projekti prepoznati kao prioritet i kojom će se dinamikom odvijati, uz obavezan podatak koliko će novca trebati i odakle će se obezbijediti? Uz osvrt na realizovane projekte tokom dosadašnjeg mandata.

Na samom početku, želim istaći da naša gradska uprava ima dobre rezultate iz prošlog perioda. I kako sam to još ranije kazao, ko god želi osporiti tu tvrdnju, prvo bi u obzir trebalo da uzme sljedeće lokacije – Dvorski trg, Njegoševa ulica, gradska tržnica, novi vatrogasni dom, Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, stambena zgrada solidarnosti, Univerzitetski kompleks fakulteta umjetnosti, saobraćajnica na ulazu u grad, bivše Britansko poslanstvo, stara bolnica “Danilo prvi”, biznis zona u gornjem ‘Obodu’, bivša “Tarina” garaža… O, uslovno rečeno, ‘manjim’ projektima, poput nove javne rasvjete, gradnje i rekonstrukcije saobraćajnica, ovom prilikom neću govoriti.

Dakle, mnogo toga smo počeli i završili, otvoreni su mnogi funkcionalni objekti, a nekadašnje ruine i zapuštene lokacije već su dobile ili dobijaju nove obrise, a prije svega - novu namjenu. Stimulansi koje smo ponudili privrednicima, već su naišli na pažnju i na sasvim konkretne rezultate, o kojima sam već u više navrata govorio.

Stoga, o nama i o tome koliko možemo uraditi, najbolje će reći sve što smo do sada uradili. A među ključnim aktivnostima koje su planirane za ovu godinu, koje predstavljaju prioritet, nastavićemo sa aktivnim pregovorima sa predstavnicima privrednog sektora, kako bi korišćenjem naših olakšica otvorili nova radna mjesta na Cetinju. Vjerujem da ne treba podsjećati da ove godine slijedi i finalna faza rekonstrukcije vodovodnog sistema, što je takođe jedan od suštinskih prioriteta.

Ono što želim posebno istaći, jeste da ćemo i ove godine, baš kao i prethodnih, imati naklonost državnih institucija u pogledu podrške mnogim od naših projekata. Jer, kako smatram da je razvoj Cetinja proces koji se ne tiče samo Cetinjanki i Cetinjana, već čitave države, onda mi je drago što Vlada Crne Gore, ali i mnoge nacionalne organizacije, prate i pomažu naše aktivnosti. Ne želim izostaviti ni naše međunarodne partnere, kao što su UNDP ili Evropska banka za obnovu i ravoj ali i ambasade mnogih prijateljskih zemalja, koje su nam već do sada mnogo pomogle – bilo kroz sredstva iz različitih fondova, ili kroz animiranje investitora iz svojih zemalja.

Stoga, u procesu koji smo počeli prije tri godine, od vitalnog je značaja pridobiti što veću podršku državnih i međunarodnih struktura, a mi smo u tome uspjeli.

Posebno ćemo tretirati projekte koji se odnose na razvoj i gradnju novih turističkih sadržaja. Jer, dopadalo se to nama ili ne, nepobitna činjenica je da turizam predstavlja jednu od ključnih, ako ne i glavnu privrednu gradnu u pogledu budućnosti ovog dijela Crne Gore.

  • Da li će dva velika projekta,koja su iz objektivnih razloga do sada bila u ''drugom planu'', žičara Kotor-Lovćen- Cetinje i izgradnja objekta za ikonu Bogorodice filermose, konačno početi da se realizuju ili će se sačekati povoljnija finansijska situacija?

Čini se da, povodom projekta gradnje žičare, u ovom trenutku najmanje toga zavisi od nas. Jer, sav dio posla koji je bio na Prijestonici Cetinje, okončan je još tokom prošlog ljeta. Sa druge strane, duboko se nadam da će uskoro doći do usvajanja Prostornog plana posebne namjene za Nacionalni park “Lovćen”, s obzirom da je to, tokom dužeg vremena, neopravdano prolongirano. Čim se to dogodi, slijedi momenat za koji smo sasvim spremni, a to je raspisivanje tendera za izbor privatnog partnera koji će i izvoditi radove. Izmještanje ikone bogorodice Filermose u Cetinjsku pećinu, proces je kojim se bavimo već neko vrijeme i trenutno je u toku finalizacija glavnog projekta.

Svakako, vjerujem da je riječ o dva od nekoliko ključnih projekata za dalje osavremenjavanje turističke ponude Cetinja. Jer, podsjetiću i da ćemo ovog ljeta, zajedno sa privatnim partnerima, valorizovati Lipsku pećinu, ali i da je minulih dana počela rekonstrukcija buduće Vinske kuće – Vinskog muzeja, što će takođe predstavljati još jedan zanimljiv, a za crnogorske prilike, i rijedak sadržaj za posjetioce.

  • Da li je završena izrada Budžeta za 2014 godinu, na koliki iznos se planira?

Izrada budžeta je završena i nacrt je, prije nekoliko dana, predstavljen javnosti. Budžet grada je planiran u visini od 7,9 miliona eura i time je veći i od prošlogodišnjeg i od budžeta za 2012. godinu. Naravno, vjerujem da, nakon pokazatelja iz protekle dvije godine, nema sumnje da će i ovogodišnji budžet biti ostvaren u cjelosti.

Kada govorim o tom dokumentu, ne bih želio propustiti i da kažem kako je za ovu godinu predviđeno još više izdataka u pogledu razvojnih i infrastrukturnih projekata, čemu smo posvetili naročitu pažnju pri izradi nacrta. S obzirom na to da je javna rasprava o nacrtu budžeta u toku, pozivam zainteresovane građane da dostave svoja mišljenja i prijedloge.

  • Da li će doći do promjena na rukovodećim mjestima u lokalnoj upravi i da li se zna u kojim resorima?

Hoće. Upravo tekućih dana, između ostalog, radim i na finalizaciji tog procesa. Promjene će se, prije svega, ogledati u rotaciji dijela rukovodilaca organa gradske uprave i osvježavanjem kadrovske strukture u nekoliko resora.

Iako apsolutno stojim iza činjenice da su oni u prethodnom mandatu zadovoljili u pogledu rukovođenja sekretarijatima, direkcijama, službama i upravama Prijestonice Cetinje, uvjeren sam da je takva promjena poželjna, kako bi dio rukovodilaca dobio novu motivaciju, a čime ćemo izbjeći tu, u administraciji uvijek prisutnu mogućnost da obavljanje ustaljenih aktivnosti postane stvar rutine, a time i monoton proces. Stoga, nove rukovodioce dobiće većina resora.

Takođe, promjenama će biti obuhvaćen i moj kabinet. Ipak, tu neće biti temeljnih kadrovskih promjena – kabinet će biti ‘pojačan’, uz nešto drugačiju strukturu u odnosu na prethodni mandat.

  • Koliko ste kao prvi čovjek Prijestonice zadovoljni radom javnih službi i da li vidite prostor za eventualna poboljšanja njihovog rada?

Moram istaći da sam zadovoljan radom naših gradskih preduzeća, ali i time što je rukovodstvo JP preduzelo kako bi unaprijedilo proces rada. Primjeri JP “Vodovod i kanalizacija” ili Javnog – komunalnog preduzeća, koji su u proteklom vremenskom okviru, čvrsto sarađujući sa međunarodnim partnerima, obezbijedili nova vozila, uređaje ili opremu, potvrđuju da javne službe danas nijesu, niti treba da budu kolektivi koji će samo obavljati poslove utvrđene internim aktima. Jer, danas, kada se lokalnim institucijama nude brojne mogućnosti, javna preduzeća moraju biti fokusirana na potragu za partnerima i finansijskim sredstvima zahvaljujući kojima će u kontinuitetu raditi na unapređenju svoje mehanizacije i kapaciteta. I drago mi je što cetinjska preduzeća danas mogu poslužiti kao pozitivan primjer u tom pogledu.

Svakako, ne mogu a da ne pomenem znatno dinamičnije aktivnosti JKP Cetinje na održavanju grada, ili dio svega što smo realizovali u JP “Vodovod i kanalizacija” kako bi vodosnabdijevanje u posljednje tri godine sa dnevnih i večernjih restrikcija bilo svedeno na obustave koje danas traju svega nekoliko časova. Vidim osjetan napredak i u radu Turističke organizacije Prijestonice Cetinje, koja je za veoma kratko vrijeme napravila mnogo iskoraka… Ono što me posebno raduje, jeste podatak da su sva javna preduzeća u gradu, tokom posljednje tri godine, uprkos krizi, uspijevala da na vrijeme izmiruju zarade prema zaposlenima, što govori o stabilnosti u njihovom finansijskom poslovanju.

Naravno, prostor za poboljšanje rada uvijek postoji, i otud sam nedavno uticao na rukovodioce svih javnih preduzeća da već počnu sa novim promjenama u funkcionisanju, sa novim koracima – jer  mislim da njihov angažman ne može da trpi ni same nagovještaje stagnacije u organizaciji, a posebno u radu.

Za kraj sam ostavio i pitanje RTV “Cetinje”, javnog emitera koji uvijek zaslužuje posebnu pažnju. Da je tako, potvrdio sam već po samom dolasku na dužnost gradonačelnika, s obzirom na to da je rješavanje tada velikog problema u funkcionisanju JLRDS “Radio Cetinje” bio jedan od prvih zadataka kojima sam se bavio. Drago mi je što ćemo uz radio, dobiti i gradsku televiziju, ali i zbog toga što je vaš servis aktivan i u pogledu izrade portala “Cetinjski list”, koji svakodnevno posjećujem i ovom prilikom želim Vam čestitati i na prvoj u, nadam se, nizu uspješnih godina rada.

Svakako, iako Prijestonica Cetinje izmiruje svoje obaveze predviđene aktom o rješenju nekadašnjeg problema u JLRDS “Radio Cetinje” iz 2011. godine, a koje se prevashodno odnose na sferu finansija, jasno je i da unutar samog preduzeća treba napraviti još mnogo koraka kako bi ono u potpunosti bilo oporavljeno. U tom pravcu, mi ćemo pružiti punu podršku i svoj doprinos, a vjerujem da će aktuelni menadžment  RTV  “Cetinje” sprovesti neophodne aktivnosti.

  • Nakon posljednjih izbora politička scena u Prijestonici se bitno promjenila, Vaša stranka je dobila apsolutnu većinu. Vi ste unatoč toj činjenici otvorili vrata svima koji participiraju u lokalnom parlamentu i pozvali ih da uzmu učešća u radu zarad boljeg i kvalitetnijeg života na Cetinju. Da li je Vaš poziv imao efekta da li ima saradnje sa opozicionim strankama?

Prije svega, moram istaći da taj poziv nije bio kurtoazan. Naprotiv. Jer odbornici, nezavisno od političke pripadnosti, moraju biti posvećeni svom gradu i svojim sugrađanima, koji su i podržali njihov izbor u gradski parlament. Stoga, vjerujući da je interes Cetinja preči od interesa i programskih načela bilo koje političke partije, pozvao sam sve odbornike da u narednim godinama, zajedno, svi rade ka istom cilju – a to je razvoj Cetinja i bolja budućnost za naše sugrađane.

Sasvim sam siguran da moj poziv jeste imao efekta,jer  danas imamo situaciju da dio odluka i dokumenata koji predstavljaju temelj za rješavanje nekih od najizraženijih gradskih problema, dobijaju gotovo nepodijeljenu podršku u gradskoj Skupštini. Svakako, dobro je i to što je u ovom sazivu parlamenta zastupljeno još više političkih grupacija, jer vjerujem da je u procesu funkcionisanja jednog grada i određivanju smjernica za njegovu bližu ili dalju budućnost, neophodno čuti što više mišljenja, prijedloga i ideja.  Stoga, vjerujem da je jasno zbog čega sam ranije iskazao stav da Skupština grada ne treba da bude mjesto suprotstavljanja stavova pozicije i opozicije, već naš ključni partner u cilju završetka brojnih zadataka koji su pred nama, a koji će donijeti bolji život našim sugrađanima.

Konačno, za razliku od gradskog parlamenta, gdje, zahvaljujući radu svih odbornika, već osjećamo pozitivne promjene, istovremeno smo mogli uočiti i jednu zabrinjavajuću pojavu, vezanu za državni zakonodavni dom. Naime, iako su, ne tako davno, iskazivali svoju punu i, kako se ispostavilo, tek deklarativnu podršku Cetinju, pojedini predstavnici građana Crne Gore, a bolje je reći više stranaka u državnom parlamentu, učinili su sve kako bi blokirali usvajanje krucijalnog akta u pogledu daljeg razvoja našeg grada – Zakon o Prijestonici. I kada postavimo sasvim logično pitanje – zbog čega bi neko, ko se zalaže za dobrobit Cetinja, bio protiv zakonskog akta koji našem gradu svake godine garantuje gotovo deset odsto novca iz kapitalnog budžeta, onda je, prije svega, jasno koliko je tim pojedincima uopšte i stalo do Cetinja.

M. Z.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018