Na Balšića pazaru obilježeno sedam decenija od smrti Gojka Kruške i Muse – Buta Hodžića
13.01.2014

Tim povodom, delegacije Prijestonice Cetinje, Saveza udruženja boraca Narodno - oslobodilačkog rata Crne Gore, Udruženja boraca Narodno – oslobodilačkog rata i antifašista Cetinje i Udruženja veterana NOB-a iz Skadra, položile su vijence na Balšića pazaru, na mjestu na kojem su 13. januara 1944. godine vješanjem pogubljeni Gojko Kruška i Musa – Buto Hodžić.

Obraćajući se prisutnima, među kojima su bili potomci dva narodna heroja, predstavnici gradske uprave, SUBNOR, Udruženja veterana iz Skadra, članovi Izviđačkog društva "Gojko Kruška", gosti iz Albanije, te brojni građani Cetinja, gradonačelnik Aleksandar Bogdanović istakao je kako saga o dvojici navedenih protagonista Narodno – oslobodilačke borbe jeste „priča o beskompromisnoj težnji ka slobodi i o hrabrosti“.

- Njihova smrt, zauvijek ostaje upamćena kao simbol postojanosti u momentu kada je najteže biti postojan. Njihov prezir prema okupatorima ostaje vječni simbol prkosa iz perioda kada je najteže bilo prkositi. Tog 13. januara 1944. godine, na vješalima na Balšića pazaru, jedan pored drugog bili su oni koji su i u svojim posljednjim trenucima bili ponosni - u vremenu kada je najteže bilo ostati ponosan. Njih dvojica nijesu dočekali konačno oslobođenje, ali svoje su živote dali kao glasnici slobodarske misli u utamničenom i okupiranom društvu – istakao je gradonačelnik Bogdanović.

Tokom današnjeg događaja, o Gojku Kruški i Musi - Butu Hodžiću govorio je i potpredsjednik SUBNOR Crne Gore akademik Zuvdija Hodžić.

- Cetinje, državna, duhovna i povijesna Prijestonica Crne Gore, grad heroj i grad heroja, sa posebnim se poštovanjem i ponosom sjeća se dvojice mladića, partizanskih boraca i partijskih ilegalaca – Skadranina Muse – Buta Hodžića i Cetinjanina Gojka Kruške, koje je na ovom mjestu, prije 70 godina, objesio fašistički okupator. Daska koju im je izmakao ispod nogu postala je postolje za spomenik pored kojeg su i uz kojeg će cetinjski mladići i djevojke, pričajući o Musi i Gojku, pokazivati ljubav i poštovanje, svjesni da svaka žrtva za slobodu čini čovjeka pobjednikom – kazao je on.

Predsjednik UBNOR Cetinje Stevan Radunović rekao je kako je Gojka Krušku i Musu - Buta Hodžića „povezala ideja za koju su se borili, zajednički neprijatelj i zajednička smrt“.

- Oni nažalost nijesu dočekali oslobođenje i pobjedu. Ali, i u smrti, oni su bili pobjednici, jer je pobijedila ideja u koju su vjerovali i za koju su se borili. Na grobovima njihovim i njihovih drugova izniklo je cvijeće za naredna pokoljenja. Iznikla je sloboda i nezavisnost za njihove narode i države - kazao je Radunović.

U svijetlu obilježavanja sedam decenija od događaja na Balšića pazaru, objavljeno je i reizdanje knjige „Gojko Kruška“, autora Radovana Radonjića.

Mladi član revolucionarnog pokreta Gojko Kruška i albanski partizan Musa - Buto Hodžić pogubljeni su vješanjem od strane okupatora 13. januara 1944. godine.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018