"Pobjeda": Intervju sa gradonačelnikom Aleksandrom Bogdanovićem
13.01.2014

U nastavku integralno prenosimo današnji intervju.

Očekuje nas razvojni budžet

Prijestonica Cetinje jednaje od rijetkih opština u Crnoj Gori u kojojje godinu iza nas, ali i onu prethodnu obilježilo trocifreno ostvarenje budžeta, kao i niz razvojnih projekata.O planiranom budžetu za tekuću godinu, ali i nizu novih projekata koji grad pod Lovćenom očekuju razgovarali smo sa gradonačelnikom Aleksandrom Bogdanovićem.

POBJEDA: Kakav budžet očekuje prijestonicu u 2014. godini?

BOGDANOVIĆ: Tokom protekle tri godine imali smo procentualno ostvarenje budžeta u trocifrenom iznosu. To je, sasvim sigurno, jedinstven slučaj u Crnoj Gori. Takođe, minulu fiskalnu godinu zaključili smo bez kreditnih zaduženja, što će bitno doprinijeti smanjenju javnog duga. Ni tokom 2013. godine nijesmo imali problema pri izmirivanju obaveza prema zaposlenima, ne samo u gradskoj upravi, već i u našim javnim preduzećima. Sve to, ali i još niz indikatora iz sfere javnih finansija daju mi za pravo da ustvrdim da je pred nama još jedna godina u kojoj ćemo voditi odgovornu fiskalnu i finansij sku politiku.Kada je riječ o budžetu, kako ste i sami upoznati, zbog nedavnih gradskih izbora, i mog reizbora, koji je uslijedio u decembru, ove godine on će biti kreiran nešto kasnije. No, već sada mogu najaviti da će on imati još snažniji razvojni karakter u odnosu na prošlu godinu, kada je gotovo trećina budžeta otpadala na kapitalne izdatke.Ključni cilj je da očuvamo kontinuitet u pogledu smanjenja gradskog duga, odnosno da 2014. godinu zatvorimo uz niži javni dug u odnosu na njen prvi dan.

POBJEDA: Zakon koji bi umnogome pomogao prosperitet i razvoj prijestonice zakon o prijestonici nije usvojen. Zašto?

: Naspram niza dobrih vijesti krajem prošle godine bili smo prilično razočarani činjenicom da je dio predstavnika građana u Skupštini Crne Gore iz dva navrata blokirao glasanje o novom zakonu o prijestonici. Naše razočarenje, međutim, nije proisteklo iz toga što je propuštena šansa da Cetinje u novu kalendarsku go dinu uđe sa novim, znatno naprednijim zakonskim aktom, jer vjerujem da će on biti usvojen već narednih mjeseci. Glavni razlog bilo je to što je dio poslanika u državnom zakonodavnom domu pokazao manjak odgovornosti prema Cetinjankama i Cetinjanima i prema interesu našeg grada, koji je, ipak, prijestonica svih građana Crne Gore. Ali, kako sam već kazao, vjerujem da će novi zakon o prijestonici dobiti neophodnu većinu glasova u državnom parlamentu već tokom predstojećih mjeseci.

POBJEDA: Iako je puno pisano o realizovanim projektima na Cetinju, koji je Vama lično najdraži?

BOGDANOVIĆ: Među brojnim projektima koje smo počeli i realizovali u protekloj godini, posebno bih izdvojio završetak gradnje i početak rada Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju. Iako nije ni finansijski ni vremenski najzahtjevniji, taj projekat izdvajam jer ima značaj sa edukativnog, društvenog i humanog aspekta. Svakako, kao posebno dragocjenu aktivnost vidim i podsticaje privrednom sektoru, koji su već rezultirali novim radnim mjestima u našem gradu. Naravno, ne mogu propustiti da pomenem i Njegoševu ulicu, kojoj smo u protekloj godini podarili izgled kakav i zaslužuje najpoznatija,ujedno i glavna ulica našeg prijestonog grada.

POBJEDA: Koji projekti će obilježiti godinu u prijestonici?

BOGDANOVIĆ: Pred nama je, prije svega, završetak rekonstrukcije gradske tržnice i autobuske stanice, ali i početak druge faze gradnje univerzitetskog kompleksa fakulteta umjetnosti. Nakon toga, ući ćemo i u nekoliko novih projekata, a prevashodno mislim na aktivnosti u pogledu daljeg otvaranja novih radnih mjesta.

POBJEDA: Kada očekujete početak rada televizije Cetinje?

BOGDANOVIĆ: S obzirom da su u toku završni radovi u samom objektu, nakon kojih slije di instalacija tehnike, očekujem da će televizija Cetinje sa radom početi krajem mjeseca. Pripremne aktivnosti u pogledu uspostavljanja programske šeme i kadrovskog tima već su okončane, što će takođe uticati da novi medij u našem gradu što prije počne sa radom.

J. Đ.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018