"Pobjeda": Praznovali radno, rezultati obećavaju
12.01.2014

U nastavku, integralno prenosimo pomenuti tekst.

Praznovali radno, rezultati obećavaju

Praznični dani u crnogorskoj prijestonici protekli su u znaku osjetnog rasta posjeta gostiju, ali i manifestacija koje su u značajnoj mjeri doprinijele povećanju posjećenosti prijestonice. Da je tako, potvrđuje podatak da je Božićnom koncertu na Dvorskom trgu, tokom kojeg su nastupili sastavi „Colonia“ i „Tropico band“, prisustvovalo više od 10.000 posjetilaca. Pritom, svi smještajni kapaciteti u gradskom području, od hotela do privatnog smještaja, tokom prazničnih dana bili su popunjeni.

- Uspostavljen 2011. godine, Božićni koncert upravo je jedna od manifestacija zahvaljujući kojima Cetinje više nije prepoznatljivo samo po ljetnjim kulturnim događajima. Kako su godine odmicale, tako su posjete Božićnom koncertu gotovo konstantno rasle. Ove godine, taj tradicionalan događaj, prvi je put trajao dva dana, što je naišlo na pozitivnu reakciju publike –  kažu iz prijestonice Cetinje.

Kako je najavljeno iz prijestonice Božićni koncert samo je uvod u još jednu sadržajnu godinu u sferi umjetnosti, koju će obilježiti brojni događaji, počev od tradicionalnih rok i džez festivala, preko posjećenih manifestacija na seoskom području, poput Kobiljeg Dola, Rijeke Crnojevića ili Njeguša, sve do smotri koje se odnose na pozorište, književnost i druge vrste umjetnosti.

Iz prijestonice podsjećaju da je tokom prošle godine kulturne manifestacije u tom gradu posjetilo više od 50.000 ljudi, od čega je najznačajniji bio tradicionalni program „Ljeto u prijestonici“. Segmente tog programa, kao što su „Cucka jeka“, „Riječka noć“, „Njeguška trpeza“, nastupi muzičara poput „Van goga“, „Zabranjenog pušenja“, Tereze Kesovije i brojnih drugih, prošle godine ispratilo je oko 35.000 posjetilaca.

U gradu vjeruju da će rekordna posjeta kulturnim događajima na Cetinju, zabilježena 2013, ove godine biti premašena.

- Znajući da smo već tokom prvih dana nove kalendarske godine imali dva događaja kojima je prisustvovalo oko 10.000 posjetilaca, nema sumnje da će prošlogodišnje brojke biti nadmašene. Kao gradska uprava, u saradnji sa Turističkom organizacijom i partnerskim institucijama, potrudićemo se da kvalitetom umjetničkog programa dodatno utičemo na rast posjeta – smatraju u prijestonici.

- Podsjetiću da je Cetinje jedini grad koji je na centralnom trgu organizovao proslavu tokom Božićnih praznika. Zahvaljujući izuzetnom angažmanu ugostitelja, nakon koncerata u brojnim lokalima organizovan je muzički program, pa su naši gosti minulih dana zaista mogli da uživaju u dobrom provodu. Naš primarni cilj bio je povećanje broja posjetilaca, u čemu smo definitivno uspjeli, a o čemu svjedoči i podatak da su smještajni kapaciteti na Cetinju tokom božićnih praznika bili puni – kaže za Pobjedu direktorica Turističke organizacije prijestonice Cetinje Ana Ivanović.

- Prethodnih dana imali smo posjetioce ne samo iz Crne Gore, već i zemalja regiona, pa i šire. Uz to, agencije su organizovale prevoz ka Cetinju iz više crnogorskih gradova, tako da su protekli muzički događaji ispraćeni na izuzetan način. Još jedan podatak vezan je za novogodišnje praznike, s obzirom da se i u tom periodu znatan dio turista – pa i onih koji su posjetili dočeke u drugim gradovima – opredijelio za boravak na Cetinju, prevashodno zbog popularnih cijena smještaja i pratećih usluga – naglašava Ana Ivanović.

Uključujući i kulturne manifestacije, Cetinje je prošle godine posjetilo više od 160.000 gostiju. Riječ je o rekordnoj posjeti, no u Turističkoj organizaciji grada navode kako očekuju da će broj gostiju ove godine biti još veći.

I gradonačelnik prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović zadovoljan je posjetama zabilježenim u prvim danima 2014. godine.

- Svi raspoloživi podaci, od posjeta prvim ovogodišnjim manifestacijama i broja gostiju koji su boravili u našem gradu, sve do ostvarenog prometa ukazuju da već sada možemo govoriti o osjetnom rastu. Zbog toga, možemo biti zadovoljni prvim danima januara, vjerujući da oni nagovještavaju uspješnu godinu – ističe Bogdanović u razgovoru za Pobjedu.

Da su kulturne manifestacije u prijestonici za veoma kratko vrijeme izrasle u svojevrsne brendove od značaja za čitavu državu, potvrđuju i brojna priznanja. Posljednje i najznačajnije među njima ozvaničeno je na decembarskoj dodjeli „Wild Beauty Awards“ gdje je događaj „Cucka jeka“, koji prijestonica Cetinje realizuje u saradnji sa Dragoljubom Đuričićem i gradskom Turističkom organizacijom, proglašen za event godine.

- Drago nam je što je „Cucka jeka“ prepoznata na taj način, jer je riječ o jedinstvenoj manifestaciji koja sa godinama stiče sve veću popularnost. Pomenuto priznanje, za sve nas, koji učestvujemo u organizaciji događaja u Kobiljem Dolu, predstavlja izuzetan podstrek za dalji rad. A kada govorim o „Cuckoj jeki“, onda moram pomenuti da upravo taj događaj, baš kao i „Riječka noć“ ili „Njeguška trpeza“, jeste primjer na koji način i ruralno područje može biti sasvim ravnopravno uključeno u kulturni program – kaže Bogdanović.

Dva božićna koncerta na Cetinju imala su i humanitarni karakter. Naime, prijestonica Cetinje i Turistička organizacija grada priključili su se akciji „Osmijehom za Đoleta“, čiji je cilj prikupljanje pomoći mladom Kotoraninu Đorđu Lubardi, koji je obolio od leukemije i nalazi se na liječenju u Lajpcigu. Svi posjetioci, stoga, bili su u prilici da na Dvorskom trgu tokom dva muzička nastupa svojim prilozima podrže humanitarnu akciju.

J.Đ.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018