Položeni vijenci na obelisk u Bajicama i spomenik "Lovćenska vila"
06.01.2014

 

Vijenac na obelisk u Bajicama, u znak sjećanja na učesnike Božićne pobune iz 1919. godine, položili su gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, predsjednik UBNOR Cetinje Stevan Radunović i sekretar te organizacije Lazar Čelebić.

Obilježavanju 95. godišnjice Božićne pobune prisustvovali su brojni posjetioci, među kojima i mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo. Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Bogdanović naglasio je kako Cetinje i Crna Gora sa ponosom čuvaju uspomenu na učesnike Božićne pobune.

- Ponosni na svoju prošlost i na sve koji su dio nje – ponosni smo i na Božićni ustanak iz 1919. godine, koji ne predstavlja samo istorijski događaj, već i svojevrstan kult, kao svijetlu iskru u tami jednog vremena. A sjaj te iskre koja je gorjela za crnogorsku slobodu, koju nijesu mogli potčiniti ni ugasiti mnogi koji su to željeli, vremenom je postajao sve upečatljiviji. I gorio je – u borbi i u miru, u domovini i u izgnanstvu, do konačne pobjede - do dana kada se crnogorski narod izborio za svoju slobodu.

I zato, Božićni ustanak, ostaje zauvijek upamćen kao datum našeg ponosa, kao događaj koji podsjeća na hrabrost crnogorskog naroda, koji nije želio ćutati ni onda kada je bilo najteže govoriti, koji nije želio izgubiti svoje dostojanstvo – rekao je on.

U znak sjećanja na 6. januar 1916. godine, kada je, pri potonuću broda „Brindizi“ u Medovskom zalivu stradalo više od 350 crnogorskih dobrovoljaca, brojni građani posjetili su i spomenik „Lovćenska vila“.

Tim povodom, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, odbornik u Skupštini Prijestonice Cetinje prim. dr Milutin Vukić i predsjednik UBNOR Stevan Radunović položili su vijenac na pomenuti spomenik.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018