Svečanošću u Vladinom domu obilježen 4. januar - Dan osnivanja Prijestonice Cetinje
04.01.2014

Pozdravljajući prisutne, gradonačelnik Bogdanović istakao je kako 4. januar 1482. godine predstavlja datum tokom kojeg je počelo ispisivanje jedne uzbudljive, značajne i vječne priče.

- Dolaskom crnogorskog gospodara Ivana Crnojevića na Cetinjsko polje, počeo je cjelovit proces nastanka. Nastanka znamenitih poglavlja, kako onih koja su dio naše svijetle i slavne istorije, tako i onih koja još traju i na koja nikad neće biti stavljena tačka. A tačke neće biti jer, Cetinje je vječno. Vječna je i Crna Gora. Baš onako kako je to gospodar crnogorski Ivan Crnojević želio da bude, nakon dana razaranja i patnje, koji su prethodili njegovom dolasku na Cetinje i vaskrsnuću Crne Gore. I zato, sve što Cetinje jeste danas, kako je to bilo i juče, a jednako kao što će biti i sjutra, služi na čast čitavoj Crnoj Gori, ponosnoj na svoju Prijestonicu - kazao je on.

Gradonačelnik Bogdanović, tokom obraćanja, obrazložio je odluku da ovogodišnja Povelja “Ivan Crnojević” bude dodiljeljena Fudbalskom klubu “Lovćen”.

- Vjerujem da ćemo se složiti da je danas u našoj državi mnogo fudbalskih klubova koji su dostojni reprezenti svojih sredina, kojima se njihovi gradovi ponose i čiji uspjesi ili antologijske utakmice zauzimaju posebno mjesto u lokalnom životu. I “Lovćen” je jedan od njih. Ali - “Lovćen” je i više od toga. Jer, ako govorimo o “Lovćenu”, onda govorimo i o 1913. i o 1945. i o 2006. godini. A ako govorimo o jednoj vječnosti, o svim godinama koje su iza našeg vremešnog, a ponosnog i uspješnog kluba – onda ne možemo zaobići ni prvo fudbalsko takmičenje u Crnoj Gori, Sportsku olimpijadu iz 1914. godine, na kojoj je “Lovćen” osvojio zlatno odličje. A jednako ne možemo izostaviti ni dvadesete i tridesete godine prošlog stoljeća, kada je naš klub bio osvajač dvije Zetske olimpijade i četiri crnogorska fudbalska prvenstva. A ako govorimo o “Lovćenu” - onda je teško zaboraviti i poslijeratno razdoblje, ta tri čuvena baraža za plasman u Prvu jugoslovensku ligu, dane velikih utakmica u saveznom takmičarskom rangu, ili sve one koji su svojim nastupima mamili hiljade naših sugrađana na Obilića poljanu. I konačno – sportska priča o “Lovćenu” djelovala bi nedovršeno ako ne bi računali 2007. godinu, sa kojom počinje nova, prvoligaška saga u životopisu našeg kluba, a koja bi već ove godine mogla biti krunisana plasmanom u Evropu.

No, istorijat “Lovćena” ne čine samo brojne stranice na kojima su ispisani nezaboravni sportski uspjesi, već i one koje se tiču činjenice da je rad kluba bio neraskidivo vezan sa društvenim zbivanjima. “Lovćen” i svi oni koji su bili i koji jesu “Lovćen” tokom prošlosti dali su nemjerljiv doprinos revolucionarnim događajima, Narodno – oslobodilačkoj borbi, gradnji modernog društva utemeljenog na antifašizmu i jednakosti i, konačno, obnovi crnogorske državnosti. Fudbalski klub “Lovćen” iznjedrio je niz značajnih pojedinaca, velikana, čija imena ostaju upamćena u istoriji evropskog fudbala, ali i u drugim sredinama. Jer, iz redova “Lovćena”, bilo iz vremena kada je on djelovao pod Orlovim kršem, na terenu ka Donjem polju ili na Obilića poljani, ponikli su brojni akademici, naučni radnici, revolucionari, narodni heroji i umjetnici.

Još od prvih dana postojanja, kada je sa uspjehom osvajao trofeje u prvim crnogorskim fudbalskim takmičenjima, sve do danas, kada stremi plasmanu u Evropu, Fudbalski klub “Lovćen” okupljao je brojne građane Cetinja koji su posvećeno pratili njegov rad. I zato danas, kako je to bilo i nekad, teško je da ćete na Cetinju naći nekoga ko vam neće reći da mu je omiljeni klub – onaj iz njegovog grada – naš “Lovćen”. Sve navedeno jasno potvrđuje da je “Lovćen” danas mnogo više od fudbalskog kluba koji ima sportski značaj za svoj grad. “Lovćen” je društveni pokret, “Lovćen” je simbol, “Lovćen” je institucija i “Lovćen” - to je Cetinje – zaključio je gradonačelnik Bogdanović.

On je, takođe, obrazložio i odluku da priznanje grada ove godine bude dodijeljeno ambasadorki Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Sue K. Brown.

- Zadovoljstvo mi je i što vam se mogu obratiti u svijetlu odluke da ovogodišnje priznanje grada dodijelimo nekome ko je danas već dokazan i iskren prijatelj Cetinja. Jer, da nije bilo nje - naša gradska uprava ne bi uspjela realizovati nekoliko važnih projekata. Da nije bilo nje - teško je da bi mogli govoriti o značajnijoj afirmaciji Cetinja među američkim gostima, kako turistima, tako i predstavnicima privredno - institucionalnog sektora koji borave u Crnoj Gori. I konačno, da nije bilo nje - danas ne bi mogli govoriti o tome da je naš grad dobio još jednog privrženog partnera i prijatelja.

Da ovo priznanje u ruke ambasadorke Brown odlazi sasvim zasluženo - govori sve ono što je tokom proteklih mjeseci i godina uradila u interesu Cetinja. Tek ću podsjetiti na činjenicu da smo, upravo zahvaljujući razumijevanju i podršci današnje dobitnice – odnosno ambasade Sjedinjenih Američkih Država i predstavništva USAID - prije godinu, u okviru gradske uprave, uspostavili savremeni servis Građanskog biroa - “One Stop Shop”. A već u novembru, na Cetinju je sa radom počelo i kulturno predstavništvo Sjedinjenih Američkih Država - Američka čitaonica, koja je do danas, brojnim edukativnim i umjetničkim događajima, već opravdala svoje postojanje. A priznanje ambasadorki Brown, istovremeno je i priznanje Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, ali i misiji USAID, koja je minule godine okončala svoj uspješan rad u našoj državi. Riječ je, istovremeno, o vidu zahvalnosti američkoj vladi i američkom narodu na posvećenom odnosu u pravcu podrške našim razvojnim projektima.

Ujedno, vjerujem i da nije neophodno posebno govoriti o dobrim i sadržajnim odnosima Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država. Jer, siguran sam da je o tome već dovoljno rečeno i da ta saradnja, kako dani odmiču, postaje sve snažnija. Stoga, vjerujem da je i ovo današnje priznanje još jedan podsticaj njenom daljem jačanju, baš kao što će biti i naše buduće aktivnosti, tokom kojih ćemo graditi još čvršće partnerstvo sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori – kazao je on.

Povelju “Ivan Crnojević”, ispred FK “Lovćen”, od gradonačelnika Bogdanovića preuzeo je predsjednik Uprave Ivan Vukmirović.

 - Biti vlasnik Povelje „Ivan Crnojević“ velika je čast. Jer, ona pripada samo velikima. A ako pođemo od toga da Fudbalski klub „Lovćen“ u crnogorskim okvirima jeste veliki klub, onda su za njegovu veličinu zaslužni svi oni koji su u proteklih deset decenija bili okupljeni oko njega. A na tom popisu, hiljade su fudbalera i sportskih radnika, a još više onih koji su živjeli, radovali se ili tugovali sa svakom novom subotom ili nedjeljom - sa svakom novom utakmicom našeg „Lovćena“. I zato, ova Povelja ne pripada bilo kojem pojedincu ili određenoj generaciji. Ona pripada svim fudbalerima, sportskim radnicima i navijačima, zahvaljujući kojima istorija našeg kluba jeste posebna i zbog čega se tom istorijom ponosimo – istakao je on, zahvaljujući na priznanju.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Sue K. Brown, preuzimajući priznanje grada, naglasila je da je počastvovana odlukom da ovogodišnje priznanje grada pripadne njoj.

- Veoma sam ponosna na blisku saradnju koju smo tokom proteklih godina uspostavili između Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Prijestonice Cetinje. I stoga današnje priznanje vidim kao još jedan znak kontinuiranog konstruktivnog i obostrano plodonosnog partnerstva između Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore – istakla je ona.

Ambasadorka Sue K. Brown podsjetila je i na projekte koji su realizovani zahvaljujući zajedničkoj saradnji Ambasade SAD i Prijestonice Cetinje.

- Sve te projekte, međutim, ne bi mogli realizovati bez izuzetne podrške gradonačelnika Bogdanovića, bez napornog rada gradske uprave i bez građana Cetinja. Nadam se da ćemo nastaviti tu uspješnu saradnju i u godinama koje slijede – zaključila je ona.

Fudbalski klub “Lovćen” osmi je dobitnik Povelje “Ivan Crnojević” koja se, u svijetlu obilježavanja Dana osnivanja Prijestonice Cetinje, dodjeljuje za poseban doprinos i afirmaciju našeg grada. Prije ovogodišnjih dobitnika, jedno od najznačajnijih gradskih priznanja dobili su i akademik Dušan J. Martinović, dr Novak Jovanović, slikar i karikaturista Luka Lagator, esejista i publicista Pavle Đonović, proslavljeni slikar Miodrag – Dado Đurić, reditelj i ministar kulture Branislav Mićunović i umjetnik Dimitrije Popović.

Priznanje grada, koje se dodjeljuje povodom Dana osnivanja Prijestonice Cetinje, uvedeno je prošle godine - kada su laureati bili Vojska Crne Gore i ženska rukometna reprezentacija Crne Gore.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018