Poznati ovogodišnji dobitnici Povelje "Ivan Crnojević" i priznanja grada
02.01.2014

Povelja „Ivan Crnojević“ ove godine pripašće Fudbalskom klubu „Lovćen“ – kolektivu koji je proslavio stoljeće postojanja i koji je svojim radom i rezultatima postao prepoznatljivi sportski simbol crnogorske Prijestonice. Istorijat „Lovćena“ ne čine samo brojne stranice na kojima su ispisani nezaboravni sportski uspjesi, već i one koje se odnose na činjenicu da je rad kluba bio neraskidivo vezan sa društvenim zbivanjima – počev od nemjerljivog doprinosa revolucionarnim zbivanjima i Narodno – oslobodilačkoj borbi, sve do obnove crnogorske državnosti.

Fudbalski klub „Lovćen“ iznjedrio je niz značajnih pojedinaca, čija imena ostaju upamćena u istoriji evropskog fudbala, ali i u drugim sferama. Još od prvih dana postojanja, kada je sa uspjehom osvajao trofeje u prvim crnogorskim fudbalskim takmičenjima, sve do danas, kada stremi plasmanu u evropska klupska nadmetanja, Fudbalski klub „Lovćen“ okupljao je brojne građane Cetinja koji su posvećeno pratili njegov rad.

Uz to, i ove godine, u svijetlu obilježavanja 4. januara – Dana osnivanja Prijestonice Cetinje, biće dodijeljeno i priznanje grada. Ovogodišnji laureat je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Sue K. Brown.

Priznanje ambasadorki Brown proističe iz njenog angažmana u proteklom periodu, tokom kojeg je bila posvećen partner Prijestonice Cetinje u brojnim aktivnostima. Najznačajnije među njima jesu uspostavljanje Građanskog biroa – „One Stop Shopa“ u Prijestonici Cetinje, te otvaranje Američke čitaonice. U tim, ali i brojnim drugim aktivnostima, ambasadorka Sue K. Brown pružila je nemjerljivu podršku, zahvaljujući kojima su i realizovani pomenuti projekti.

Inače, tokom prethodnih godina, dobitnici Povelje „Ivan Crnojević“ bili su akademik Dušan J. Martinović, dr Novak Jovanović, slikar i karikaturista Luka Lagator, esejista i publicista Pavle Đonović, proslavljeni slikar Miodrag – Dado Đurić, reditelj i ministar kulture Branislav Mićunović i umjetnik Dimitrije Popović.

Priznanje grada, koje se dodjeljuje povodom Dana osnivanja Prijestonice Cetinje, uvedeno je prošle godine – kada su laureati bili Vojska Crne Gore i ženska rukometna reprezentacija Crne Gore.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018