Održan godišnji radni doručak gradonačelnika Bogdanovića sa predstavnicima medija
29.12.2013

Na događaju, kojem su prisustvovali predstavnici velikog broja medijskih kuća, gradonačelnik Bogdanović govorio je o aktivnostima u godini na izmaku, o planovima za predstojećih 12 mjeseci, pri čemu je odgovarao na brojna pitanja novinara.

- Kraju privodimo još jednu godinu u kojoj smo radili posvećeno i iz koje izlazimo sa niz rezultata i mnogo realizovanih projekata. Takođe, iza nas je i godina u kojoj je naša gradska uprava dobila izuzetno visoku podršku građana za novi mandat, i otud su pred nama još četiri godine – što je sasvim dovoljno vremena da završimo sve o čemu smo govorili kao o našim ključnim prioritetima, što se posebno odnosi na razvojne projekte – kazao je on na početku današnjeg doručka.

Govoreći o tekućoj godini, gradonačelnik Bogdanović posebno je akcentovao oblast privrede. Ističući kako je u decembru prošle godine govorio o ’stvaranju preduslova za otvaranje novih radnih mjesta’, on je kazao kako se danas već može pričati ’o prvim rezultatima podsticaja ponuđenih privrednicima, odnosno o novim sadržajima i novim zaposlenjima’. U tom pogledu, on je naglasio kako je tokom 2013. godine u privatnom sektoru otvoreno 105 novih radnih mjesta, uz više desetina zaposlenja u javnom sektoru. Pritom, gradonačelnik Bogdanović nabrojao je sva preduzeća koja su tokom ove godine, koristeći stimulanse Prijestonice Cetinje, otvorila nova radna mjesta.

On je naglasio značaj kvalitetne i sadržajne saradnje Vlade Crne Gore, koja je u protekloj godini bila posvećen partner Prijestonice Cetinje u realizaciji brojnih projekata.

Osvrćući se na razvojne i infrastrukturne projekte, on je podsjetio da je 2013. godinu obilježila rekonstrukcija gradske tržnice, autobuske stanice, gradnja Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, završetak prve faze gradnje Univerzitetskog kompleksa fakulteta umjetnosti, gradnja novog saobraćajnog koridora na ulazu u grad (kružni tok i rekonstrukcija Grahovske ulice), rekonstrukcija Njegoševe ulice, rekonstrukcija stare bolnice „Danilo prvi“, ali i još niz drugih aktivnosti.

Gradonačelnik Bogdanović objelodanio je kako će gradska uprava i tekuću godinu okončati uz izuzetno ostvarenje Budžeta – s obzirom da je u petak ono bilo na nivou od 100 odsto. On je podsjetio da su i 2013. godine uredno izmirivane obaveze prema zaposlenima u gradskoj upravi i javnim preduzećima, pri čemu – prvi put nakon dužeg razdoblja – Prijestonica Cetinje nije imala nijedno kreditno zaduženje. Kada se tome doda da je znatan dio Budžeta utrošen na realizaciju infrastrukturnih i razvojnih projekata, kako je istakao gradonačelnik Bogdanović, jasno je da je iza gradske uprave uspješna fiskalna godina.

U pogledu rezultata saradnje sa partnerskim državnim i međunarodnim institucijama, gradonačelnik Bogdanović posebno je apostrofirao činjenicu da je Prijestonica Cetinje ove godine obezbijedila 11 miliona eura za finalnu fazu rekonstrukcije vodovodnog sistema, te još osam miliona za radove na kanalizacionoj mreži i postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda.

Govoreći o 2014. godini, gradonačelnik Bogdanovič istakao je da će ključni prioritet biti nepromijenjen – Prijestonica Cetinje i dalje će snažno podsticati otvaranje novih radnih mjesta.

- Već sad imamo potpisane ugovore koji predviđaju otvaranje 117 radnih mjesta u privatnom sektoru tokom naredne godine. To je dobra osnova da tokom 2014. potpišemo još novih ugovora koji predviđaju zaposlenja naših sugrađana – kazao je on, pri čemu je definisao sa kojim su kompanijama potpisani ugovori i koliko je radnih mjesta, svakim od njih ponaosob, predviđeno.

Predstojeća godina, kako je to i ranije najavljivano, donijeće kraj višedecenijske priče o problemima u vodosnabdijevanju. Gradska uprava već je obezbijedila sredstva pa, kako je kazao gradonačelnik Bogdanović, preostaje rad na završnoj fazi rekonstrukcije.

Među ostalim projektima koji će obilježiti godinu pred nama, on je posebno istakao njih osam. Tako će 2014. godine, nakon Dvorskog trga i Njegoševe ulice, proces sanacije istorijskog jezgra biti finalizovan rekonstrukcijom Studentskog trga, a u zavisnosti od interesovanja investitora, otvorena je i opcija gradnje hotela „Lokanda“.

Ove godine predstavljen je master plan za višenamjenski kompleks „Marina Abramović Community Center Obod Cetinje“, a naredne će u pomenutoj biznis zoni već početi intenzivnije uspostavljanje sadržaja.

Kako je kazao gradonačelnik Bogdanović, naredne godine ’konačno i napokon’ počeće gradnja žičare Kotor – Lovćen – Cetinje.

- Sve što je bilo na nama u procesu pripreme dokumentacije, završeno je još ljetos. Međutim, zbog čega su procedure potrajale – potrebno je pitati dio državnih institucija. Zato smo uostalom i bili spriječeni da ove godine raspišemo već najavljeni tender – obrazložio je on.

Gradnja novih stambenih jedinica kroz javno – privatna partnerstva, takođe će biti u fokusu rada gradske uprave u predstojećoj godini.

Sljedeće godine, projekat „Beautiful Cetinje“ biće nastavljen obnovom bivšeg ruskog poslanstva, u kojem će biti smješteno sjedište Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Jedan od ključnih projekata koji će početi 2014. godine biće i gradnja modernog fudbalskog stadiona na Obilića poljani, čiji će kapacitet iznositi do 4.000 sjedišta, a koji će zadovoljavati kriterijume UEFA.

U sferi turizma – narednu će godinu obilježiti projekat izmještanja ikone Bogorodice Filermose i otvaranje Lipske pećine za turističke posjete.

Predstavnici medija, između ostalog, gradonačelnika Bogdanovića pitali su I kako komentariše činjenicu da je ove sedmice u Skupštini Crne Gore povučen sa glasanja prijedlog novog Zakona o Prijestonici.

- To ne čudi. Riječ je o situaciji na koju sam ukazao u svojoj prvoj izjavi nakon lokalnih izbora, a odnosi se na to da dio političkih subjekata sada već otvoreno pokazuje neodgovoran odnos prema Cetinju. Stoga, Zakon na kojem smo radili gotovo dvije godine, od akta koji treba podstaći razvoj našeg grada, preko noći je, zahvaljujući dijelu stranaka postao - političko pitanje. Udruženim djelovanjem, blokirali su usvajanje Zakona, a prije svega, pokazali su koliko su privrženi Cetinju kao prijestonici svoje države.

Želim podsjetiti da je riječ o poslanicima koji su, pri glasanju o Zakonu u načelu, u utorak, bili protiv – ali, kako sam već rekao, to ne čudi. Jer, još u septembru, govorio sam da se dio političara i političkih partija Cetinja sjeti tek dva mjeseca pred lokalne izbore. Kako su na izborima doživjeli poraz, tako su prestali da govore o Cetinju, a pitanje razvoja Cetinja u petak su već, kako smo čuli, okarakterisali ‘mračnim’.

No, Zakon o Prijestonici, dopadalo se to njima ili ne, biće usvojen i što nam je najvažnije – biće primjenjivan. Otud, jedino što smo proteklih dana vidjeli, jeste da su pojedinci pokazali u kojoj im je mjeri stalo do građana i građanki Cetinja – zaključio je on.

Gradonačelnik Bogdanović na kraju je ukazao na značaj izuzetne komunikacije koju je Prijestonica Cetinje tokom ove godine imala sa medijskim kućama, pritom posebno naglašavajući profesionalno, korektno i objektivno informisanje o aktivnostima gradske uprave u sredstvima javnog informisanja.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018