Dodijeljena godišnja priznanja najboljima u oblasti sporta
28.12.2013

Priznanja grada pripala su članu Crnogorskog bokserskog kluba „Cetinje“ Draganu Roganoviću (najbolji sportista), Fudbalskom klubu „Lovćen“ (najbolji sportski kolektiv), šefu stručnog štaba Rukometnog kluba „Lovćen“ Zoranu Abramoviću (najbolji trener), prvotimcu Stonoteniskog kluba „Lovćen“ i Stonoteniskog kluba osoba sa invaliditetom „Flip“ Filipu Radoviću (najbolji mladi sportista) i predsjedniku Uprave Fudbalskog kluba „Lovćen“ Ivanu Vukmiroviću (najbolji sportski radnik). Takođe, ove godine, prvi put dodijeljena su i priznanja najperspektivnijim mladim sportistima grada, koja su pripala članovima Džudo kluba „Crnogorac“ Ani Milošević, Luki Perišiću i Vuku Vickoviću.

U ovogodišnjem izboru najboljih učestvovao je rekordan broj sportskih kolektiva sa teritorije Prijestonice Cetinje – njih 34.

Ceremoniji proglašenja najboljih prisustvovali su brojni predstavnici sportskih saveza i kolektiva, kojima se obratio gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović. Sublimirajući događaje koji su obilježili proteklu sportsku godinu na Cetinju i najavljujući aktivnosti gradske uprave u sferi sporta za narednu godinu, gradonačelnik Bogdanović istakao je sljedeće:

- Gledajući vas, koji ste nas danas uvažili svojim prisustvom, uviđam da i nema potrebe govoriti o ovogodišnjim rezultatima i uspjesima cetinjskog sporta. Jer, vi to sasvim dobro znate. Vi ste, uostalom, dali i ključni doprinos tim rezultatima – i činjenici što danas sa zadovoljstvom možemo konstatovati da na Cetinju odavno nijesmo imali tako uspješnu sportsku godinu kakva je bila 2013. No, uprkos tome, dozvolite mi da vas u narednom periodu podsjetim samo na dio onih koji su obilježili godinu na izmaku, da im odam priznanje za izvanredne sportske uspjehe, ali i da se osvrnem na našu gradsku upravu – na to u kojoj smo mjeri mi nastojali podržati cetinjske sportiste, a prije svega na ono što je pred nama.

Govoreći o cetinjskom sportu, danas već možemo govoriti o čitavom nizu uspjeha. Ove godine, od subote do subote, pratili smo nove pobjede naših sportista, proslavili smo niz šampionskih odličja i velikih sportskih trijumfa – pa ću sa pravom reći da 2013. godinu kraju privodimo krajnje zadovoljni onim čemu smo svjedočili na našim terenima.

Kako godine odmiču, cetinjski sportski klubovi i pojedinci u sve većoj mjeri skreću pažnju na sebe. To nije puka floskula, već činjenica zbog koje smo svi jako ponosni. Jer, teško je danas naići na neki cetinjski klub, a da on nije u vrhu takmičarske tabele. Još je teže naći predstavnike u individualnim sportovima koji su nastupili na nekom takmičenju, a da se na njemu nijesu okitili trofejem ili medaljom. I zato – ove godine, u pogledu sporta, nadmašena su očekivanja i najvećih optimista.

Biti prvi, biti u vrhu – nije imperativ, ali jeste sportski cilj. A kada to uzmemo u obzir, onda možemo reći da su cetinjski sportisti ove godine bili više nego uspješni i da su ostvarili svoje ciljeve. Ovom prilikom, kratko ću se osvrnuti na neke od uspjeha naših sportskih kolektiva i naših sugrađana koji su postigli izuzetne rezultate u individualnim sportovima.

Prije svega, u godini tokom koje proslavljamo zlatni jubilej našeg Fudbalskog kluba „Lovćen“, Cetinje prvi put u istoriji ima dva predstavnika u saveznom fudbalskom rangu. Fudbaleri „Lovćena“ u prvoligaškom takmičenju ostvarili su izuzetan rezultat – pa nakon jesenje polusezone prvi put zauzimaju treću poziciju na tabeli. Na taj uspjeh nadovezuje se i njihov plasman u polufinale Kupa Crne Gore, pa danas ni plasman u evropska klupska takmičenja više ne djeluje nedokučivo. A kada govorim o fudbalu, ne želim propustiti ni da pomenem Fudbalski klub „Cetinje“, koji je ove godine, takođe, postigao istorijski uspjeh, plasmanom u Drugu ligu. I tu nije bio kraj dobrim rezultatima mlađeg kluba iz našeg grada – „Cetinje“ nas je i tokom jeseni još jednom prijatno iznenadilo time što se nalazi u gornjoj polovini tabele, bodovno nadomak mjesta koja vode ka prvoligaškom baražu.

Saglasićemo se da se o cetinjskom sportu ni u jednoj prilici ne može govoriti, a da tom prilikom ne bude pomenut rukomet, odnosno – Rukometni klub „Lovćen“. Naši prvaci, koji već decenijama predstavljaju sportski ponos Cetinja i Crne Gore, i ove godine opravdali su taj status. Nerijetko suočeni sa teškim situacijama, u kojima je Prijestonica Cetinje ostajala njihov posvećen saveznik, naši rukometaši opet su nas obradovali sjajnim učinkom. O tome najbolje govori odbrana ’duple krune’ na domaćem terenu, ali i nastavak zapaženih igara u regionalnoj SEHA ligi.

Posebno prijatno iznenađenje ove godine priredili su i košarkaši „Lovćena“. Kolektiv koji je već dugo prepoznat kao svojevrstan ambasador cetinjskog sporta, ove je godine sa svojim mladim timom ostvario vanserijski učinak – a čelna pozicija koja mu trenutno pripada u Prvoj Crnogorskoj košarkaškoj ligi, sasvim je opravdana kada imamo u vidu sjajne rezultate koji su postizani u kontinuitetu. Na njihove uspjehe ove godine nadovezali su se i dobri rezultati Ženskog košarkaškog kluba „Lovćen“, koji od tekuće sezone nastupa u regionalnoj WABA ligi – što samo potvrđuje ozbiljnost rada i takmičarski progres u tom mladom sportskom kolektivu.

Veliki uspjesi postignuti u kolektivnim sportovima, ipak, nijesu razlog da u sjenci ostanu rezultati koje su naši sugrađani postigli u individualnim disciplinama. Naprotiv, njihov je učinak bio jednako impresivan, a njihovi nastupi na Cetinju ove su godine privlačili brojne poklonike sporta.

Prije svega, ovom prilikom želim pomenuti mlade i darovite takmičare Džudo kluba „Crnogorac“ i Stonoteniskog kluba „Lovćen“. Nabrojati sve njih pojedinačno – težak je i nezahvalan zadatak. No, ipak ću pomenuti tek neke od njih, kao što su Filip Radović, Nikša Vujanović, Ana Milošević, Milica Drecun, Luka Perišić ili Vuko Vicković. Odličjima koja su osvajali i ove godine, ne samo da su se istakli u individualnim nastupima, već su najzaslužniji i što kolektivi kojima pripadaju danas jesu prepoznati među vodećima u svojim sportovima, i to ne samo u Crnoj Gori. Jednako zapaženi bili su i naši mladi sugrađani koji se bave boksom, odnosno kik – boksom. A kada to kažem – prije svega mislim na borca Crnogorskog bokserskog kluba „Cetinje“ Dragana Roganovića. Naš talentovani sugrađanin ove je godine ostvario dvije velike pobjede u međunarodnim profesionalnim borbama, pa na ovaj datum, sasvim zasluženo, pripada krugu od 400 najbolje rangiranih boksera na svijetu. Radujemo se činjenici što je pred Draganom Roganovićem još niz mečeva, pa nema sumnje da ćemo i u budućnosti svjedočiti njegovim novim pobjedama. Isto se može reći i za takmičare Kik – boks kluba „Lovćen“, koji je nedavno dao primjer na koji način uspješno organizovati veliko međunarodno takmičenje, na kojem su borci iz našeg grada Željko Andrić, Nikola Milošević, Aleksandar Danilović, Đorđije Mudreša i Luka Babić postigli značajne rezultate. Što tek reći o sportistima poput Saše Rakočevića ili Miloša Ćećanovića, koji su nas već navikli na odličja sa najznačajnijih međunarodnih smotri – ili o entuzijastima poput Danila Brajovića i njegovih kolega iz Bilijar kluba „Biljarda“, koji su tekuće godine u naš grad uspjeli da dovedu i svjetskog prvaka u tom sportu Marka Zanetija. Neću propustiti da pomenem Atletski klub „Lovćen“ i njihove takmičare poput Darka Pešića i Mitra Đukanovića, ali i brojne druge kolektive, čiji takmičari svojim rezultatima jasno nagovještavaju da je pred njima svijetla sportska budućnost.

I opet – ove godine svjedočili smo nastupima naših brojnih sportista za reprezentaciju Crne Gore, u različitim sportovima i starosnim kategorijama. Da li, na posljetku, ima veće časti nego nastupati za svoju domovinu i doprinositi njenim velikim pobjedama?

Nemam sumnju da je, uz sve navedeno, izlišno govoriti o tome koliko je težak zadatak bio proglasiti najbolje za tekuću godinu. I stoga, neka bude rečeno i da oni, koji će od danas biti vlasnici gradskih priznanja, jesu prvi među uspješnima, najboljima – prvi među brojnima kojima se Cetinje, ali i Crna Gora, ponose. Zahvaljujući njima, trenerskom kadru i rukovodstvu klubova za koje nastupaju - sportsko Cetinje ove je godine bilo među najuspješnijim gradovima u državi. Uvjeren sam da ćete podijeliti moj stav da smo, kao poklonici sporta i simpatizeri cetinjskih timova, ove godine imali znatno više razloga za slavlje u odnosu na prethodne, takođe uspješne godine. A dozvolite mi da ovom prilikom zapazim i da je na mečevima cetinjskih ekipa - njih, simpatizera i navijača, kako vrijeme odmiče, sve više. Stoga, moje je zadovoljstvo što danas, na samom kraju kalendarske godine, ispred Prijestonice Cetinje i u svoje ime, mogu da čestitam i odam priznanje svima vama – koji ste nas, od vikenda do vikenda, svojim nastupima i rezultatima činili ponosnim i zadovoljnim.

A Prijestonica Cetinje i tokom ove godine nastojala je da našim klubovima i sportistima pruži neophodan podsticaj. Jer, sasvim smo svjesni da u vremenima krize – za većinu kolektiva iz našeg grada ključni, a nerijetko i jedini finansijski i organizacioni oslonac predstavlja podrška gradske uprave.

Nijesmo bježali kad je bilo teško. Ni onda, kad je naš fudbalski klub „Lovćen“ tekuću godinu počeo kao posljednjeplasirani prvoligaški sastav, u gotovo beznadežnoj poziciji. Nijesmo se povlačili ni onda kada su mnogi govorili da Cetinje neće uspjeti da zadovolji kriterijume za ovogodišnje nastupe Rukometnog kluba „Lovćen“ u regionalnoj ligi, niti u niz sličnih situacija, koje su djelovale nerješivim. Koliko smo ulagali u cetinjski sport – ilustrovaću tek jednim podatkom. Prijestonica Cetinje i tekuće je godine bila vodeća gradska uprava u državi po procentualnim budžetskim izdacima u svrhu podrške sportskim klubovima i takmičenjima. Za sve navedeno, međutim, nije nam potrebno bilo kakvo priznanje. Jer, najbolje priznanje za to što smo vjerovali u naše klubove i u naše sugrađane, jesu njihovi uspjesi.

Naravno, kada govorim o godini na izmaku, neću propustiti ni da naglasim da smo – upravo u cilju još intenzivnije komunikacije sa našim klubovima i sportistima – u okviru Prijestonice Cetinje uspostavili novi organ, Upravu za sport. A vjerujem da nije neophodno podsjećati i da smo tokom ljeta, kroz saradnju sa Savjetom mladih Prijestonice Cetinje i rekreativcima iz različitih gradskih naselja, kroz akciju „Neka igra počne“, rekonstruisali više otvorenih sportskih terena. Upravo iz te saradnje, uostalom, izrodile su se i neke nove sportske ideje, od kojih su pojedine već i zaživjele. Takav je slučaj, recimo, sa turnirom u uličnoj košarci, čije je prvo izdanje nadmašilo očekivanja i učesnika i organizatora – i koji će u godinama koje slijede postati novi segment sportskog života našeg grada.

Mislim da ne postoji bolje mjesto i vrijeme da se osvrnem na budućnost cetinjskog sporta, od današnje dodjele priznanja. Jer, kako to već nepisana pravila nalažu – ovaj događaj uvijek je i prilika da predstavim ključne ambicije lokalne uprave vezane za narednu sportsku godinu. Otud, drago mi je što sa vama mogu podijeliti svoj čvrst stav da ćemo 2014. godine biti još izdašniji prema cetinjskom sportu. U prvom redu, i ovim putem želim potvrditi da predstojeće godine, zajedno sa Fudbalskim savezom Crne Gore i Vladom, ulazimo u veliki projekat – neki će reći i u sportsku investiciju decenije u našem gradu. Naravno, riječ je o početku gradnje savremenog fudbalskog stadiona na Obilića poljani. Znam da danas među nama vlada saglasje da Cetinje i naši fudbaleri zaslužuju takav objekat. I vjerujem da neću pogriješiti ako kažem da je lijepo što svjedočimo godini u kojoj „Lovćen“ ima evropske ambicije, ali da taj utisak nije potpun kada znamo da naš stadion ne zadovoljava kriterijume za međunarodna fudbalska takmičenja. Zbog toga, gradnja fudbalskog stadiona jedan je od naših ključnih prioriteta, pa smo već i osigurali dio sredstava za tu zahtjevnu investiciju. Već sada mogu najaviti da će Cetinje dobiti stadion koji će zadovoljavati kriterijume UEFA, pa ćemo na Obilića poljani imati moderan, ali i održiv sportski objekat – s obzirom da će imati i komercijalne sadržaje, ali i da računamo na činjenicu da će njegove usluge koristiti i drugi fudbalski kolektivi, kako za međunarodne nastupe, tako i u sklopu ljetnjih sportskih priprema.

Kada govorimo o narednoj godini, onda posebno želim naglasiti sljedeće – iako to nije imperativ tokom tekuće sezone, i dalje ćemo snažno podržati Fudbalski klub „Lovćen“ u borbi za plasman u Evropu. Već sada je izvjesno da će gotovo svi igrači tokom prelaznog roka ostati u „Lovćenu“, a uradićemo sve što je do nas da na Obilića poljanu dovedemo i nekoliko zvučnih pojačanja.

Sljedeća godina donijeće i konsolidaciju u upravljanju Rukometnim klubom „Lovćen“, a to će, bez sumnje, rezultirati i boljim uslovima za nastupe prvotimaca – koji već sada pokazuju da neće imati većih poteškoća da odbrane ’duplu krunu’, ali i da sezonu u regionalnom rangu okončaju u sredini tabele.

Vrata naše gradske uprave biće otvorena i za sve sportske kolektive – i to ne samo onda kada im je potrebna podrška u pravcu prevazilaženja problema, već i onda kada nam se obrate sa idejama i inicijativama koje utiču na dalju gradnju renomea sportskog Cetinja.

Naravno, još jedna ključna ambicija, koju sam već i predočio u razgovorima sa sportskim poslenicima, biće da konačno riješimo pitanje finansijske konstrukcije naših najvećih klubova. Jer, prema mom, a vjerujem i viđenju većine vas koji ste danas sa nama – finansiranje i održivost klubova koji streme ka državnim trofejima i nastupima u evropskim takmičenjima, jednostavno, ne može počivati tek na podršci grada. Naprotiv. Zato, već sada mogu kazati da smo u pregovorima sa nekoliko značajnih kompanija – a povod tih kontakata upravo je kreiranje modela stabilnog, održivog i kontinuiranog sponzorisanja naših najznačajnijih sportskih kolektiva. Jer, samo na taj način, odgovorno ćemo ispratiti sve ono što naši sportisti postižu na terenu. A ujedno – upravo na taj način u određenoj mjeri rasteretićemo se dijela obaveza prema izdašnijim potrošačkim jedinicama, te ćemo u još većem obimu moći da se posvetimo, uslovno rečeno, ’manjim’ kolektivima. Plan, dakle, postoji, već radimo na njegovoj realizaciji i vjerujem da ćemo ga ostvariti. A ukoliko se to dogodi – onda ću znati da su pred nama još značajnija sportska dostignuća.

Na kraju, koristim priliku da uputim čestitke onima koji će u vremenu pred nama dobiti gradska odličja za tekuću kalendarsku godinu. Vjerujem da će ova priznanja za njih biti podstrek da u budućem periodu ostvaruju jednako dobre sportske rezultate, na ponos svih svojih sugrađana – kazao je on.

Prisutne je tokom današnje svečanosti pozdravio i direktor Uprave za sport Prijestonice Cetinje Petar Kapisoda.

- Lijepo je danas vidjeti ovoliko lica, koja imaju značaj i koja nose težinu, ne samo u cetinjskim, već i u crnogorskim, pa i međunarodnim sportskim okvirima. I zato, ispred Uprave za sport, kao sportista i kao neko ko rukovodi pomenutim organom kako bi u što većoj mjeri pomogao cetinjskom sportu, želim vam dobrodošlicu na današnji događaj. Današnja priznanja tek su skroman čin kojim Prijestonica Cetinje nastoji da nagradi rad, trud i zalaganje na terenu – onih koji svojim nastupima u najboljem svijetlu promovišu Cetinje. Posebno bih želio pomenuti da je Uprava za sport tekuće godine, nastojeći da u što većem obimu podstakne one koji su naša budućnost, uvela priznanja za najperspektivnije mlade sportiste – što će od sada, tokom svake naredne godine, postati tradicija – kazao je Kapisoda.

U drugom dijelu ceremonije, uslijedila je dodjela priznanja najboljima, koja je dobitnicima uručio gradonačelnik Bogdanović.

Za najboljeg sportistu grada u 2013. godini proglašen je bokser Dragan Roganović (CBK „Cetinje“). Uz njega, kandidati za pomenuto priznanje bili su Miloš Ćećanović (Power lifting klub „Lovćen“), Milica Drecun (Džudo klub „Crnogorac“), Igor Marković (Rukometni klub „Lovćen“), Luka Mirković (Fudbalski klub „Lovćen“), Darko Pešić (Atletski klub „Lovćen“) i Mašan Vrbica (Košarkaški klub „Lovćen“).

Kako je navedeno u obrazloženju, Dragan Roganović tekuće je godine osvojio titulu WBC Silver CISSBB prvaka u srednjoj kategoriji do 72 kilograma, a uz to, sa dvije pobjede u profesionalnim mečevima, ostvario je znatan napredak na svjetskoj rang listi – gdje sada pripada krugu od vodećih 400 globalnih boraca.

Najbolji cetinjski sportski kolektiv u godini na izmaku bio je Fudbalski klub „Lovćen“, koji je u izboru gradskih sportskih subjekata osvojio najviše glasova u konkurenciji Društva sportskih rekreativaca „Veterani“, Džudo kluba „Crnogorac“, Fudbalskog kluba „Cetinje“, Kik – boks kluba „Lovćen“, Košarkaškog kluba „Lovćen“ i Rukometnog kluba „Lovćen“.

Priznanje grada, FK „Lovćen“ zavrijedio je izuzetnim nastupima tokom proljećnog dijela prošle sezone, odnosno jesenjeg dijela tekuće, tokom koje zauzima treće mjesto na prvoligaškoj tabeli, uz plasman u polufinale Kupa Crne Gore – što je najbolji rezultat u novijoj istoriji kluba. „Lovćen“ je tekuće godine proslavio stoljeće postojanja, a tekuće sedmice odlikovan je i Ordenom Crnogorske zastave drugog stepena.

Priznanje namijenjeno najboljem treneru, ove je godine pripalo šefu stručnog štaba Rukometnog kluba „Lovćen“ Zoranu Abramoviću. Uz njega, u konkurenciji su još bili i Čedo Damjanović (Stonoteniski klub „Lovćen“), Dragan Kaluđerović (Fudbalski klub „Kale“), Janko Kuzman (Kik – boks klub „Lovćen“), Đuro Mijušković (Fudbalski klub „Lovćen“), Ivan Popović (Atletski klub „Lovćen“), Mojaš Radonjić (Fudbalski klub „Lovćen“), Dragan Prle Radović (Košarkaški klub „Lovćen“) i Maja Vicković (Džudo klub „Crnogorac“).

U obrazloženju, navedeno je da je priznanje Abramoviću pripalo zbog osvojene titule prvaka Crne Gore i pobjednika Kupa Crne Gore, ali i zahvaljujući uspješnim nastupima RK „Lovćen“ u regionalnoj SEHA ligi 2012/13. odnosno 2013/14.

Najbolji mladi sportista u Prijestonici ove je godine bio Filip Radović (Stonoteniski klub „Lovćen“, Stonoteniski klub osoba sa invaliditetom „Flip“). Uz njega, u konkurenciji su bila i tri prvotimca Košarkaškog kluba „Lovćen“ Mašan Vrbica, Petar Popović i Miloš Latković, te Ana Milošević (Džudo klub „Crnogorac“), Luka Babić (Kik – boks klub „Lovćen“), Vuko Borilović (Rukometni klub „Lovćen“) i Mitar Đukanović (Atletski klub „Lovćen“).

Filip Radović tekuće je godine, između ostalog, osvojio zlatnu medalju u konkurenciji mlađih kadeta na renomiranom turniru „Hungarian Mini Open“ u Budimpešti. Riječ je o najkvalitetnijem evropskom turniru za uzrast do 13 godina.

Predsjednik Uprave Fudbalskog kluba „Lovćen“ Ivan Vukmirović proglašen je za najboljeg sportskog radnika u 2013. godinu. Izuzev njega, kandidati za pomenuto priznanje bili su i Sreten Đikanović (Košarkaški klub „Lovćen“), Vlatko Đurišić (Fudbalski klub „Lovćen“), dr Milovan Janković (Džudo klub „Crnogorac“), Vojo Knežević (Džudo klub „Crnogorac“), Jovan Marković (Fudbalski klub „Cetinje“), Milorad Milošević, Željko Ziko Petričević (Rukometni klub „Lovćen“) i Ivo Popović (Atletski klub „Lovćen“).

Prije stupanja na dužnost predsjednika UO FK „Lovćen“, Ivan Vukmirović od januara tekuće godine bio je i predsjednik Radne grupe za prevazilaženje krize u kojoj se taj kolektiv nalazio, formirane od strane gradonačelnika Prijestonice Cetinje.

U završnom dijelu svečanosti, direktor Uprave za sport Prijestonice Cetinje Petar Kapisoda uručio je i novouspostavljena priznanja najperspektivnijim mladim sportistima u našem gradu. Sve tri nagrade ove godine pripale su članovima Džudo kluba „Crnogorac“ Ani Milošević, Luki Perišiću i Vuku Vickoviću.

Ana Milošević ove je godine osvojila prvo mjesto na osam turnira u kategoriji starijih pionira, pri čemu je prvakinja Crne Gore, te drugoplasirana takmičarka na Balkanu.

Luka Perišić osvojio je tekuće godine 12 zlatnih i jednu srebrnu medalju. Vlasnik je državne titule u konkurenciji mlađih pionira, a na dva turnira proglašavan je i za najboljeg mladog pionira.

Vuko Vicković ove je godine osvojio osam zlatnih i tri srebrne medalje u kategoriji poletaraca, a uz Džudo klub „Crnogorac“, nastupao je za Atletski klub „Lovćen“ i Fudbalski klub „Viner“.

Prijestonica Cetinje čestita dobitnicima ovogodišnjih priznanja.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018